Ciresele se spala, se curata de codite si impuritati. Se pun strecuratoare. Se scot samburii.
Dupa ce le-am scos samburii, am scurs zeama rezultata.
Intr-o oala, de preferinta cu fund dublu, sa nu lipeasca, am pus un kg de zahar, sucul rezultat in urma procesului de scoatere a samburilor si 100 ml apa. Din acest lichid si zahar a rezultat un sirop. Cand s-a legat foarte bine se pun ciresele. Se adauga zeama de la o jumatate de lamaie. Se da dulceata de cirese la foc mare timp de 15 minute, se spumeaza, si se lasa la foc mic, fara a mai mesteca foarte des pentru ca nu mai e cazul.
La ultimul sfert de ora mai adaugam si restul de zeama.
Se stinge focul cand consideram ca dulceata de cirese este gata ( testul cu picatura pe farfuriuta).
Dulceata de cirese se pune in borcane cat este fierbinte, se sterilizeaza la cuptor in aragaz ( daca mai considerati, eu le mai trec si prin procedura asta 10 minute).
Pentru iarna, un deliciu!