Desert Baba cu rom

Postat de katty in Prajituri
11 Ian 2021 | 4413 vizualizari
Desert Baba cu rom

Retete festive de iarna Literatura de specialitate atribuie paternitatea prajiturii Baba regelui Poloniei, Stanislas Leszczynski. Se pare ca acesta prajitura exista inca din 1600 si era o specialitate alsaciana. Regele a schimbat numele prajiturii dupa personajul Ali Baba. Patiserul Stohrer preia ideea si prezinta prajitura la Paris, unde a avut un mare succes, servindu-se in cafenele pariziene si in prezent. Se poate pune intr-o forma mare de guguluf sau in forme mici, individuale, conice. Se servesc cu frisca si fructe proaspete.  

Ingrediente

  • Blat:
    • 500 gr faina
    • 150 gr zahar
    • 2 oua intregi
    • 2 galbenusuri
    • 20 gr drojdie proaspata sau 5 gr drojdie uscata
    • 300 ml lapte
    • 100 gr unt+ pentru uns formele
    • 3 linguri rom
    • 1 lingurita coaja rasa de portocale
    • vanilie
    • un praf de sare
    • 150 gr stafide
    Sirop:
    • 700 ml apa
    • 300 gr zaghar
    • 2 linguri rom
    Frisca Fructe proaspete

Mod de preparare

Punem drojdia intr-un castron si turnam putin lapte caldut, omogenizam si o dam deoparte.

Intr-un castron cernem faina. Facem o adancitura la mijloc in care punem zaharul, ouale,sarea, vanilia, coaja rasa de portocale, romul, untul topit  caldut, drojdia si restul de lapte caldut. Framantam un aluat asemanator cu cel de cozonac, dar mai subtire. Adaugam stafidele hidratate in putina apa calda si amestecam.

Punem compozitia in formele unse cu unt. Acoperim cu un prosop si lasam la crescut 1/2 de ora.

Dam formele la cuptorul preincalzit la 180 de grade C, pentru 40 de minute. Pentru a le putea manevra mai usor punem formele in tava mare de la aragaz.

Intre timp pregatim siropul. Fierbem apa cu zaharul 2-3 minute, dam jos si adaugam romul.

Cand prajiturile sunt gata, scoatem tava din cuptor, le lasam cateva minute sa se racoreasca si le scoatem pe o tava.

Turnam siropul peste prajituri si le lasam sa se raceasca.

Servim prajiturile reci decorate cu frisca naturala si fructe.  

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert Baba cu rom" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (17)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Crumble cu prune, nuca si melasa

Postat de simona72

Crumble cu prune, nuca si melasa

Pentru umplutura de fructe: se spala prunele, se scot samburii si se taie in jumatati sau sferturi, depinde cat sunt prunele de mari. Peste prune se adauga zaharul, melasa, scortisoara, bautura...

Citeste continuarea

Briose cu banane

Postat de mirela0911

Briose cu banane

Faina se amesteca cu bicarbonatul. Ouale se bat bine cu praful de sare si zaharul, pana ce acesta din urma se topeste. Laptele si uleiul se amesteca si se toarna in fir subtire peste oua. Se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 11.01.2021, 17:45
Patru va rog !!! Sa am si pe maine ))
la 11.01.2021, 17:48
Ce frumos arata!
la 11.01.2021, 17:51
la 11.01.2021, 19:04
la 11.01.2021, 19:22
super

Vezi toate comentariile (17)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking