Dulceata din toporasi (viorele de padure)

Postat de panacris in Dulceata / Gem
18 Apr 2021 | 2560 vizualizari
Dulceata din toporasi (viorele de padure)

Mno, de multișor mă bântuie și această dulceață minunată 😉   Inițial am zis că iar am ratat-o anul acesta, dar pentru că zilele astea am ajuns într-o grădină plină de toporași, mai bine zis în bătătura lui Cleme, n-am rezistat să nu merg la cules floricelele parfumate. Daaaa, cam puține, că le-a cam trecut vremea, dar cu ajutorul Clementinei am reușit să adunăm de-o miniporție pentru minunate dulceață aromată din toporași! Pfff după ce am și degustat-o (dulceața preparată de Clementina!)  pe o bucată de pâine prăjită unsă cu puțin unt, am zis, daa, musai să o prepar și eu 😉

Ingrediente

  • Flori de toporași (viorele, violete de pădure) cca. 100 g,
  • Zahăr tos cca. 500 g,
  • Apă minerală cca. 250 ml,
  • Lămâie 1 bucată

Mod de preparare

Cum spunea și Clementina, mai greu cu culesul toporașilor minunați! 😉 Dar este exact exercițiul de stretching ce mi-a lipsit zilele astea de interdecție în sala de fitness😉 Chiar mi s-a relaxat musculatura spatelui, copaselor, feselor și brațelor! 😉 așa că am îmbinat utilul și plăcutul într-o ședință de cca. 60 minute în aer liber și nepoluat! O experiență plăcută și de repetat, că de acum tot apar floricele ce pot fi conservate în borcănașe minunate! 😉

Gata cu povestea să trecem la treabă! 😉

Florile se pun într-o strecorătoare se trec sub un jet de apă rece, apoi se pun într-un castron, se adaugă cca. 2 linguri de zahăr și zeama de la o lămâie.

Apoi se freacă ușor, atât cât să se înglobeze  zahărul și zeama de lămâie, ca să se obțină un lichid colorat, dar totodată să rămână și floricelele cât de cât întregi.

Pentru sirop, se pun la fiert într-un vas cu fundul gros, și oarecum special pentru dulceață și siropuri, zahărul și apa mineral, se dau la fiert la foc rapid cca. 10 minute, apoi la foc mic cca. 15 minute până ce se obține un sirop gros.

Apoi se adaugă florile de toporași aromatizate și se  mai lasă la fiert l foc micc, cca.10 minute până ce trece testul picăturii de dulceață! 😉 Adică pe o farfurie rece, se adaugă puțină dulceață, iar dacă aceasta nu curge și rămâne stabile, dulceața e gata.

Apoi se pune în borcănele mici, deoarece este o dulceață, așa mai de opulență și doar de gustibus.

 

Ce să va mai spun, are un gust catifelat și parfumat, aparte, merită să o încercați și savurați! 😉

Daca ti-a placut reteta noastra "Dulceata din toporasi (viorele de padure)" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (19)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Silvoita de prune ( fara zahar )

Postat de mihaelar63

Silvoita de prune ( fara  zahar )

Prunele se aleg , se curata si se spala . Dupa ce s-au scurs de apa intr-o sita mare se desfac de samburi . Intr-o oala de inox cu fundul dublu am turnat otetul si apoi am pus...

Citeste continuarea

Gem din prune si fistic

Postat de panacris

Gem din prune si fistic

 Prunele se spală sub jet de apă rece, se desamburesc și se pun într-un vas încăpător, în cazul meu unul înalt de inox, cu fund triplu. Se presară zahărul...

Citeste continuarea

Comentarii

la 18.04.2021, 18:01
Dulceata ca dulceata, vorba aia un fonfleu delicat, dar exercitiile facute alea au facut toti banii, pe care-i platesti la sala
la 18.04.2021, 18:10
Daaa, bine ziciiiii! Streching-ul a fost bine meritat! Pfff, am omis sesiunea foto Hmmm, se cerere repetată rețeta!
la 18.04.2021, 18:34
Aici ai dreptate, n-am tras nici un cadru foto, asa m-am ramolit...
la 18.04.2021, 18:39
la 18.04.2021, 18:47
Ce bunatate!

Vezi toate comentariile (19)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking