Desert Baba cu rom

Postat de katty in Prajituri
11 Ian 2021 | 837 vizualizari
Desert Baba cu rom

Retete festive de iarna Literatura de specialitate atribuie paternitatea prajiturii Baba regelui Poloniei, Stanislas Leszczynski. Se pare ca acesta prajitura exista inca din 1600 si era o specialitate alsaciana. Regele a schimbat numele prajiturii dupa personajul Ali Baba. Patiserul Stohrer preia ideea si prezinta prajitura la Paris, unde a avut un mare succes, servindu-se in cafenele pariziene si in prezent. Se poate pune intr-o forma mare de guguluf sau in forme mici, individuale, conice. Se servesc cu frisca si fructe proaspete.  

Ingrediente

  • Blat:
    • 500 gr faina
    • 150 gr zahar
    • 2 oua intregi
    • 2 galbenusuri
    • 20 gr drojdie proaspata sau 5 gr drojdie uscata
    • 300 ml lapte
    • 100 gr unt+ pentru uns formele
    • 3 linguri rom
    • 1 lingurita coaja rasa de portocale
    • vanilie
    • un praf de sare
    • 150 gr stafide
    Sirop:
    • 700 ml apa
    • 300 gr zaghar
    • 2 linguri rom
    Frisca Fructe proaspete

Mod de preparare

Punem drojdia intr-un castron si turnam putin lapte caldut, omogenizam si o dam deoparte.

Intr-un castron cernem faina. Facem o adancitura la mijloc in care punem zaharul, ouale,sarea, vanilia, coaja rasa de portocale, romul, untul topit  caldut, drojdia si restul de lapte caldut. Framantam un aluat asemanator cu cel de cozonac, dar mai subtire. Adaugam stafidele hidratate in putina apa calda si amestecam.

Punem compozitia in formele unse cu unt. Acoperim cu un prosop si lasam la crescut 1/2 de ora.

Dam formele la cuptorul preincalzit la 180 de grade C, pentru 40 de minute. Pentru a le putea manevra mai usor punem formele in tava mare de la aragaz.

Intre timp pregatim siropul. Fierbem apa cu zaharul 2-3 minute, dam jos si adaugam romul.

Cand prajiturile sunt gata, scoatem tava din cuptor, le lasam cateva minute sa se racoreasca si le scoatem pe o tava.

Turnam siropul peste prajituri si le lasam sa se raceasca.

Servim prajiturile reci decorate cu frisca naturala si fructe.  

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert Baba cu rom" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (17)
Retete similare

Desert prajitura cu crema de branza si zmeura

Postat de Oana

Desert prajitura cu crema de branza si zmeura

Mixati albusurile cu un praf de sare si zeama de lamaie, apoi adaugati treptat zaharul pana obtineti o bezea. Amestecati galbenusurile cu uleiul, putin cate...

Citeste continuarea

Desert tarta in doua culori cu prune si mere

Postat de oanapl

Desert tarta in doua culori cu prune si mere

Într-un vas pui făina cernută, cacaua și sarea și omogenizezi, apoi adaugi untul rece și amesteci cu mâna până obții un aluat sfărâmicios, apoi adaugi oul bătut...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

Sandwich-Maker Panini

- 17 %
239.99 lei
199.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

la 11.01.2021, 17:45
Patru va rog !!! Sa am si pe maine ))
la 11.01.2021, 17:48
Ce frumos arata!
la 11.01.2021, 17:51
la 11.01.2021, 19:04
la 11.01.2021, 19:22
super

Vezi toate comentariile (17)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Montare D’oro
Multicooking