Dulceata de gutui

Postat de RODIMUR in Dulceata / Gem
17 Oct 2017 | 8853 vizualizari
Dulceata de gutui

O dulceață foarte bună și parfumată, pe care o fac de mulți ani, după aceeași rețetă preluată de la Natalia Tăutu-Stănescu, în Conservarea fructelor pentru iarnă. Este o carte la care țin mult, pentru că din ea am învățat, încă din tinerețe, cum se prepară dulcețurile, gemurile și alte conserve dulci. De aici am învățat să fac distincția dintre dulceață (se face pe bază de sirop bine legat) și gem (se face prin fierberea fructelor cu zahăr). Tot de aici am învățat că în dulcețuri nu se pune decât vanilie (nu și la cele foarte parfumate) și zeamă de lămâie (pe net citim rețete de dulceață cu fel de fel de mirodenii, ceea ce mi se pare ciudat). Din 7 gutui mari și 2 kilograme de zahăr mi-au ieșit 7 borcane de dulceață.  Rețeta de mai jos este pentru o porție (3 gutui și 1 kg de zahăr)

Ingrediente

  • 1 farfurie adâncă, plină cu gutui răzuite
  • 1 kg zahăr tos
  • 3 pahare cu apă
  • 1/2 baton de vanilie
  • zeama de la o lămâie

Mod de preparare

Alegeți gutui mari, galbene, coapte bine și fără defecte. Spălați bine gutuile, ca să se ducă tot puful și apoi ștergeți-le cu un prosop curat.

Cu un cuțit bine ascuțit, curățați de coji gutuile și apoi puneți-le imediat într-un vas cu apă rece, ca să nu se înnegrească.

Între timp, puneți o oală mare cu apă la înfierbântat. În ea veți opări gutuile răzuite.

Totodată, puneți în cratița în care faceți dulceață 1 kg de zahăr tos și 3 pahare de apă. Dați cratița la foc mic și după ce se topește zahărul, iuțiți focul pentru a lega bine un sirop. 

Scoateți gutuile din apă, ștergeți-le cu un prosop de hârtie și apoi răzuiți-le pe răzătoarea mare, sau pe o răzătoare specială, care are găuri mari. Când gutuile răzuite umplu cu vârf o farfurie adâncă, atunci aveți deja cantitatea necesară pentru o porție de dulceață. Puneți gutuile răzuite într-o bucată mare de tifon și opăriți-le în apa clocotită (1-2 minute). Scoateți tifonul cu gutuile din apa clocotită și puneți-l într-o strecurătoare, ca să se scurgă apa.

Între timp, verificați dacă s-a legat bine siropul. Când siropul este bine legat, opriți focul de la aragaz și întroduceți în cratiță jumătatea de baton de vanilie (secționată în două) și gutuile răzuite, opărite și scurse de apă.  Agitați puțin cratița, pentru ca siropul să cuprindă toate fructele și abia după 15-20 minute aprindeți din nou focul la aragaz.

Fierbeți dulceața la foc iute și adunați spuma formată. Adăugați zeama de la o lămâie și cănd dulceața cade bob pe o farfurioară și nu se împrăștie imediat, opriți focul de la aragaz.

Lăsați dulceața la răcit înainte de a o pune cu o lingură curată și uscată în borcane curate. Depozitați borcanele în cămară, la loc aerisit și răcoros.

Daca ti-a placut reteta noastra "Dulceata de gutui" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (35)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert placinta cu mere si gutui

Postat de AdrianUdrea

Desert placinta cu mere si gutui

Pentru aluat, se cern 400 gr de faina, impreuna cu praful de copt si bicarbonatul, intr-un bol. Se face o adancitura la mijloc si se pun acolo restul ingredientelor, apoi se amestecă toate si...

Citeste continuarea

Desert chec umed de post, cu dulceata de gutui si scortisoara

Postat de merisor67

Desert chec umed de post, cu dulceata de gutui si scortisoara

Desfacem borcanul cu dulceață și răsturnăm conținutul într-un bol. Eu am avut o dulceață cu niște cuburi de gutui ceva mai mari. Amestecăm uleiul cu apa. Cernem o parte...

Citeste continuarea

Comentarii

la 17.10.2017, 17:57
la 17.10.2017, 17:57
la 17.10.2017, 18:01
Cam mult de lucru, dar rezultatul e delicios!
la 17.10.2017, 18:01
Mulțumesc, Mimi!
la 17.10.2017, 18:07
O ador, Rodica! Abia aștept s-o fac și eu.

Vezi toate comentariile (35)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking