Dulceaţă de rubarbă (rubarbăr, rubarbură, revent)

Postat de ela2015 in Dulceata / Gem
19 Iun 2015 | 8859 vizualizari
Dulceaţă de rubarbă (rubarbăr, rubarbură, revent)

Acum câţiva ani în urmă (să fie vreo 3) am descoperit rubarba la supermarket, avea un preţ mic şi toată lumea tăbărâse pe ea. Eu nici nu ştiam ce e, mi se păreau tulpini de sfeclă dar am cumpărat luată de val şi am început să căutat diverse retete cu acest peţiol. Atunci am facut dulceaţa de rubarbă şi un desert cu iaurt şi sincer, mie chiar mi-a plăcut foarte mult gustul şi textura, aşa că m-am hotărât să repet procesul şi anul ăsta (dacă tot am găsit-o la reducere)! Dulceaţa de rubarbă are un gust specific dulce-acrisor şi o textură specială care nu are nevoie de prea multe pentru a fi pusă în evidenţă. De regulă, dulceaţa de rubarbă se face în cantităţi mici (1 kg de tulpini) pentru a i se evidenţia mai bine culoarea. Eu am sărit pragul si am făcut din 2 kg de tulpini. A iesit mai închisă la culoare, dar un motiv ar putea fi că nici nu era foarte roşie, în schimb a iesit foarte, foarte bună şi numai bună de servit la micul dejun.

Ingrediente

  • 2 kg de rubarbă;
  • 2 kg de zahăr fin;
  • 2 l de apă.

Mod de preparare

Tijele de rubarbă se spală foarte bine şi se lasă la scurs.

Într-un vas încăpător (o oală de inox mai mare în volum) punem apa şi zahărul la fiert. Lăsăm până se leagă siropul, fără a amesteca în oală. Eventuala spumă formată se indepartează cu lingura şi cu o pensulă înmuiată în apă rece (pentru a evita riscul de zaharisire).

Cât timp fierbe siropul, tăiem tijele de rubarbă în bucăţi de 1,5 - 2 cm (necurăţate de coajă, dar înlăturaţi orice urmă de frunze, se spune că sunt otrăvitoare).

Când siropul este legat (facem proba cu picătura pe farfuria rece; dacă se întinde mai fierbem siropul până se leagă, dacă rămâne bobiţă fermă siropul este fiert şi putem adăuga rubarba).

Din acest moment mai fierbem maxim 10 minute (tulpinile trebuie să se pătrundă uşor). Dulceaţa va face spumă (o înlăturaţi atât cât se poate cu lingura fără să amestecaţi în oală).

Puneţi dulceaţa fierbinte în borcane, înfiletaţi capacele şi asta e tot.

Mi-au ieşit 5 borcane mari.

Chiar dacă este considerată o plantă umilă ce creşte pe toate drumurile (aşa se spune dar eu am gasit-o numai la supermarket), preparatele cu rubarbă sunt deosebite prin gustul lor, prin culoare şi aromă.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Dulceaţă de rubarbă (rubarbăr, rubarbură, revent)" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (18)
Retete similare

Gem de mere cu gutui

Postat de rocsi_1612

Gem de mere cu gutui

Spalam cateva borcane mici cu apa fierbinte si le punem la scurs, cu gura in jos, pe un prosop curat. Spalam merele, gutuile, le curatam de coaja apoi le trecem prin razatoarea cu ochiuri mari....

Citeste continuarea

Dulceata de ceapa I

Postat de MotanLaOale

Dulceata de ceapa I

Ceapa se curata si se taie julien. Se incinge uleiul intr-o cratita si se caleste ceapa pana isi schimba culoarea si se inmoaie, cam 15 ninute. Se presara cu sare, piper, nucsoara, cuisoare,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 19.06.2015, 06:25
la 19.06.2015, 07:00
la 19.06.2015, 07:24
Cred ca-i minunata! N-am mancat pana acum.
la 19.06.2015, 07:26
buna tare
la 19.06.2015, 07:45
ce buna trebuie sa fie , nu am mancat niciodata

Vezi toate comentariile (18)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking