Dulceata de visine, uimitorul dulce acrisor

Postat de gratziela in Dulceata / Gem
20 Iul 2011 | 4533 vizualizari
Dulceata de visine, uimitorul dulce acrisor

Ei bine, daca este vara, este perioada dulceturilor si gemurilor pe care, cu grija si dragoste, le prepar pentru a avea la iarna un dram din parfumul verii. Dulceata de visine este în capul listei cu mici placeri de seara, cand în dorinta de a „gustari” ceva dulce, ea este preferata pe langa o ceasca de ceai de menta sau chiar aruncata si rostogolita împreuna cu o clatita.

Ingrediente

  • 1 kg visine fara samburi  
  • 1 kg zahar  
  • 1 lamaie  
  • 1 lingurita sare de lamaie  
  • 1 baton scortisoara  
  • ½ pastaie vanilie

Mod de preparare

Spala visinele, apoi curata-le de codite si samburi. Este bine sa faci într-o tura cam 2 kg de visine curatate (deci vei avea nevoie cam de 2 ½ kg de visine).

Aseaza într-un bol un rand de visine, un rand de zahar, si tot asa pana ce termini , dar este bine ca ultimul strat sa fie cel de zahar. Lasa asa cateva ore, caci, darnice cum le stiu, visinele se vor scalda într-un sirop dulce acrisor, caci zaharul se va fi topit aproape tot. Rastoarna totul într-o cratita cu fund dublu si pune la fiert la foc destul de mare pana începe sa fiarba, dupa care, dai focul mai mic,  si apoi  trebuie sa stai la cratita (si asta la modul cel mai real posibil!) pentru a lua spuma care se umfla cu repeziciune. Stoarce lamaia si adaug-o la visine împreuna cu  coaja pe care, sa nu uiti, o vei scoate la finalul fierberii.

Asa cum îti spuneam, visinele nu au un parfum care sa-l poti pastra pentru mai tarziu, asa ca poti sa-i daruiesti tu un parfum ca o mica compensare pentru darul sau. Pune deoparte ½ cana din siropul de visine unde vei înmuia putin pe foc pastaia de vanilie.

\Mie îmi place foarte mult scortisoara, asa ca am adaugat la fiert un baton de scortisoara pe care îl vei scoate la finalul fierberii. Sa nu uiti sa pui sarea de lamaie, care, împreuna cu lamaia, pastreaza culoarea visinie a dulcetei si o fereste de zaharisire. Adauga si siropul cu parfum de vanilie si fierbe în total cam 1 ½ ora. Stinge focul si lasa asa pana a doua zi cand vei cerceta cat de legat este siropul. Pune la fiert la foc potrivit (trebuie sa fii atent caci mai poate face spuma pe care trebuie s-o culegi). Cam dupa o ora faci testul „picaturii”: înmoaie o lingura sau spatula din lemn în siropul care fierbe, apoi lasi sa se scurga pe o farfurie ultimele 3-4 picaturi – daca picaturile cazute raman rotunde precum margelele, atunci sa stii ca siropul este destul de închegat. Poti închide focul caci truda ta a luat sfarsit.

Lasa la racit. Eu întotdeauna pun dulceata rece în borcane; asa poti repartiza uniform siropul si fructele. Astupa gura borcanului cu un strat de celofan sau 2 straturi de folie alimentara, dupa care închizi cu capacul borcanului.

Aseaza-l în camara langa alte gemuri si dulceturi, fala camarii tale, caci la iarna te vei bucura de ele precum un copil rasfatat de bradul de Craciun.

Visinele, ei bine, visinele sunt ceva aparte, cu un parfum aproape inexistent, compenseaza prin gustul sau unic tot ce pierde prin parfum. Plimba în gura o visina coapta, închide ochii  si vei descoperi cu uimire ce placuta racoare si visare la valuri înspumate de mari îndepartate îti cuprinde trupul parca obosit uneori de atata alergatura! Merita sa-ti pui deoparte aceasta placuta simtire, macar într-un borcanel cu dulceata, gust dulce acrisor pe care, cu multa darnicie, ti-l ofera ca ofranda fara prea multa fala visinele.

Daca ti-a placut reteta noastra "Dulceata de visine, uimitorul dulce acrisor" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (36)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Dulceata de mere

Postat de sufletista

Dulceata de mere

Merele spalate le taiem in cubulete. Asezam in oala in care vom fierbe, un rand mere, un rand zahar, mere, zahar, felii de lamaie, mere, zahar, pana ce terminam. La final adaugam sampania si...

Citeste continuarea

Reteta de dulceata de menta

Postat de Caty

Reteta de dulceata de menta

Iata cum se prepara Reteta de dulceata de menta Spalam lamaile. Menta se spala si ea in cateva ape pentru a se curata de praf si orice impuritati ar avea. Se lasa la scurs, se taie bucati...

Citeste continuarea

Comentarii

la 20.07.2011, 21:14
tare buna visinii mei au ramas neculesi anul asta
la 20.07.2011, 21:15
Ce frumos e prezentata
super vasul ala albastru
la 20.07.2011, 21:23
o dulceata de vis
la 20.07.2011, 21:26
foarte frumos prezentarea
la 20.07.2011, 21:32
am dat fuguta sa citesc povestea incantatoare si sa mai fur un strop de vacanta si poate,mai la iarna o sa-mi servesti putina dulceata langa o cana de ceai fierbinte

Vezi toate comentariile (36)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking