Desert tort Amandina

Postat de Constelatialeu in Torturi
25 Apr 2022 | 3283 vizualizari
Desert tort Amandina

M-am inspirat de la Savori Urbane, mi-am adaptat cantitatile dupa tava mea dreptunghiulara cu dimensiunea de 35/25 cm.

Ingrediente

  • Blat cu zahar ars
  • 10 oua
  • 140 g zahar
  • sirop 100 g zahar+50 g apa - se opresc 2 linguri pentru glazura
  • 370 g faina
  • 90 g apa rece
  • 30 g ulei
  • Crema de unt cu fondant
  • 400 g fondant alb
  • 500 g unt cu 82% grasime
  • 70 g unt topit cu 82% grasime
  • 40 g cacao
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 50 g rom - bautura nu esenta
  • Sirop cu rom
  • 300 g zahar
  • 600 g apa
  • coaja de la o lamaie
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 50 g rom- bautura nu esenta
  • Glazura
  • 500 g fondant alb
  • 20 g cacao
  • 2 linguri sirop de la blat
  • Decor crema de unt cu fondant si ciocolata colorata
  • 1. crema de ciocolata cu gust de lamaie
  • 62,5 g unt cu 82% grasime
  • 30 g ciocolata cu gust de lamaie
  • 80 g fondant alb
  • 2. crema de ciocolata cu gust de portocala
  • 62,5 g unt cu 82% grasime
  • 30 g ciocolata cu gust de portocala
  • 80 g fondant alb
  • 3. crema de ciocolata cu gust de migdale
  • 62,5 g unt cu 82% grasime
  • 30 g ciocolata cu gust de migdale
  • 80 g fondant alb
  • 4.crema de ciocolata cu gust de vanilie
  • 62,5 g unt cu 82% grasime
  • 30 g ciocolata cu gust de vanilie
  • 80 g fondant alb
  • Pt. cosuletul de ciocolata
  • 130 g ciocolata neagra topita din care am format un cosulet
  • Bomboane M&M editie de Paste sub forma de oua

Mod de preparare

Am inceput cu siropul : Am pus la fiert apa, zaharul si coaja de lamaie, am lasat sa fiarba cca 7 min, apoi am strecurat siropul si l-am lasat sa raceasca. Am adaugat zaharul vanilat si romul in siropul racit bine.

Blat: Am caramelizat 100 g zahar pana a capatat culoarea chihlimbarului, am adaugat apa si am lasat sa fiarba 2 min pana a devenit siropul un pic vascos. Galbenusurile cu un praf de sare le-am mixat cu 2/3 din zahar pana au devenit spumoase si si-au schimbat culoarea, apoi am adaugat apa si uleiul si am mai mixat cateva secunde. Albusurile cu un praf de sare le-am mixat pana am obtinut o spuma tare, apoi am adaugat 1/3 din restul de zahar si am mai mixat 2 min dupa care am adaugat si siropul vascos de zahar ars ( mai putin 2 linguri pe care le-am oprit pentru glazura). Am incorporat crema de galbenusuri in albusuri, am mixat 3-4 secunde, la final am adaugat faina si am incorporat-o cu miscari lente de jos in sus. Am tapetata tava cu hartie de copt ( 35/25 cm tava cu pereti detasabili), am pus compozitia in tava si am nivelat-o , am dat tava la cuptorul preincalzit la 180 grade, treapta medie spe inalta la aragazul pe gaz. Am copt cca 30 min sau se face testul cu scobitoarea. Am scos blatul din cuptor , apoi din tava si l-am lasat sa se raceasca bine, apoi l-am sectionat in 4.

Crema de unt cu fondant : Se topeste 70 g unt se adauga cacao se amesteca energic, se lasa sa clocoteasca cateva secunde apoi se trage deoparte, se lasa sa se racoreasca apoi se adauga zaharul vanilat si romul. Untul moale, 500 g, se mixeaza bine apoi se adauga fondantul topit si lasat sa ajunga la temperatura camerei, dupa ce am incorporat fondantul am incorporat si crema de unt cu cacao ( la fel si aceasta trebuie sa fie la temperatura camerei , sa nu se taie crema).

Asamblare : Blatul racit l-am sectionat in 4 , am ales ca ultima foaie care este cea mai dreapta sa fie ultima pe care vine glazura de fondant. Am asezat pe un platou prima foaie am siropat-o bine, am intins o parte din crema, am asezat a doua foaie, am siropat-o si am intins crema, am asezat a treia foaie, am siropat-o si am intins crema peste care am asezat si a patra foaie , am insiropat-o si am imbracat tortul cu restul de crema. Am bagat tortul la frigider pentru cca 5-6 ore.

Glazura : Am pregatit-o dupa ce tortul a stat la rece cca 6 ore. Am incalzit fondantul pe baie de abur, cacaoa am amestecat-o cu cele 2 linguri de sirop pastrate de la blat, am mai adaugat o lingura de apa rece, acest amestec l-am incorporat in fondantul topit. Glazura nu trebuie sa fie foarte fierbinte, daca se intareste se poate reincalzi. Am scos tortul de la frigider si am turnat glazura, m-am straduit sa o torn cat mai uniform. Trebuia sa asez blatul pe un gratar ca se se scurga surplusul de fondant si sa nu ma mai chinui, dar cum era trecut de 12 nopatea cand  executam asa ceva m-am cam ''mozolit'' dar am dres-o in final din decor. Am lasat sa se intareasca glazura  apoi am ornat cu cremele colorate din unt.

Creme pentru decor: Am incalzit fondantul si ciocolata pe baie de abur, apoi am adaugat untul moale, putin cate putin pana am incorporat tot untul, am frecat energic pana am obtinut o crema spumoasa, am lasat-o sa se raceasca la temperatura camerei. Am procedat la fel pentru fiecare ciocolata in parte. Apoi am pus  fiecare crema in  cate un posh cu dui diferit si am ornat tortul cum m-am taiat capul la acea ora nebuna, 1 noaptea...:)))))))))))0

Cosulet de ciocolata : Am luat un castronel micut, l-am intors invers, l-am imbracat in folie alimentara si apoi am pus ciocolata topita intr-un posh si am format un cosulet ( cam scalambat ce-i drept, dar ce mai conta, era cosulet hartistic de fondu lu plastic) am dat forma la congelator cca 30 min, apoi am desprins usor folia alimentara, am asezat cosuletul pe tort si l-am umplut cu oua M&M. Asta a fost tot sau tort, ramane sa stabiliti voi dupa ce faceti  tortu,ce a fost :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))0

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort Amandina" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (10)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert tort amandina

Postat de Ina

Desert tort amandina

Blat: Separam albusurile de galbenusuri. Batem spuma albusurile cu un praf de sare. Adaugam galbenusurile si mixam, apoi incorporam si faina, cacaoa si praful de copt.  Coacem...

Citeste continuarea

Desert tort amandina

Postat de Pungasa_Rogue

Desert tort amandina

Blat: Intr-o craticioara, se caramelizeaza 5 linguri zahar, apoi se adauga apa si se lasa sa fiarba, pana cand se topeste tot caramelul. Se lasa sa se racoreasca timp de 5-10 minute. Se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 25.04.2022, 10:27
o bunatate
la 25.04.2022, 10:41
Delicios!
la 25.04.2022, 12:05
Ce frumos l-ai decorat
la 25.04.2022, 13:47
la 25.04.2022, 13:47

Vezi toate comentariile (10)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking