Gutuile se spală bine, se curăță de coajă și se feliază.
Într-o tavă pentru copt (sau într-o cratiță specială) se pune untul tăiat felii și se acoperă cu 200 grame de zahăr. Deasupra se pun feliile de gutui, radial, în cerc, de jur-împrejurul tăvii, pentru a acoperi toată suprafața.
Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până ce se topește zahărul, și feliile de gutui se înmoaie.
Între timp se pregătește compoziția pentru blat.
Se separă albușurile de gălbenușuri și se mixează cu zahărul, adăugat treptat și cu vanilia. După ce s-a încorporat toată cantitatea de zahăr și albușurile au crescut, se adaugă, unul câte unul, gălbenușurile și se mixează întruna. Se adaugă, ”în ploaie” făina și la urmă. o lingură de ulei.
Când feliile de gutui s-au înmuiat, se scoate tava din cuptor și se lasă la răcorit. După ce s-au răcorit, se toarnă compoziția pentru blat, având grijă să pătrundă peste tot în tavă, se nivelează și se dă la cuptor, la foc mediu, până ce se coace și se rumenește, aproximativ 30-35 minute. Când blatul s-a rumenit, se scoate tava din cuptor și se lasă să se răcorească.
Între timp se prepară siropul din 4 linguri de zahăr tos și 6 linguri de apă. Se dă siropul la răcorit și se adaugă zeama de la 1/2 lămâie și coaja răzuită de la toată lămâia.
Se toarnă acest sirop peste blat și după 3-4 minute se desprinde blatul cu un cuțit de marginile tăvii și se răstoarnă rapid și sigur pe un platou, sau pe suportul pentru torturi.
Se dă tortul la răcorit și între timp se prepară frișca din 400 ml de smântână grasă naturală. Mai întâi se mixează doar smântâna, după care se adaugă treptat, cele 3 linguri încărcate de zahăr pudră și plicul de vanilie. Se mixează întruna, la viteză mare, până când frișca este suficient de tare și legată. Atunci frișca se dă la frigider, până ce tortul va fi rece și se va putea decora, după preferință.
Se ține la frigider, până la epuizare.