Dulceata de toporasi

Postat de Constelatialeu in Dulceata / Gem
23 Mar 2021 | 2971 vizualizari
Dulceata de toporasi

  Toporasul sau Viola odorata, este o planta medicinala,erbacee, originara din Europa,fara tulpina,perena si care formeaza stoloni lungi.Frunzele sunt ovale sau in forma de inima, florile sunt intens parfumate, singuratice, de culoare violeta, rosiatica sau alba. Toporasii cresc prin zavoaie,livezi, poieni, pe la marginea padurilor , mai rar si prin gradini.Este o floare de primavara, numita si floricica echinoctiului, pentru ca infloreste in timpul echinoctiului de primavara si este cunoscuta ca simbol al iubirii si fertilitatii, al puritatii si modestiei.In Grecia antica era considerata floarea Afroditei, zeita iubirii. Anul trecut am ratat sezonul lor, asa ca anul asta am zis ca musai sa incerc dulceata, am citit mai multe retete si pana la urma am facut ca mine, am ales sa nu rup decat coditele nu si partea verde, am redus un pic tin timpul de pregatire. Intr-o reteta am citit sa folosesti apa de izvor, dar cum n-am avut am zis sa folosesc apa minerala, tot de la un izvor ar trebui sa fie.Trebuie sa te inhamezi cu multa rabdare, am incercat sa le culeg fara codite si cat mai curate, fara impuritati, inca aveau roua pe flori.  

Ingrediente

  • 200 g toporasi
  • 1 kg zahar
  • 1/2 l apa minerala
  • zeama de la o lamaie

Mod de preparare

Cel mai migalos lucru este adunatul florilor. Dupa ce am adunata florile, fara codite, le-am trecut prin jet de apa de cateva ori, apoi le-am pus intr-un castron am presarat o lingura de zahar si am adaugat zeama de la o lamaie, am frecat intre degete florile, dar nu foarte mult, le-am vrut cat mai intregi.Apoi m-am apucat sa fac siropul. Am pus zaharul cu apa minerala la fiert, am fiert pana am obtinut un sirop nu foarte gros, mai trebuie sa fiarba si impreuna cu florile. Am pus si florile si le-am lasat la fiert pana ce siropul sa umflat si a facut multe bule, atunci este gata sau se poate face testul picaturii de sirop, atunci cand cade siropul de pe lingurita ca un bob este suficient de legat.Am sterilizat borcanele , am turnat dulceata fierbinte in borcan, am sigilat bine capacul si am acoperit borcanele cu un prosop si am lasat sa se raceasca. Am pus dulceata in borcanele mici, esentele tari se tin in recipiente mici, este o dulceata delicata, cu o culoare deosebita si o aroma subtila.

Daca ti-a placut reteta noastra "Dulceata de toporasi" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (18)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Dulceata din toporasi (viorele de padure)

Postat de panacris

Dulceata din toporasi (viorele de padure)

Cum spunea și Clementina, mai greu cu culesul toporașilor minunați! 😉 Dar este exact exercițiul de stretching ce mi-a lipsit zilele astea de interdecție în sala de fitness😉 Chiar...

Citeste continuarea

Comentarii

la 23.03.2021, 16:57
Wow !!!! Ce nebunie !!!! Super-grozav
la 23.03.2021, 16:58
Uimitor ce putem sa facem noi ca simple gospodine . Nu este regina sa se rasfete cu asa ceva . Bio de Bio >;D<
la 23.03.2021, 17:12
Pffff, o nebunie de dulceață! Felicitări! O am de ceva timp și eu în plan, dar vorba aceea până îi culegi îți crește barba! Bravo!
la 23.03.2021, 17:14
Multumesc, Misulico, Zmeoaico !
la 23.03.2021, 18:43
Sa ne aduci la intalneala. La anu' merg cu tine sa culegem toporasi si orice altceva mai creste pe la tine.

Vezi toate comentariile (18)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking