Dulce de leche ( dulceață de lapte )

Postat de CulinaryRainbow in Dulceata / Gem
12 Dec 2013 | 9049 vizualizari
Dulce de leche ( dulceață de lapte )

Una dintre micile plăceri ale vieții, este aceea de-a savura o cană cu lapte proaspăt, cu aroma unică pe care n-o vom întâlni niciodată în laptele din comerț. Cu siguranță mulți dintre voi adoră dulciurile, așa că, măcar o dată în viață trebuie să preparați ”dulceață de lapte”. :) Am să fiu sinceră și am să vă spun că dacă am calcula ingredientele și timpul de preparare, am ajunge la concluzia ca e mai economic să o cumpărăm. Ceea ce nu putem compara, este gustul fin care parcă aduce a caramel și lapte praf, consistența cremoasă și parfumul dulceag. Lipsa aditivilor și a conservanților, fiind un plus demn de luat în calcul. Despre istoria acesteia nu vă pot spune prea multe. Unii cred că provine din Argentina ( și eu tind să cred la fel ), alții că ar fi spaniolă. Cert e că originea ei este latină.

Ingrediente

  • 4 litri de lapte integral
  • 800 g zahăr

Mod de preparare

În primul rând, laptele trebuie să fie proaspăt și gras. Poate fi de vacă sau de bivoliță. Dacă va căpăta aciditate, laptele se va brânzi, iar dacă va fi degresat, dulceața nu se va îngroșa. Pentru că se poate arde foarte ușor, dulceața de lapte se fierbe pe bain marie. E modul cel mai sigur de-a finaliza cu succes acest preparat. Principiul care stă la baza pregătirii deosebitei dulceți, este evaporarea completă a apei din lapte. Acesta, împreună cu zahărul se pune pe aburi și se lasă, pur și simplu, la ”închegat”.

Eu l-am fiert cam 10 ceasuri. :) Se amestecă mai rar în primele ore, abia la urmă se insistă. Laptele va face acea spumă densă care trebuie omogenizată pentru a nu rămâne sub formă de cocoloașe. Deși a durat atât de mult, cu siguranță voi mai prepara această dulceață. Data viitoare voi folosi jumătate din cantitățile folosite acum. Mi-au ieșit 4 borcane, care întoarse pe capac pentru a face vid, vor rezista câteva luni fără conservare. Voi folosi dulceața de sărbători pentru prepararea unei creme pentru prăjituri. Cu ceva unt proaspăt și-o mână de alune, sunt sigură că va ieși o cremă grozavă! :)

Daca ti-a placut reteta noastra "Dulce de leche ( dulceață de lapte )" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (26)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert tort Seherezada cu fructe de padure

Postat de panacris

Desert tort Seherezada cu fructe de padure

Pentru crema, se separa ouale, albusurile se pun intr-un vas incapator. Se adauga zaharul si se bat energic cu un praf de sare, la Bain-Marie, adica deasupra altui vas cu apa fierbinte, pana ce se...

Citeste continuarea

Dulceata de lapte ( Dulce de leche)

Postat de panacris

Dulceata de lapte ( Dulce de leche)

Laptele gras se pune la fiert, impreuna cu zaharul to si zaharul vanilinat, intr-un vas cu fundul gros, sau mai bine in ceaun, la foc mic, amestecandu-se cam din 10 in 10 minute, ptr a nu se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 12.12.2013, 14:13
pentru mine prea dulce dar e o reteta buna
la 12.12.2013, 15:19
Am văzut în multe rețete că la 1 l de lapte se adaugă între 500 g și 1 kg de zahăr, ceea ce mi se pare enorm și nici nu înțeleg de ce.
Eu am adăugat 800 g la 4 l de lapte, s-a legat excelent, și nici nu este exagerat de dulce.
Mulțumesc pentru apreciere!
la 12.12.2013, 15:19
asa e mai ok si vad ca are o consistenta minunata
la 12.12.2013, 15:26
cred k e tare bun
la 12.12.2013, 15:36
Arata minunat si cred ca e tare buna dar nu ma incumet sa fierb 10 ore la ea!Bine ai venit printre noi!

Vezi toate comentariile (26)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking