Desert tort cu mousse de ciocolata si fructe de padure

Postat de mirela0911 in Torturi
19 Iun 2020 | 1245 vizualizari
Desert tort cu mousse de ciocolata si fructe de padure

Pentru cei 11 anisori pe care Larissa i-a implinit luni, am pregatit un tort pe masura, cu ciocolata, cu mousse dulce acrisor de fructe de padure, zmeura, afine .... ce mai, un deliciu!   

Ingrediente

Pt blat:

  • 6 oua
  • un praf de sare
  • 180 g zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 180 g faina alba
  • 1 lgt praf de copt

Pt.sirop:

  • 400 ml apa
  • 2-3 lg zahar
  • coaja rasa de lamaie

Pt. mousse de ciocolata:

  • 220 g ciocolata amaruie Callebaut
  • 60 ml apa fierbinte
  • 350 ml frisca lichida

Pt. mousse de fructe de padure:

  • 370 g fructe de padure congelate
  • 150 ml apa
  • 3 lg zahar (sau dupa gust)
  • 1 plic gelatina
  • 80 ml apa rece
  • 400 ml frisca lichida

Pt. decor:

  • 50 g ciocolata amaruie
  • 30 g ciocolata cu lapte
  • 3-4 lg frisca lichida
  • zmeura, afine (de la congelator sau proaspete)

Mod de preparare

Blatul: In bolul mixerului se pun ouale, praful de sare, zaharul si zaharul vanilat. Se mixeaza timp de 10-15 minute, pana isi tripleaza volumul. Faina se amesteca cu praful de copt apoi se toarna peste crema de oua in 2-3 reprize, amestecand cu o spatula pana la incorporare.

Se toarna compozitia intr-o tava cu diametrul de 25 cm, tapetata cu hartie de copt.

Se introduce tava la cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 10 minute, apoi se redecue la 180 de grade si se lasa 20-25 de minute. Se face testul cu scobitoarea. Se scoate din cuptor, se lasa putin sa se racoreasca apoi se scoate din tava si se asaza pe un gratar pentru a se raci complet. Se taie in patru blaturi egale.

Siropul: se prepara un sirop din apa, zahar si coaja rasa de lamaie. Se poate adauga mai mult zahar, dupa gustul fiecaruia. Se fierbe apa cu zaharul timp de 5 minute apoi se adauga coaja rasa de lamaie si se lasa la racit.

Mousse de ciocolata: Se pune ciocolata amaruie intr-un vas, la bain-marie, pana se topeste. Se ia de pe aburi si se adaga apa fierbinte. Se amesteca bine si se lasa la racit.

Intre timp se mixeaza frisca, dar nu de tot. Se adauga cate putin din ciocolata si se incorporeaza usor pana la final. Se amesteca cu miscari usoare, pentru a ramane aerata. Se pastreaza 3 lg din crema, separat.

Mousse de fructe de padure: Fructele congelate se pun la fiert in cei 150 ml apa. Se lasa sa dea 2-3 clocote, pana devin usor moi fructele apoi se dau prin blender. Se strecoara pentru a scapa de seminte si se pune sosul obtinut din nou la foc impreuna cu zaharul, pentru 5 minute. 

Intre timp se pune gelatina la hidratat in cei 80 ml de apa rece.

Sosul se ia de pe foc si se lasa putin sa se racoreasca, 100 ml se pun deoparte, apoi se pune gelatina in restul de sos si se amesteca bine pana se dizolva complet. Se lasa apoi la racit.

Se mixeaza frisca si se incorporeaza putin cate putin sosul de fructe pentru a obtine o crema aerata. Se imparte in 2 parti egale.

Cei 100 ml de sirop se incorporeaza cu 150 ml frisca batuta pentru a obtine o crema cu care se va unge tortul.

Asamblare tort: Pe un platou se asaza primul blat si se insiropeaza. Se pune in jurul lui un inel reglabil. Se toarna jumatate din cantitatea de mousse de fructe de padure, se niveleaza si se insereaza zmeura (congelata am avut eu). Se asaza apoi al doilea blat, se insiropeaza si se pune mousse-ul de ciocolata. Se insereaza in crema afinele (tot congelate am avut). Se pune al treilea blat, se insiropeaza si se pune restul de mousse de fructe. Se insereaza din nou zmeura si se asaza deasupra ultimul blat, insiropat. Se da la rece pana a doua zi.

Se scoate din frigider si cu un cutit subtire se trece de jur imprejurul inelului pentru a se desprinde usor si se indeparteaza inelul. Se unge tortul cu crema de frcute de padure.

Ciocolata amaruie si cea cu lapte se topeste impreuna cu frisca lichida. Se lasa putin sa se raceasca apoi se toarna deasupra, lasand sa curga usor si pe margini. Se fac moatze din mousse-ul de ciocolata ramasa si cea de frcute, se orneaza cu zmeura si se da la rece pana in momentul servirii.

Pofta buna! 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort cu mousse de ciocolata si fructe de padure" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (18)
Retete similare

Tort aniversar - un an de bucataras(reteta nr. 250)

Postat de merisor67

Tort aniversar - un an de bucataras(reteta nr. 250)

Mai intai am pregatit visinile carora le-am scos samburii am presarat 4 linguri de zahar peste ele si le-am dat la rece o jumatate de zi pana au lasat sirop, apoi le-am pus la foc moale pana la...

Citeste continuarea

Desert tort Diplomat

Postat de lucy2002

Desert tort Diplomat

Punem gelatina la hidratat cu apa rece 200 ml pentru 15-20 minute. Intr-o strecuratoare punem fructele din compot la scurs. Zaharul se amesteca cu galbenusurile, praful de sare, faina si...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

la 19.06.2020, 10:17
la 19.06.2020, 10:39
Excelent! La mulți ani, Larisei!
la 19.06.2020, 11:06
Super!
la 19.06.2020, 13:31
La multi ani!
la 19.06.2020, 16:11
Foarte bun! La multi ani frumosi!

Vezi toate comentariile (18)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Fructe de mare
Slow Cooker
Retete diabetici
Multicooking