Desert tarta cu grilaj si crema de vanilie

Postat de RODIMUR in Prajituri
6 Noi 2017 | 3624 vizualizari
Desert tarta cu grilaj si crema de vanilie

Îmi plac tartele cu grilaj, pentru că sunt mai dichisite și de aceea am făcut-o pe aceasta, cu crema cea mai aromată, preparată pe jumătate pe ochiul de la aragaz și pe jumătate în cuptor, ca să am pe ce sprijini grilajul. Pentru că am văzut adeseori tarte care aveau un aspect zgrunțuros, uscat, cu marginile neregulate, parcă erau zdrențuite, am ținut să dichisesc astfel tarta mea, să-i dau și un luciu plăcut grație oului cu care am uns-o, din dorința de a arăta că ceva bun, poate fi și aspectuos. Din ingredientele de mai jos se poate face o tartă cu diametrul de 22 cm, dar eu am preferat să fac două tarte mai mici, cu diametrul de 14 cm, pe care le-am notat aici ca fiind 2 porții.   Rețetă pentru concursul: "Tarte și plăcinte rumenite și iscusite".

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 250 grame de făină albă
  • 100 grame de unt moale
  • 1 ou
  • 75 grame de zahăr tos fin
  • 1 plic de vanilie
  • 1 praf de sare
  • Pentru cremă:
  • 500 ml lapte dulce
  • 3 gălbenușuri
  • 100 grame de zahăr tos fin
  • 3 linguri de amidon alimentar
  • 1/2 baton de vanilie
  • coaja rasă dela o lămâie
  • 75 grame de unt
  • Pentru decor:
  • fragi din dulceață

Mod de preparare

Se face mai întâi aluatul pentru blat. Se mixează zahărul cu untul moale, sarea, vanilia și oul până ce se dizolvă, după care se adaugă puțin câte puțin făina și se încorporează bine, ca să devină un aluat elastic. Se pune aluatul într-o folie alimentară, se aplatizează și se dă la frigider pentru cel puțin o oră.

Între timp se face crema de vanilie. Se pun la foc într-o cratiță, 300 ml de lapte dulce, în care s-au adăugat semințele de la 1/2 baton de vanilie și se lasă să fiarbă puțin pentru a ieși aroma din ele.

Separat se mixează bine gălbenușurile, cu amidonul, zahărul și restul de lapte. Când zahărul s-a dizolvat, se toarnă în cratița cu semințele de vanilie și se amestecă întruna, la foc mic, până ce începe să se îngroașe. Se ia cratița de pe foc, se lasă să se răcorească puțin, se adaugă untul și se  uniformizează bine compoziția.

Se scoate aluatul pentru blat din frigider, se lasă o parte din el pentru grilaj, iar din restul de aluat se întinde cu sucitorul pe planșetă o foaie rotundă care se pune în tava pregătită din timp. (Dacă faceți două tarte mai mici, aveți grijă cum împărțiți aluatul!)

Se înțeapă cu furculița aluatul de pe fundul tăvii și se toarnă crema de vanilie, nivelând-o frumos la suprafață. Din aluatul lăsat pentru grilaj se întinde o foaie și se taie, cu ruleta de patiserie, fâșii înguste de maxim 1,5 cm lățime. Se aranjează aceste fâșii pe tartă pe toată suprafața, ascunzându-se capetele sub aluatul de la margine, căruia i se va da, de asemenea, un aspect frumos. Se bate un ou și se unge tarta, care se dă apoi la cuptorul încălzit în prealabil.

Când tarta s-a rumenit, se scoate din cuptor, se lasă să se răcorească, după care poate fi ornată cu fragi din dulceață, sau cu alte fructe.

La servire, se adăugă în farfurioară, peste feliuța de tartă, 1-2 lingurițe de dulceață parfumată.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tarta cu grilaj si crema de vanilie" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (36)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate

Retete similare

Desert prajitura cu visine

Postat de licurici_lra

Desert prajitura cu visine

  Se bat ouale cu un praf de sare si cu zaharul, pana se albesc sau isi dubleaza volumul. Faina se amesteca cu praful de copt, se cern si se adauga, putin cate putin, peste oua. Se...

Citeste continuarea

Prajitura (placinta) cu mere si ciocolata

Postat de Constelatialeu

Prajitura (placinta) cu mere si ciocolata

Aluat: Mai intai punem la topit margarina, cand e gata topita o lasam deoparte si mixam ouale cu zaharul pana ce zaharul se poteste, adaugam si un praf de sare, apoi turnam margarina topita si...

Citeste continuarea

Comentarii

la 06.11.2017, 14:50
Buuună!
la 06.11.2017, 14:59
Merci, dragă!
la 06.11.2017, 15:11
Buna si aratoasa!
la 06.11.2017, 15:18
Mulțumesc frumos, Xana!
la 06.11.2017, 15:25
am venit la o portie si un pahar de vorba

Vezi toate comentariile (36)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking