Desert tort de gutui, cu frisca - reteta nr. 400

Postat de RODIMUR in Torturi
21 Oct 2018 | 4317 vizualizari
Desert tort de gutui, cu frisca - reteta nr. 400

Cele mai parfumate și mai bune fructe ale toamnei mi se par gutuile, așa că este normal să facem tot ce se poate pentru a le pune în valoare: dulceață, gem, peltea, compot..., în afară de prăjituri și torturi aromate și delicioase. Am ornat cu frișcă naturală acest tort de gutui, parfumat și bun, iar rezultatul a fost un deliciu...

Ingrediente

  • 3 gutui
  • 100 grame de unt
  • 200 grame de zahăr tos
  • Pentru blat:
  • 5 ouă
  • 200 grame de zahăr tos fin
  • 1 plic de vanilie
  • 100 grame de făină albă
  • 1 lingură de ulei
  • Pentru sirop:
  • 4 linguri de zahăr tos
  • 6 linguri de apă
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • coaja răzuită de la o lămâie
  • Pentru frișcă:
  • 400 ml de smântână grasă
  • 3 linguri încărcate de zahăr pudră
  • 1 plic de vanilie
  • Pentru decor:
  • ornamente decor
  • ciocolată
  • fructe confiate...

Mod de preparare

Gutuile se spală bine, se curăță de coajă și se feliază.

Într-o tavă pentru copt (sau într-o cratiță specială) se pune untul tăiat felii și se acoperă cu 200 grame de zahăr. Deasupra se pun feliile de gutui, radial, în cerc, de jur-împrejurul tăvii, pentru a acoperi toată suprafața.

Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până ce se topește zahărul, și feliile de gutui se înmoaie.

Între timp se pregătește compoziția pentru blat.

Se separă albușurile de gălbenușuri și se mixează cu zahărul, adăugat treptat și cu vanilia. După ce s-a încorporat toată cantitatea de zahăr și albușurile au crescut, se adaugă, unul câte unul, gălbenușurile și se mixează întruna. Se adaugă, ”în ploaie” făina și la urmă. o lingură de ulei.

Când feliile de gutui s-au înmuiat, se scoate tava din cuptor și se lasă la răcorit. După ce s-au răcorit, se toarnă compoziția pentru blat, având grijă să pătrundă peste tot în tavă, se nivelează și se dă la cuptor, la foc mediu, până ce se coace și se rumenește, aproximativ 30-35 minute. Când blatul s-a rumenit, se scoate tava din cuptor și se lasă să se răcorească.

Între timp se prepară siropul din 4 linguri de zahăr tos și 6 linguri de apă. Se dă siropul la răcorit și se adaugă zeama de la 1/2 lămâie și coaja răzuită de la toată lămâia.

Se toarnă acest sirop peste blat și după 3-4 minute se desprinde blatul cu un cuțit de marginile tăvii și se răstoarnă rapid și sigur pe un platou, sau pe suportul pentru torturi.

Se dă tortul la răcorit și între timp se prepară frișca din 400 ml de smântână grasă naturală. Mai întâi se mixează doar smântâna, după care se adaugă treptat, cele 3 linguri încărcate de zahăr pudră și plicul de vanilie. Se mixează întruna, la viteză mare, până când frișca este suficient de tare și legată. Atunci frișca se dă la frigider, până ce tortul va fi rece și se va putea decora, după preferință.

Se ține la frigider, până la epuizare.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort de gutui, cu frisca - reteta nr. 400" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (24)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Desert tort cu crema de cappuccino si krantz

Postat de merisor67

Desert tort cu crema de cappuccino si krantz

Preparare blat Preîncălzim cuptorul la 180 de grade C. Mixăm albușurile spumă, apoi adăugăm, treptat, zahărul și mixăm în continuare până vom obține o bezea...

Citeste continuarea

Desert tort Anka

Postat de Constelatialeu

Desert tort Anka

Mai intai m-am apucat de blaturi, este un pic de migala sa le coci individual, dar am vrut sa am mai multe texturi de blat. Blat 1 cu nuca : Forma de tort cu diametrul de 28 cm, tapetata cu...

Citeste continuarea

Comentarii

la 21.10.2018, 18:33
la 21.10.2018, 18:39
Minunat tortul! Felicitari si la cat mai multe retete!
la 21.10.2018, 18:44
Mulțumesc frumos, Ancutsa pentr apreciere și pentru urări!
la 21.10.2018, 18:59
ce frumos este
la 21.10.2018, 19:17
Îți mulțumesc frumos, Lau!

Vezi toate comentariile (24)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking