Desert tarta normanda cu mere

Postat de RODIMUR in Dulciuri
25 Mai 2019 | 3059 vizualizari
Desert tarta normanda cu mere

Pentru că încă mai avem multe mere, odată cu trandafirașii în foietaj am făcut și o tartă normandă cu mere, o rețetă franceză (din Normandia, regiune din nordul Franței) căreia i-am adus unele modificări. Tarta normandă se face cu trei specii diferite de mere normande și este decorată pe toată suprafața ei cu trandafirași făcuți din lamele de mere. Eu nu am folosit trei specii diferite de mere și am făcut numai o coroniță de trandafirași, de jur împrejurul tartei, pentru că nu-mi pregătisem dinainte suficient ”material”. În plus, eu am folosit scorțișoară și am decorat cu zahăr pudră, ceea ce nu există în rețeta originală. Chiar și-așa, tarta a ieșit foarte frumoasă și absolut delicioasă. Ceva special care merită repetat. Poate atunci voi avea răbdare să împodobesc toată tarta cu trandafirași...

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 200 grame de făină albă
  • 1 ou
  • 100 grame de unt
  • 75 grame de zahăr pudră
  • 25 grame de pudră de migdale
  • Pentru umplutură și decor:
  • 8-10 mere mari
  • 100 grame de unt
  • 100 grame de zahăr brun
  • 1 plic de vanilie
  • 1 linguriță de scorțișoară
  • zeama de la 2 lămâi
  • zahăr pudră

Mod de preparare

Se face un aluat pentru tarte din: făină, 1 ou, 100 grame de unt rece și zahăr pudră. Se întinde o foaie de aluat, se pune în tava pentru tarte și se înțeapă. Se acoperă foaia cu hârtie de copt, peste care se pun: bile, fasole, sau orez, pentru ca aluatul să nu se umfle.

Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie și când forma de aluat pentru tartă este gata, rumenită ușor la bază, se scoate și se lasă să se răcorească.

Se spală merele și se șterg cu un șervet curat. Trei mere se taie în jumătăți, se curăță de sâmburi și fiecare jumătate de măr se feliază în lamele subțiri. Se pun lamelele într-un bol încăpător, se toarnă apă cât să le acopere și se adaugă zeama de lămâie. Se dă bolul la cuptorul cu microunde pentru 6 minute, ca să se înmoaie lamelele de mere.

După acest interval de timp, se scoate bolul din cuptor, se strecoară merele de apă și se lasă în strecurătoare, ca să se scurgă.

Celelalte mere se curăță de coji, se taie feliuțe și se pun cu untul, feliat de asemenea, într-o cratiță, la foc mediu, ca să se călească. Se adaugă zahărul brun și se strivesc ușor feliuțele de mere călite. Se ține cratița pe foc și se amestecă, până ce scade lichidul lăsat de mere și compoziția este legată și uniformă.

Atunci se ia vasul de pe foc și când umplutura s-a răcorit, se pune uniform în forma de aluat pentru tartă, care s-a răcit, între timp.

Se fac trandafirași din căte 5-6 lamele de mere, suprapuse parțial și rulate cu grijă. Se pun trandafirașii în tavă și se fixează în umplutura de mere, care-i va ține așa cum au fost formați și nu se vor desface.

Cine are suficiente lamele pregătite dinainte, poate orna tarta cu trandafirași, pe toată suprafața ei.

Se presară scorțișoară pe trandafirași și se dă tava la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, pentru aproximativ 25-30 de minute. Când tarta este gata, se scoate din cuptor și se pot decora trandafirașii cu zahăr pudră.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tarta normanda cu mere" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (17)
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci

Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci.

citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Pancakes cu dulceata de mure

Postat de rocsi_1612

Pancakes cu dulceata de mure

Untul il punem intr-un castronel si il topim, apoi il lasam sa se raceasca. Seaparam ouale. Albusurile le batem pana devin o spuma tare cu un praf de sare. Galbenusurile le mixam cu zaharul pana...

Citeste continuarea

Negresă cu dulceață de piersici și bezea

Postat de panacris

Negresă cu dulceață de piersici și bezea

Se separă gălbenușurile de albușuri și se pun în vase difertie, albușurile lăsându-se la rece până se vor bate pentru bezea. Se mixează gălbenușurile cu zahărul...

Citeste continuarea

Comentarii

la 25.05.2019, 07:42
Super!
la 25.05.2019, 08:58
Ce frumusețe de tartă ai făcut!
la 25.05.2019, 09:03
Mulțumesc frumos, Dantes!
la 25.05.2019, 09:11
la 25.05.2019, 10:37
Arata foarte bine!

Vezi toate comentariile (17)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking