Desert tort Licori, culori - Reteta nr. 800

Postat de RODIMUR in Torturi
24 Iul 2020 | 2615 vizualizari
Desert tort Licori, culori - Reteta nr. 800

Astăzi tocmai am terminat de mâncat acest tort, făcut pentru a marca rețeta nr. 800... Ce a fost mai greu legat de acest tort, a fost găsirea unei denumiri. Voiam o denumire care să se refere nu atât la ingrediente și la compoziție, cât la decor și la evenimentul semnalat, dar nici o variantă nu mi s-a părut potrivită, așa că am cerut și mezinului o părere. Aș fi preferat o denumire cu un singur cuvânt, eventual în engleză (de aceea am și apelat la fantezia și cunoștințele lui) dar el mi-a oferit varianta: ”Liqueurs, couleurs”, în franceză. I se părea că sună frumos, realist și cu rimă. Am avut o reținere, pentru că știu că unii au fobie la limba franceză, dar mezinul mi-a spus că importantă este relevanța titlului, exprimarea realității, sonoritatea lui și nu opiniile potrivnice. I-am dat dreptate, așa că m-am oprit la acest titlu, pe care în cele din urmă l-am redat în limba română, pentru a ușura pronunția... Pentru acest tort am făcut o cantitate mare de cremă de mascarpone, ca să-mi ajungă să-l și ”învelesc”, dar la sugestia unei prietene, am folosit, până la urmă, pastă de zahăr (pe care mi-a și oferit-o) pentru că urma să fie un suport mai bun pentru sticluțele cu licori...

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 6 ouă
  • 150 grame de zahăr tos
  • 100 grame de făină albă
  • 1 plic de zahăr vanilinat
  • 1 linguriță de praf de copt (opțional)
  • 1 praf de sare extrafină
  • 2 linguri de cacao
  • 3-4 linguri de gem de zmeură
  • Pentru crema de mascarpone:
  • 500 grame de mascarpone
  • Pentru frișcă:
  • 500 ml de smântână
  • 200 grame de zahăr pudră
  • 1 plic de zahăr vanilinat
  • 1 praf de sare extrafină
  • Pentru decor:
  • 250-300 grame de pastă de zahăr (albă)
  • 2-3 linguri de zahăr pudră (pentru modelat pasta de zahăr)
  • 1 linguriță de cacao (pentru colorat pasta)
  • 12 sticluțe de ciocolată cu lichioruri
  • ornamente decor

Mod de preparare

Pentru blat, se separă mai întâi albușurile de gălbenușuri. Se mixează albușurile cu sarea, iar apoi se adaugă treptat, puțin câte puțin, zahărul tos și cel vanilinat. Se continuă mixarea și se adaugă, pe rând, gălbenușurile. Când compoziția a luat volum și zahărul nu se mai simte, se adaugă, în ploaie, făina amestecată cu praful de copt și după încorporarea acesteia se adaugă și cele două linguri de cacao. Când compoziția este omogenă, se oprește mixarea, se toarnă în forma de copt și se dă la cuptor, la foc mediu, până ce blatul crește frumos și se rumenește. Atunci se oprește focul de la cuptor, dar blatul nu se scoate afară, ci se mai lasă puțin să se răcorească treptat.

Blatul se taie a doua zi.

Se prepară o cremă de mascarpone cu frișcă, după rețeta: 

https://www.bucataras.ro/retete/crema-de-mascarpone-cu-frisca-pentru-torturi-si-prajituri-93635.html

Pentru că blatul este pufos și aerat, nu mai este nevoie de însiropare. Se pune prima foaie de blat în platou, se unge cu cremă, se suprapune cea de-a doua foaie de blat, se unge și aceasta cu cremă de mascarpone și în sfârșit se pune cea de-a treia foaie de blat.

Se unge cea de-a treia foaie de blat cu 2-3 linguri de gem/dulceață de zmeură și lateral, cu puțin sirop din același gem, pentru ca pasta de zahăr să adere perfect.

Pentru decor, se frâmântă puțin pasta de zahăr ca să se înmoaie, după care se presară zahăr pudră pe planșetă și se întinde cu sucitorul o foaie cu grosimea de aproximativ 5 mm. Se presară zahăr pudră și pe sucitor, se rulează pe el foaia de pastă de zahăr și se pune pe tort. Se mulează pasta de zahăr, pe tort, de sus în jos, ca să adere perfect și se taie capetele de fondant, care prisosesc, de jur împrejur.

(Eu am amestecat aceste resturi de pastă de zahăr cu cacao, pentru a avea și fondant colorat, dar natural. Am făcut din acest fondant colorat un suport pentru sticluțele de ciocolată)

Se ornează tortul cu ornamente decor, care trebuie unse în prealabil cu miere, sau sirop, ca să se lipească de fondant.

Tortul se ține la rece, până ce se termină.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort Licori, culori - Reteta nr. 800" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (30)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Desert tort cu crema de fistic si jeleu de visine

Postat de rocsi_1612

Desert tort cu crema de fistic si jeleu de visine

Incepeti cu pregatirea  pastei de fistic , eu am facut-o cu o seara inainte. Boabele de fistic le puneti intr-un bol, turnati apa fierbinte peste ele cat sa le acopere, le lasati asa 15...

Citeste continuarea

Tort Egiptean

Postat de Creatsa

Tort Egiptean

Foi : Albusurile le-am batut spuma cu un praf de sare,am adaugat zaharul in ploaie si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea tare. Am adaugat faina si nucile macinate amestecand...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

Sandwich-Maker Panini

- 17 %
239.99 lei
199.99 lei

Crockpot Express

- 40 %
999.99 lei
599.99 lei

Comentarii

la 24.07.2020, 17:59
la 24.07.2020, 18:48
Felicitari inca o data!
la 24.07.2020, 18:54
Mulțumesc frumos, Bucătăraș!
la 24.07.2020, 18:59
Un tort pe gustul meu!
la 24.07.2020, 19:00
Mă bucur mult, Buni, că-ți place tortul meu...! Mulțumesc frumos!

Vezi toate comentariile (30)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking