Alegeți gutui mari, galbene, coapte bine și fără defecte. Spălați bine gutuile, ca să se ducă tot puful și apoi ștergeți-le cu un prosop curat.
Cu un cuțit bine ascuțit, curățați de coji gutuile și apoi puneți-le imediat într-un vas cu apă rece, ca să nu se înnegrească.
Între timp, puneți o oală mare cu apă la înfierbântat. În ea veți opări gutuile răzuite.
Totodată, puneți în cratița în care faceți dulceață 1 kg de zahăr tos și 3 pahare de apă. Dați cratița la foc mic și după ce se topește zahărul, iuțiți focul pentru a lega bine un sirop.
Scoateți gutuile din apă, ștergeți-le cu un prosop de hârtie și apoi răzuiți-le pe răzătoarea mare, sau pe o răzătoare specială, care are găuri mari. Când gutuile răzuite umplu cu vârf o farfurie adâncă, atunci aveți deja cantitatea necesară pentru o porție de dulceață. Puneți gutuile răzuite într-o bucată mare de tifon și opăriți-le în apa clocotită (1-2 minute). Scoateți tifonul cu gutuile din apa clocotită și puneți-l într-o strecurătoare, ca să se scurgă apa.
Între timp, verificați dacă s-a legat bine siropul. Când siropul este bine legat, opriți focul de la aragaz și întroduceți în cratiță jumătatea de baton de vanilie (secționată în două) și gutuile răzuite, opărite și scurse de apă. Agitați puțin cratița, pentru ca siropul să cuprindă toate fructele și abia după 15-20 minute aprindeți din nou focul la aragaz.
Fierbeți dulceața la foc iute și adunați spuma formată. Adăugați zeama de la o lămâie și cănd dulceața cade bob pe o farfurioară și nu se împrăștie imediat, opriți focul de la aragaz.
Lăsați dulceața la răcit înainte de a o pune cu o lingură curată și uscată în borcane curate. Depozitați borcanele în cămară, la loc aerisit și răcoros.