Desert tort sah cu ciocolata, mure și mascarpone

Postat de oanapl in Torturi
28 Dec 2019 | 2910 vizualizari
Desert tort sah cu ciocolata, mure și mascarpone

Bunatati pentru Craciun Acest tort nu l-am pregătit de Crăciun, ci pentru ziua de naștere a soțului meu. Cum mai mereu sunt în criză de timp, n-am mai reușit să scriu și să public rețeta (noroc că-mi notez într-o agendă ingredientele folosite și cantitățile). :D Vă invit să-l încercați și voi deoarece este delicios și se potrivește de minune de Sărbători!

Ingrediente

pentru blat:

  • 50 g cacao neagră
  • 150 ml apă
  • 6 ouă
  • 200 g zahăr
  • 90 ml ulei
  • 230 g faină
  • 1 linguriță praf de copt
  • esență de rom
  • pentru creme:
  • 200 g ciocolată albă
  • 200 g ciocolată neagră
  • 200 g mure
  • 2 linguri zahăr
  • 500 ml frișcă lichidă
  • 200 ml smântână pentru gătit cu 25% grăsime
  • 250 g mascarpone
  • 17 g gelatină
  • pentru ornat:
  • 100 g ciocolată neagră
  • 100 ml frișcă lichidă
  • fructe
  • chipsuri de ciocolată

Mod de preparare

Pentru blat se pune cacaua într-un vas și se toarnă apa clocotită, amestecând continuu, până la omogenizare, apoi se lasă la răcit. Se strecoară compoziția pentru a nu rămâne cocoloașe de cacao.
Se bat albușurile spumă tare cu un praf de sare. Se adaugă jumătate din cantitatea de zahăr și se mixează până se obține o bezea lucioasă, care face țepi atunci când se scot paletele mixerului. Gălbenușurile se freacă cu cealaltă jumătate din cantitatea de zahăr până devin albe și cremoase. Se adaugă treptat uleiul, esența de rom, apoi compoziția de cacao răcită. Se încorporează făina amestecată cu praful de copt și la sfârșit, în 2-3 reprize, bezeaua.
Se toarnă compoziția într-o tavă (23 cm diametru) tapetată pe fund cu hârtie de copt iar marginile se ung cu unt. Se dă tava la cuptor la foc mediu pentru cca 40 de minute, până când blatul devine ferm la atingere. Se scoate pe un grătar și se lasă la răcit. După ce s-a răcit complet se taie blatul în trei discuri. 

Se mixează 100ml frișcă lichidă cu smântâna și apoi se adaugă crema mascarpone și se omogenizează compoziția. Se pun 200g din compoziție în alt vas.

Crema de mure:

Se încălzesc 200ml frișcă lichidă până aproape de punctul de fierbere. Se oprește focul și se adaugă 200g ciocolată albă ruptă bucățele și se amestecă bine. Se lasă să se răcească complet și se dă la frigider pentru câteva ore ( sau peste noapte). 
Se pun murele într-o oală, se adaugă zahărul, apa și se lasă să clocotească pentru 5-10 minute. Se pun într-o sită și se pisează cu o furculiță, apoi se apasă pentru a scurge zeama. Se lasă sucul rezultat să se răcească complet.

Se mixează ciocolata albă, apoi se adaugă peste crema mascarpone (cantitate mai mare) și se omogenizează.

Se pune la hidratat 10 g gelatină în 50 ml de suc de mure rece, iar după 10 minute se topești la bain-marie. Se amestecă gelatina cu sucul de mure rămas și apoi se adaugă peste crema mascarpone cu ciocolată albă și se omogenizează.

 

Crema de ciocolată:

Se încălzesc 200ml frișcă lichidă până aproape de punctul de fierbere. Se oprește focul și se adaugă 200g ciocolată neagră ruptă bucățele și se amestecă bine. Se lasă să se răcească complet și se dă la frigider pentru câteva ore ( sau peste noapte). 

Se scoate crema de ciocolată de la rece și se mixează bine, apoi se adaugă peste crema mascarpone (200g) și se omogenizează.

Se pune la hidratat 7 g gelatină în 50 ml de apă rece, iar după 10 minute se topește la bain-marie. Se amestecă gelatina cu crema mascarpone cu ciocolată neagră și se omogenizează.

 

 

Se așează primul blat pe un platou și se pune în jurul lui inelul reglabil pentru tort.

Se pun cremele în 2 poshuri și se pune crema de la margine spre centru: mure, ciocolată, mure, ciocolată etc. Se așează al doilea blat deasupra și se pune crema. De data aceasta se începe cu ciocolata și se alternează cu crema de mure.

Va rămâne cremă de mure și de ciocolată.
Se așează al treilea blat deasupra și se introduce platoul la frigider pentru 2 ore.

Se trece pe marginile tortului de jur împrejur un cuțit bine ascuțit trecut prin apă fierbinte. Se desprinde apoi inelul din jurul tortului.

Se îmbracă tortul cu cremă de mure și se păstrează puțină cremă pentru ornat. 

Pentru ornat, se încălzește frișca lichidă până la punctul de fierbere, se adaugă ciocolata mărunțită și se amestecă până se obține o cremă omogenă. Se lasă să se răcească puțin și se toarnă peste tort lăsând să curgă ușor peste margini.

Se ornează tortul după imaginație, cu cremele păstrate, cu fructe și chipsuri de ciocolată.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort sah cu ciocolata, mure și mascarpone" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (22)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Desert tort festiv Orange-Chocolate

Postat de Ela68

Desert tort festiv Orange-Chocolate

Mod de preparare blat de ciocolata: 1. Preincalziti cuptorul la 180⁰C. 2. Topiti ciocolata la Bain-Marie, dati deoparte si lasati-o sa se raceasca. 3. Mixati untul cu jumatate din...

Citeste continuarea

Tort diplomat Mos Craciun

Postat de gicuta69

Tort diplomat Mos Craciun

  Punem ouale si zaharul intr-un vas la foc mic si le  lasam sa fiarba pana devin ca o  smantana. Aromam cu coaja de portocala si zaharul vanilat. Dupa ce crema s-a ingrosat, dam...

Citeste continuarea

Comentarii

la 28.12.2019, 23:47
Superb!
la 28.12.2019, 23:49
Mulțumesc!
la 28.12.2019, 23:57
Yamiii!
la 29.12.2019, 00:24
la 29.12.2019, 00:34
Ce bine arată...!

Vezi toate comentariile (22)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking