Ingrediente
- 2 kg de rubarbă;
- 2 kg de zahăr fin;
- 2 l de apă.
Mod de preparare
Tijele de rubarbă se spală foarte bine şi se lasă la scurs.
Într-un vas încăpător (o oală de inox mai mare în volum) punem apa şi zahărul la fiert. Lăsăm până se leagă siropul, fără a amesteca în oală. Eventuala spumă formată se indepartează cu lingura şi cu o pensulă înmuiată în apă rece (pentru a evita riscul de zaharisire).
Cât timp fierbe siropul, tăiem tijele de rubarbă în bucăţi de 1,5 - 2 cm (necurăţate de coajă, dar înlăturaţi orice urmă de frunze, se spune că sunt otrăvitoare).
Când siropul este legat (facem proba cu picătura pe farfuria rece; dacă se întinde mai fierbem siropul până se leagă, dacă rămâne bobiţă fermă siropul este fiert şi putem adăuga rubarba).
Din acest moment mai fierbem maxim 10 minute (tulpinile trebuie să se pătrundă uşor). Dulceaţa va face spumă (o înlăturaţi atât cât se poate cu lingura fără să amestecaţi în oală).
Puneţi dulceaţa fierbinte în borcane, înfiletaţi capacele şi asta e tot.
Mi-au ieşit 5 borcane mari.
Chiar dacă este considerată o plantă umilă ce creşte pe toate drumurile (aşa se spune dar eu am gasit-o numai la supermarket), preparatele cu rubarbă sunt deosebite prin gustul lor, prin culoare şi aromă.
Daca ti-a placut reteta noastra "Dulceaţă de rubarbă (rubarbăr, rubarbură, revent)" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (18)
|