Desert tort Jelly

Postat de RODIMUR in Torturi
8 Ian 2021 | 2576 vizualizari
Desert tort Jelly

Anul acesta pentru revelion am făcut acest tort la care mă gândeam de mult timp și a cărui preparare a fost decisă rapid în momentul în care am găsit în supermarket niște minunate jeleuri nemțești cu arome de: lămâi, portocale, mere și cireșe. Tortul este făcut cu cremă de mascarpone și jeleu de portocale, iar decorul este alcătuit, în principal, din jeleuri. N-am vrut ca tortul să fie foarte înalt, așa că am făcut un blat doar din 4 ouă, pe care l-am împărțit în două, așa cum am dorit inițial. Tortul a fost tare frumușel (după cum se vede...!) și la gust a fost un deliciu. Rețetă festivă de iarnă.

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 4 ouă
  • 100 grame de zahăr tos
  • 100 grame de făină albă
  • 1 plic de zahăr vanilinat
  • 1 praf de sare extrafină
  • Pentru jeleul de portocale:
  • 350 ml de suc de portocale (cam de la 5 fructe)
  • 3 linguri de amidon alimentar
  • 1-2 linguri de zahăr tos (dacă portocalele nu sunt suficient de dulci)
  • coaja răzuită de la 1-2 portocale
  • Pentru sirop:
  • 4 linguri de zahăr tos
  • 150 ml de apă
  • esență de portocale (după gust)
  • Pentru crema de mascarpone cu frișcă:
  • 250 grame de mascarpone
  • Pentru frișcă:
  • 250 ml de smântână
  • 1 praf de sare extrafină
  • 100 grame de zahăr pudră
  • 1 plic de zahăr vanilinat
  • Pentru decor:
  • jeleuri cu arome diferite
  • bombonele ornament

Mod de preparare

Mai întâi se face blatul, chiar cu o zi înainte.  Se separă albușurile de gălbenușuri și se mixează puțin cu un praf de sare, până ce încep să ia volum. Atunci se continuă mixarea și se adaugă treptat zahărul tos și cel vanilinat. Când zahărul s-a dizolvat și nu se mai simte, se adaugă și gălbenușurile, unul câte unul, iar la urmă, după omogenizarea compoziției se adaugă făina ”în ploaie”, puțin câte puțin, amestecând cu o furculiță, de jos în sus, ca aluatul să nu se lase.

Se toarnă compoziția într-o formă pentru blat și se dă la cuptor, la foc mediu, până ce crește și se rumenește frumos. Cu o scobitoare, se verifică dacă blatul este bine pătruns și apoi se stinge focul de la cuptor. Se lasă blatul în cuptorul cu ușa deschisă, până ce se răcorește.

Când blatul s-a răcit complet, se taie orizontal în două părți egale.

Se face un sirop din zahăr și apă, iar după ce fierbe 1-2 minute, se ia de pe foc și se lasă să se răcorească total. Când siropul s-a răcit, se adaugă în el, după gust, esență de portocale (lămâie) sau mai bine zeama de la o lămâie.

Se pune prima foaie de blat în tavă și se însiropează bine cu jumătate din cantitatea de sirop.

Se face apoi jeleul de portocale. Se spală foarte bine portocalele, și se răzuiește coaja de la 1-2 portocale. Se storc portocalele, iar sucul obținut se toarnă într-o crăticioară în care se mai adaugă; amidonul alimentar, zahărul și coaja răzuită de la 1-2 portocale.

Se dă crăticioara la foc mic și se amestecă întruna, până ce compoziția se îngroașă și devine jeleu. Se ia crăticioara de pe foc, se lasă puțin să se răcorească, după care se pune cu lingura pe foaia de blat și se netezește cu lama unui cuțit special.

Se pune deasupra cealaltă foaie de blat, se însiropează cu restul de sirop și se dă tortul la răcoare, până ce se prepară crema de mascarpone.

Pentru a face crema trebuie mai întâi să se prepare frișca. Se mixează smântâna rece cu un praf de sare extrafină, apoi se continuă mixarea și se adaugă zahărul vanilinat și zahărul pudră, puțin câte puțin. Când frișca este bine legată, se adaugă câte puțin și se încorporează în mascarponele, mixat ușor înainte. După ce se încorporează toată cantitatea de frișcă în mascarpone și crema devine omogenă. se poate trece la ornarea tortului.

Se ”învelește ” tortul cu această cremă, se netezește și apoi se decorează cu bombonele ornament și feliuțe de jeleu. Se ține la rece, până ce se epuizează.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort Jelly" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (24)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Tort cu crema caramel

Postat de simona72

Tort cu crema caramel

Pentru blat: separam albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile cu putina sare pentru cateva secunde, adaugam zaharul si mixam pana obtinem o bezea. Galbenusurile le amestecam cu uleiul si le...

Citeste continuarea

Tort cu crema de capsuni, zmeura si sampanie

Postat de simona72

Tort cu crema de capsuni, zmeura si sampanie

Pentru blat: ouale se mixeaza cu praful de sare si zaharul pana devin spumoase. Se toarna in fir subtire uleiul, ca la maioneza, se adauga laptele si se amesteca usor su un tel tip para. Se mai...

Citeste continuarea

Comentarii

la 08.01.2021, 06:38
Ce frumos este! Si vesel asa colorat
la 08.01.2021, 07:19
Ce frumos este !!!! Inspirata alegere
la 08.01.2021, 07:20
Mulțumesc frumos, Claudia!
la 08.01.2021, 07:21
Mulțumesc frumos, Mihaela! Era de mult timp pe lista mea...
la 08.01.2021, 08:51
Wow

Vezi toate comentariile (24)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking