Savarine

Postat de AlexTeacher in Prajituri
22 Iul 2015 | 7063 vizualizari
Savarine

Un desert care nu necesita introducere, ci doar savurare maxima. Va invit sa le incercati ! Nu-s deloc dificile, iar cele 2 ore pe care le veti "pierde" pentru a le prepara, veti vedea ca vor da roade intr-un final ! Enjoy dragilor!

Ingrediente

  • Pentru aluat:
    • Faina – 480 g – 500 g
    • Oua – 4 buc (nu foarte mari)
    • Ulei de floarea soarelui – 50 ml
    • Lapte caldut – 300 ml
    • Zahar brun – 2 linguri
    • Sare – 1 varf de cutit
    • Drojdie – cca 10 g
    • Apa de trandafiri – 2 linguri
    Pentru jeleu:
    • Suc de cranberry la cutie (sau orice suc neacidulat, de culoare rosie) – 200 ml
    • Tort gelee rosu – 2 pliculete
    • Gellfix – ½ pliculet
    Pentru sirop:
    • Apa – 4 cani
    • Zahar brun – 1 cana si ½
    • Esenta de vanilie / esenta de flori de portocal – 2 lingurite
    Extra:
    • Smantana pentru frisca (evitati frisca vegetala) – cca 800 ml
    • Intaritor de frisca – 2 pliculete
    • Zahar pudra – 2-3 linguri
    • Coaja rasa de portocala – cca 1 lingurita
    • Faina pentru a evita lipirea aluatului de maini
    • Forme de tarta (mici) individuale, preferabil cu fund detasabil / forme de savarine
    • Extra faina + unt pentru tapetat formele de tarta

Mod de preparare

  • Incepem cu siropul, ca sa aiba timp sa se raceasca;

  • Adaugati zaharul brun si cele 4 cani de apa intr-o craticioara, si lasati-o la redus pe foc;

  • Cand acesta a inceput sa scada si sa se ingroase, opriti focul si adaugati esenta de vanilie sau de flori de portocal (eu am folosit a doua varianta);

  • Incalziti putin laptele – trebuie sa fie cald si nu fierbinte;

  • Dizolvati drojdia si zaharul in acesta, adaugati apoi o lingura de ulei de floarea soarelui si lasati-l cca 10 min “sa lucreze”;

  • Cerneti faina intr-un bol;

  • Adaugati peste aceasta laptele cu drojdia si amestecati bine;

  • Bateti bine ouale cu sarea si incorporati-le si pe acestea peste;

  • La sfarsit adaugati uleiul si apa de trandafiri si amestecati bine, pana obtineti un aluat lipicios;

  • Acoperiti-l cu un prosop si lasati cca 30-45 min la dospit, la cald;

  • Tapetati formele de tarta cu unt si faina si lasati-le la frigider;

  • Puneti faina pe maini (ca sa evitati lipirea aluatului de maini), rupeti bucati din aluatul de savarina si puneti-le in formele de tarta, apasand usor pentru a lua forma acestora – daca nu vreti sa va murdariti pe maini, atunci puneti compozitia in formele de tarta folosindu-va de 2 linguri;

  • Lasati-le sa creasca in formele de tarta inca 20-30 min;

  • Incingeti cuptorul la 180 de grade si introduceti-le inauntru pentru cca 20-25 min, pana cand veti observa ca sunt rumen-aurii;

  • Odata gata, scoateti-le din cuptor si lasati-le sa se raceasca;

  • Taiati-le cca 3 sferturi (nu pana la capat) pe jumatate;

  • Inmuiati-le bine in sirop;

  • Amestecati sucul de cranberry cu tort gelee, intr-o craticioara;

  • Puneti-le la foc mic si cand a inceput sa se incalzeasca adaugati Gellfix-ul si amestecati inca putin;

  • Luati de pe foc;

  • Pe o hartie de copt puneti 2 forme de garnitura, rotunde (aici puteti sa si improvizati daca nu aveti forme de garnitura) si adaugati in interiorul acesteia 3-4 linguri din compozitia de pe foc;

  • Asteptati cca 2-3 min si ridicati – cerculetul de jeleu ar trebui sa fie inchegat;

  • Repetati procesul pana epuizati compozitia;

  • Bateti smantana dulce cu intaritorul, adaugand pe parcurs, putin cate putin zaharul pudra si coaja de portocala;

  • Puneti frisca intr-un poche si umpleti savarinele generos;

  • Luati cerculetele de jeleu cu o spatula si aplicati-le deasupra;

  • Lasati la frigider pentru cca 3-4 ore pentru a se inmuia bine si serviti cu placere;

    Pofta buna !

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Savarine" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (16)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert Baba cu rom

Postat de katty

Desert Baba cu rom

Punem drojdia intr-un castron si turnam putin lapte caldut, omogenizam si o dam deoparte. Intr-un castron cernem faina. Facem o adancitura la mijloc in care punem zaharul, ouale,sarea, vanilia,...

Citeste continuarea

Desert savarina tiramisu

Postat de Constelatialeu

Desert savarina tiramisu

Aluat : Mai intai pregatim ploolish-ul. Intr-un castronel punem faina, drojdia si laptele, amestecam si lasam la dospit la temperatura camerei pana isi dubleaza volumul. In vasul robotului...

Citeste continuarea

Comentarii

la 22.07.2015, 14:08
Eheeeeeeeeeee,faina treaba
la 22.07.2015, 14:08
Ce aratoase sunt si delicioase!
la 22.07.2015, 14:21
DELICIOASE! Vreau si eu una!
la 22.07.2015, 14:41
Delicioase!
la 22.07.2015, 15:10
bune bune

Vezi toate comentariile (16)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking