Pentru aluat, se mixează bine zahărul cu untul moale, sarea, vanilia și oul, până ce se dizolvă complet. după care se încorporează făina, puțin câte puțin, ca să rezulte un aluat legat și elastic. Se pune aluatul în folie alimentară, se aplatizează și se dă la frigider, pentru cel puțin o oră.
Între timp se prepară crema de vanilie. Într-o cratiță se amestecă bine zahărul, vanilia și amidonul, se adaugă cele trei gălbenușuri și apoi laptele. Se mixează până ce se dizolvă zahărul, după care se dă cratița la foc mic și se amestecă întruna conținutul, ca să nu se prindă de fundul vasului. După ce se îngroașă compoziția, se mai amestecă puțin pe foc, pentru stabilizare, apoi se ia cratița de pe aragaz și se lasă crema să se răcească, dar se amestecă din când în când, ca să nu prindă pojghiță la suprafață.
Când crema s-a răcit, se adaugă untul moale și se mixează, pentru omogenizare.
Se dă crema la frigider, ca să se întărească puțin.
După cel puțin o oră, se scoate aluatul fraged din frigider și se întinde o foaie de 5-6 mm grosime care se pune în tavă. Se aranjează marginile, se înțeapă cu o furculiță și se dă tava la frigider, ca să se răcească foaia. După 15-20 de minute, se scoate tava din frigider, iar deasupra foii se întinde o hârtie de pergament sau de copt, pe care se pun boabe de fasole, sau orez, pentru ca foaia să-și păstreze forma, și să nu crească necontrolat în cuptor.
Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la foc mediu și se ține 20-25 de minute. După acest interval de timp, dacă foaia s-a rumenit ușor, se scoate din cuptor și se lasă la răcit.
Între timp se aleg căpșunile, se curăță de codițe, se spală, se lasă puțin să se zvânte pe un prosop din hârtie absorbantă, după care se taie, după dorință.
Când foaia de tartă s-a răcit, se umple cu crema de vanilie, rece, de la frigider, se nivelează și apoi se decorează tarta cu căpșuni (întregi, jumătăți, sferturi, sau felii) după cum doriți.
Se dă tarta la frigider pentru câteva ore, timp în care se va înmuia și apoi se va porționa frumos.