Desert tarta cu crema de vanilie si capsuni

Postat de RODIMUR in Dulciuri
12 Mai 2018 | 3328 vizualizari
Desert tarta cu crema de vanilie si capsuni

Pentru că e vremea căpșunilor, am făcut pentru acest sfârșit de săptămână un desert delicios, rafinat și parfumat, cu aceste minunate fructe de sezon.   

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 250 grame de făină albă
  • 100 grame de unt moale
  • 1 ou
  • 75 grame de zahăr tos fin
  • 1 plic de vanilie
  • 1 praf de sare
  • Pentru crema de vanilie:
  • 500 ml de lapte dulce
  • 3 gălbenușuri
  • 100 grame de zahăr tos
  • 3 linguri de amidon alimentar
  • 2 plicuri de vanilie
  • 100 grame de unt
  • Pentru decor:
  • căpșuni

Mod de preparare

Pentru aluat, se mixează bine zahărul cu untul moale, sarea, vanilia și oul, până ce se dizolvă complet. după care se încorporează făina, puțin câte puțin, ca să rezulte un aluat legat și elastic. Se pune aluatul în folie alimentară, se aplatizează și se dă la frigider, pentru cel puțin o oră. 

Între timp se prepară crema de vanilie. Într-o cratiță se amestecă bine zahărul, vanilia și amidonul, se adaugă cele trei gălbenușuri și apoi laptele. Se mixează până ce se dizolvă zahărul, după care se dă cratița la foc mic și se amestecă întruna conținutul, ca să nu se prindă de fundul vasului. După ce se îngroașă compoziția, se mai amestecă puțin pe foc, pentru stabilizare, apoi se ia cratița de pe aragaz și se lasă crema să se răcească, dar se amestecă din când în când, ca să nu prindă pojghiță la suprafață.

Când crema s-a răcit, se adaugă untul moale și se mixează, pentru omogenizare.

Se dă crema la frigider, ca să se întărească puțin.

După cel puțin o oră, se scoate aluatul fraged din frigider și se întinde o foaie de 5-6 mm grosime care se pune în tavă. Se aranjează marginile, se înțeapă cu o furculiță și se dă tava la frigider, ca să se răcească foaia. După 15-20 de minute, se scoate tava din frigider, iar deasupra foii se întinde o hârtie de pergament sau de copt, pe care se pun boabe de fasole, sau orez, pentru ca foaia să-și păstreze forma, și să nu crească necontrolat în cuptor.

Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la foc mediu și se ține 20-25 de minute. După acest interval de timp, dacă foaia s-a rumenit ușor, se scoate din cuptor și se lasă la răcit.

Între timp se aleg căpșunile, se curăță de codițe, se spală, se lasă puțin să se zvânte pe un prosop din hârtie absorbantă, după care se taie, după dorință.

Când foaia de tartă s-a răcit, se umple cu crema de vanilie, rece, de la frigider, se nivelează și apoi se decorează tarta cu căpșuni (întregi, jumătăți, sferturi, sau felii) după cum doriți.

Se dă tarta la frigider pentru câteva ore, timp în care se va înmuia și apoi se va porționa frumos.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tarta cu crema de vanilie si capsuni" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (23)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert tarta cu fistic, capsuni si ciocolata

Postat de rocsi_1612

Desert tarta cu fistic, capsuni si ciocolata

Aluatul: Intr-un bol puneti untul rece taiat cuburi. Adaugati oul, un praf de sare si vanilia. Turnati jumatate din faina cernuta, incepeti si framantati. Adaugati restul de faina, apa rece,...

Citeste continuarea

Desert tarta rustica cu capsuni si crema de branza

Postat de rocsi_1612

Desert tarta rustica cu capsuni si crema de branza

Aluatul: Intr-un bol puneti untul rece, taiat cuburi. Adaugati oul, galbenusul si vanilia cu indulcitor. Incepeti si amestecati cu degetele, adaugati sarea si faina treptat. Framantati pana...

Citeste continuarea

Comentarii

la 13.05.2018, 07:45
ce deliciu,Rodica!
la 13.05.2018, 09:31
Un dulce foarte aspectuos, usor si delicios!
la 13.05.2018, 09:32
Mulțumesc frumos, Claudia!
la 13.05.2018, 09:33
Așa este, Madi! Mulțumesc mult, pentru aprecieri!
la 13.05.2018, 09:40

Vezi toate comentariile (23)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking