Desert tort unicorn cu capsuni, mure si bezea elvetiana

Postat de oanapl in Prajituri
9 Mai 2022 | 651 vizualizari
Desert tort unicorn cu capsuni, mure si bezea elvetiana

În luna aprilie a fost ziua de naștere a mezinei noastre, care și-a dorit foarte mult un tort cu căpșuni și mure. M-am conformat și i-am pregătit acest tort delicios. Cremele au fost acrișoare, perfecte pentru gustul nostru, dar crema pe bază de unt (cu care am ornat tortul) a fost puțin prea dulce (pentru gustul meu). E prima dată când am încercat o cremă cu unt și bezea elvețiană. În primă fază bezeaua s-a bătut perfect, dar când am adăugat untul s-a înmuiat crema și a căpătat un aspect tăiat. Nu vă panicați (așa cum am făcut eu). Se repară foarte ușor. Puneți bolul la rece pentru 15 minute și apoi o mixați până când devine fermă.

Ingrediente

  • pentru blat umed:
  • 3 ouă
  • 110 ml ulei
  • 180 g zahăr măcinat
  • 110 ml lapte
  • 200 g chefir
  • 260 g faină
  • 7,5 g praf de copt
  • 4,5 g bicarbonat de sodiu
  • esență de vanilie
  • un praf de sare
  • pentru crema de mure:
  • 400g mure
  • 80g zahăr
  • 150g mascarpone
  • 10g gelatină + 50ml apă
  • 250ml smântână pentru frișcă (36% grăsime)
  • pentru crema de căpșuni:
  • 500g căpșuni
  • 120g zahăr
  • 350g mascarpone
  • 15g gelatină + 50ml apă
  • 450ml smântână pentru frișcă (36% grăsime)
  • pentru buttercream cu bezea elvețiană:
  • 200g albuș de ou (de la 6 ouă mici)
  • 300g zahăr
  • sare
  • esență de vanilie
  • 300g unt
  • colorant gel
  • bezele
  • bomboane colorate
  • ornamente din pastă de zahăr (corn, urechi și sprâncene) pentru unicorn

Mod de preparare

Pentru blat, se amestecă cu telul ouăle cu zahărul măcinat până când se omogenizează compoziția. Se adaugă lichidele ( aici e inclusă și esența de vanilie) și un praf de sare. La final se adaugă făina amestecată cu agenții de creștere. Se amestecă totul cu telul până când se omogenizează compoziția.
Se preîncălzește cuptorul la 170 grade C. Se toarnă compoziția în tava de copt cu dimensiunea de 26 cm, tapetată pe fund cu hârtie de copt, iar pereții unși cu unt.
Se coace blatul pentru 40 -45 minute, sau până când trece testul scobitorii. Se lasă în formă la temperatura camerei, pentru 5 minute, apoi se scoate pe un grătar. După ce s-a răcit se poate felia, în 2 părți pe orizontală.

Pentru început se pregătește piureul de fructe. Se pune murea congelată pe foc și se fierbe 5-7 minute, apoi se pasează cu mixerul vertical și se trece printr-o strecurătoare pentru a îndepărta sâmburii. Se lasă să se răcorească sosul de mure.

Se hidratează gelatina granule în 50ml de apă rece, apoi se topește pe baie de aburi.
Se folosesc doar 150g sos de mure, peste care se adaugă gelatina topită și se omogenizează.
Se adaugă crema mascarpone și se amestecă cu un tel pentru a omogeniza. Se
mixează smântâna pentru frișcă cu zahărul măcinat și apoi se adaugă peste crema de mure și se omogenizează cu o spatulă. Se toarnă crema în interiorul unui inel reglabil de 20cm (tapetat cu folie de acetat) și se nivelează, apoi se dă la rece pentru 2-3 ore până când se întărește, apoi se îndepărtează inelul reglabil de tort și folia de acetat. Dacă nu ați folosit folie de acetat se trece un cuțit prin apă fierbinte și apoi se trece pe marginea cremei înainte de a desprinde inelul reglabil.

 

Se pasează căpșunile cu blenderul vertical și se pun la fiert cu zahărul pentru 5-10 minute. Se lasă să se răcorească sosul de căpșuni. Se hidratează gelatina granule în 50ml de apă rece, apoi se topește pe baie de aburi și se adaugă peste sosul de căpșuni și se omogenizează.

Se adaugă crema mascarpone peste sosul de căpșuni și se amestecă cu un tel pentru a omogeniza. Se mixează smântâna pentru frișcă lejer și apoi se adaugă peste crema de căpșuni și se omogenizează cu o spatulă. 

Se montează un inel reglabil pe marginea blatului (26cm) și se toarnă crema pe marginea în cremei de mure și deasupra acesteia și se nivelează, apoi se dă la rece pentru minim 3-4 ore până când se întărește.

 

Pentru ornat se pregătește crema cu bezea elvețiană și unt. Se amestecă albușul cu zahărul cu ajutorul unui tel, apoi se pune bolul pe baie de abur și se amestecă până când se topește zahărul și temperatura ajunge la 70-72 de grade C. 

Se dă deoparte și se mixează pe viteză mică și se crește treptat viteza. După ce albușul se bate spumă se taie untul cubulețe și se adaugă treptat câte un cubuleț și se mixează până când se încorporează perfect. Untul trebuie să fie la temperatura camerei.

Se îmbracă tortul cu jumătate din cremă, iar restul cremei se împarte în cantități egale și se transferă în boluri apoi se colorează cu colorant gel. Se transferă cremele în poșuri și se ornează tortul după imaginație.

Eu am folosit și ornamente din pastă de zahăr (corn, urechi și sprâncene) pentru unicorn și am ornat și cu câteva bezele și bomboane colorate.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort unicorn cu capsuni, mure si bezea elvetiana" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (23)
Retete similare

Fursecuri cu gem de caise

Postat de deyutzky

Fursecuri cu gem de caise

Mixam untul cu zaharul pana cand compozitia devine cremoasa.  Intr-un bol amestecam faina cu praful de copt si sarea, iar in alt bol amestecam iaurtul cu laptele si esenta de vanilie....

Citeste continuarea

Desert prajitura cu crema de branza si jeleu de zmeura

Postat de mirela0911

Desert prajitura cu crema de branza si jeleu de zmeura

Blatul: Albusurile se scot de la congelator inainte cu o zi pentru a se putea dezgheta. Se presara un praf de sare si se mixeaza. Se adauga treptat zaharul si se continua mixarea pana se obtine...

Citeste continuarea

Comentarii

la 09.05.2022, 19:47
La mulți ani, mezinei! Tortul este waw! Nu știu dacă aș avea curaj să mă apuc de făcut așa ceva! Dragă Oana, ai o latură artistică foarte bine dezvoltată! Și foarte multă creativitate! Te felicit din toata inima!
la 09.05.2022, 19:50
Îți mulțumesc din suflet pentru aprecieri, dar și pentru urări, dragă Mihaela!
la 09.05.2022, 19:58
La multi ani!
la 09.05.2022, 20:01
Un tort minunat !!! Cred ca micuta a fost incantata !!!
la 09.05.2022, 20:03
Mulțumim Motanel!

Vezi toate comentariile (23)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking