Desert Baba cu rom

Postat de katty in Prajituri
11 Ian 2021 | 4385 vizualizari
Desert Baba cu rom

Retete festive de iarna Literatura de specialitate atribuie paternitatea prajiturii Baba regelui Poloniei, Stanislas Leszczynski. Se pare ca acesta prajitura exista inca din 1600 si era o specialitate alsaciana. Regele a schimbat numele prajiturii dupa personajul Ali Baba. Patiserul Stohrer preia ideea si prezinta prajitura la Paris, unde a avut un mare succes, servindu-se in cafenele pariziene si in prezent. Se poate pune intr-o forma mare de guguluf sau in forme mici, individuale, conice. Se servesc cu frisca si fructe proaspete.  

Ingrediente

  • Blat:
    • 500 gr faina
    • 150 gr zahar
    • 2 oua intregi
    • 2 galbenusuri
    • 20 gr drojdie proaspata sau 5 gr drojdie uscata
    • 300 ml lapte
    • 100 gr unt+ pentru uns formele
    • 3 linguri rom
    • 1 lingurita coaja rasa de portocale
    • vanilie
    • un praf de sare
    • 150 gr stafide
    Sirop:
    • 700 ml apa
    • 300 gr zaghar
    • 2 linguri rom
    Frisca Fructe proaspete

Mod de preparare

Punem drojdia intr-un castron si turnam putin lapte caldut, omogenizam si o dam deoparte.

Intr-un castron cernem faina. Facem o adancitura la mijloc in care punem zaharul, ouale,sarea, vanilia, coaja rasa de portocale, romul, untul topit  caldut, drojdia si restul de lapte caldut. Framantam un aluat asemanator cu cel de cozonac, dar mai subtire. Adaugam stafidele hidratate in putina apa calda si amestecam.

Punem compozitia in formele unse cu unt. Acoperim cu un prosop si lasam la crescut 1/2 de ora.

Dam formele la cuptorul preincalzit la 180 de grade C, pentru 40 de minute. Pentru a le putea manevra mai usor punem formele in tava mare de la aragaz.

Intre timp pregatim siropul. Fierbem apa cu zaharul 2-3 minute, dam jos si adaugam romul.

Cand prajiturile sunt gata, scoatem tava din cuptor, le lasam cateva minute sa se racoreasca si le scoatem pe o tava.

Turnam siropul peste prajituri si le lasam sa se raceasca.

Servim prajiturile reci decorate cu frisca naturala si fructe.  

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert Baba cu rom" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (17)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Muffins cu mere si scortisoara

Postat de cristeena20

Muffins cu mere si scortisoara

- Merele curatate de coaja si razuite se amesteca cu 2-3 linguri din zaharul brun. - Amestecam restul de zahar cu ulei (eu am folosit ulei de masline) si cu scortisoara. Adaugam oul si...

Citeste continuarea

Desert Piscozmeurica

Postat de Constelatialeu

Desert Piscozmeurica

Mai intai mi-am pregatit tava in care am asamblat prajitura, am o tava cu pereti detasabili pe care am imbracat-o cu folie alimentara ( 24/35 cm). Am pus foile de gelatina la hidratat in apa rece....

Citeste continuarea

Comentarii

la 11.01.2021, 17:45
Patru va rog !!! Sa am si pe maine ))
la 11.01.2021, 17:48
Ce frumos arata!
la 11.01.2021, 17:51
la 11.01.2021, 19:04
la 11.01.2021, 19:22
super

Vezi toate comentariile (17)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking