Desert tort Bradul de Craciun

Postat de RODIMUR in Torturi
10 Ian 2022 | 2903 vizualizari
Desert tort Bradul de Craciun

Când am văzut prima dată pe net, în urmă cu mulți ani, torturi ”îmbrăcate” în pastă de zahăr (fondant) mi s-a părut ceva minunat și-mi doream să fac și eu așa ceva. Dar la noi pasta de zahăr a apărut mult mai târziu și nici acum nu se găsește decât ocazional. Așa că atunci când am găsit în supermarket așa ceva (mai era și de culoare maron) am cumpărat de îndată, pentru că planificasem o asemenea rețetă și ocazia era potrivită: se apropia Crăciunul... Am folosit o cremă de ciocolată cu unt, așa cum îmi place mie, așa că tortul mi s-a părut în final excelent. La decor am zăbovit ceva mai mult timp, dar merita...  

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 4 ouă
  • 100 grame de zahăr tos
  • 100 grame de făină albă
  • 1 plic de zahăr vanilinat
  • 1 praf de sare extrafină
  • Pentru sirop:
  • 4 linguri de zahăr tos
  • 150 ml de apă
  • esență de rom
  • Pentru crema de ciocolată:
  • 4 ouă
  • 200 grame de zahăr tos
  • 200 grame de ciocolată (am folosit ciocolată cu lapte)
  • 1 praf de sare extrafină
  • 1 plic de zahăr vanilinat
  • 50 grame de cacao
  • 200 grame de unt (peste 80% grăsime)
  • Pentru decor:
  • pastă albă de zahăr
  • pastă verde de zahăr
  • pastă roșie de zahăr
  • 3-4 linguri de zahăr pudră
  • 3-4 linguri de gem fin (eu am folosit peltea fină de gutui)
  • ornamente decor

Mod de preparare

Mai întâi se face blatul, chiar cu o zi înainte. Eu am vrut ca tortul să nu fie prea înalt și de aceea am făcut un blat din 4 ouă. Cine dorește ca tortul să fie mai mare/înalt, poate mări dozajul.

Se separă albușurile de gălbenușuri și se mixează mai întâi cu un praf de sare extrafină, după care se adaugă treptat zahărul vanilinat și cel tos, mixând întruna. Când zahărul s-a dizolvat, se adaugă rând pe rând gălbenușurile și se mixează mereu, pentru omogenizare. Apoi se adaugă ”în ploaie” făina albă care se încorporează ușor cu o furculiță, amestecând cu mișcări ușoare, de jos în sus, pentru ca aluatul să rămână aerat.

Se unge cu unt (sau cu ulei de floarea soarelui) o formă de copt, se toarnă compoziția și se dă la cuptor, la temperatură medie, până ce blatul crește frumos și se rumenește. Se lasă să se răcorească în cuptorul cu focul oprit și cu ușa întredeschisă. Blatul se va scoate din formă și se va felia după ce se va răci complet, chiar și a doua zi, dacă este cazul.

Pentru cremă, se amestecă ouăle, zahărul tos, cel vanilinat și sarea într-o crăticioară și după omogenizare se dă la bain-marie. Se amestecă întruna, până ce compoziția se îngroașă puțin. Atunci se ia crăticioara de pe foc și după 1-2 minute se adaugă ciocolata mărunțită. Se amestecă întruna, până ce se topește ciocolata și apoi se lasă crema să se răcorească, dar se mai amestecă în ea, din când în când, ca să nu prindă pojghiță.

Când crema s-a mai răcorit, se adaugă untul moale, scos din timp din frigider, pentru a ajunge în starea aceasta. Se omogenizează compoziția și se adaugă 1 linguriță de esență de rom (mie mi se pare cea mai potrivită cu crema de ciocolată).

Se face siropul din apă și zahăr și când este răcit, se adaugă esența.

Dacă blatul este răcit și feliat în trei foi, se însiropează foaia de la bază, se unge cu o jumătate din cremă, se suprapune cea de-a doua foaie, care se însiropează și ea. Se întinde pe foaie restul de cremă și se acoperă cu ultima foaie, însiropată pe partea care se pune peste stratul de cremă.

Se unge tortul deasupra și de jur-împrejur cu un gem fin (fără bucățele de fructe) sau cu peltea, așa cum am făcut eu, după care se pregătește pasta de zahăr. Mai întâi se prelucrează pasta albă care ”va îmbrăca” tortul. Pasta se frământă puțin, ca să se înmoaie, după care se întinde, pe planșeta presărată cu zahăr pudră, cu ajutorul unui sucitor, pe care s-a pus de asemenea zahăr pudră. Se face o foaie de 2-3 mm grosime (important este să nu se rupă) și ”se îmbracă” tortul de jur împrejur, netezind  cu atenție pasta de zahăr, ca să se lipească bine.

Pentru decor, se procedează la fel cu pasta verde de zahăr și după ce s-a întins o foaie, se decupează forma, după un șablon de carton, pregătit în prealabil. La fel se va proceda și cu pasta de zahăr de culoare roșie. Pentru trunchiul bradului, am adăugat puțină cacaco în pasta de culoare verde.

La urmă se decorează tortul cu ornamente decor și se dă la rece. După 3-4 ore, când siropul a pătruns bine blatul, tortul se poate porționa și servi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort Bradul de Craciun" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (15)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Reteta de tort Constelatialeu, universul meu colorat (desertul cu nr.1000)

Postat de Constelatialeu

Reteta de tort Constelatialeu, universul meu colorat (desertul cu nr.1000)

Iata cum se prepara Reteta de tort Constelatialeu, universul meu colorat (desertul cu nr.1000) Blat cu migdale : Albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine, am adaugat zaharul si am...

Citeste continuarea

Tort cu crema de ness si aroma de portocala

Postat de rocsi_1612

Tort cu crema de ness si aroma de portocala

Blatul: Galbenusurile le batem spuma cu zaharul pana se albesc. Incorporam uleiul, apoi iaurtul. Adaugam faina si praful de copt. Albusurile le mixam cu un praf de sare pana devin spuma....

Citeste continuarea

Comentarii

la 10.01.2022, 15:24
la 10.01.2022, 15:52
Superb!
la 10.01.2022, 16:36
Nu stiam ca se gaseste pasta de zahar in comert. Eu am facut acea pasta acum ceva vreme si am ramas placut impresionata de un tort ornat cu aceasta pasta. Si tortul tau este minunat !
la 10.01.2022, 16:47
Vă mulțumesc frumos! MIhaela, dacă ai făcut pastă de zahăr, cred că ar fi bine să pui aici rețeta, ca să ne inspirăm și noi...
la 10.01.2022, 16:50
Foarte frumos si migalos tort !!!! Iti vine sa-i mannci mijlocul

Vezi toate comentariile (15)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking