Fasole batuta a la vasimur

Postat de vasimur in Mancaruri de post
29 Oct 2017 | 3696 vizualizari
Fasole batuta a la vasimur

Pregătită cu ceapă și usturoi, fasolea bătută este o mâncare de post foarte gustoasă. Poate fi servită cu ceapă călită cu boia de ardei dulce și piper, ca în Ardeal, zisă și ceapă părgălită, sau cu sos de roșii ca în Moldova. Din ingredientele de mai jos a rezultat 1 porție = 1 oală de 4 l de fasole bătută.

Ingrediente

  • 1/2 kg fasole albă, uscată
  • 3 cepe (1 ceapă mică și 2 cepe de mărime medie)
  • 1-2 morcovi
  • 1 căciulie de usturoi
  • 1-2 linguri de făină
  • 100-150 ml de ulei
  • piper măcinat
  • boia de ardei dulce
  • sare de bucătărie

Mod de preparare

Cu câteva ore înainte de a o pregăti, alegem fasolea, o spălăm bine și o punem la înmuiat în apă fierbinte.

Într-o oală punem suficientă apă la fiert, iar când fierbe, punem fasolea după ce am strecurat-o din apa în care a stat la înmuiat. Vom schimba apa cel puțin de 2 ori, pentru că altfelfasolea va produce gaze la stomac. Vom folosi numai apă fiartă pentru căîn caz contrar,fasolea se va întări!

În ultima apă punem 1 ceapă mică, 3-4 căței de usturoi, 1-2 morcovităiațicubulețe. Fierbem fasolea până ce se sfarmă bobul.

Scurgem apa, lăsăm să se răcească, după care trecem fasolea prin mașina de tocat carne, sau prin robotul de bucătărie. Punem din nou fasolea la fiert, în apă fierbinte.

Tăiem mărunt 1 ceapă medie,ocălimpână ce se înmoaie, apoi adăugăm usturoiul tocat și lăsăm să se rumenească puțin. Punem ceapa și usturoiul, cu tot cu ulei peste fasole și lăsăm la fiert până scade bine și va deveni mai groasă. Din când în cândamestecăm ca să nu se prindă de fundul oalei. Condimentăm cu sare, piper și boia dulce, după gust.

În această fază, cine dorește poate adăuga și rântaș.

Prepararea rântașului:

Se pune ulei într-o crăticioară și când este încins se adaugă 1-2 linguri de făină, cam aceeași cantitate ca și uleiul. Când mixtura începe să se îngroaşe, se amestecă permanent şi se dă focul mic. Dacă se dorește, se mai lasă 1-2 minute până devine aurie.

Punem rântașul peste fasole, la foc mic, amestecând energic ca să nu se prindă de fundul oalei. Se mai lasă doar câteva minute, până ce omogenizăm compoziția, după care oprim focul.

Punemfasolea în farfurieși pe deasupra vom pune "sos de ceapă” (în Ardeal îi spune părgălaș!). Se servește cu murături, de orice fel.

Prepararea sosului de ceapă zis și “părgălaș”:

Tăiem 1 ceapă medie peștișori, o călim până ce se înmoaie și se rumenește, după care condimentăm cu piper măcinat și boia dulce.

Poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Fasole batuta a la vasimur" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (12)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Prajitura frageda cu mere, de post

Postat de rocsi_1612

Prajitura frageda cu mere, de post

Aluatul: Margarina moale, lasata cateva ore la temperatura camerei, o punem intr-un bol cu zaharul, apa si uleiul. Le amestecam bine cu o lingura. Adaugam jumatate din faina cernuta,...

Citeste continuarea

Tocanita de ciuperci

Postat de panacris

Tocanita de ciuperci

Ceapa se curata ,se taie rondele si se pune la calit in putin ulei si apa. Dupa ce ceapa a devenit translucida, se adauga ardeiul tocat marunt si se mai lasa acoperit cca. 5 minute,  la foc...

Citeste continuarea

Comentarii

la 29.10.2017, 22:45
Mănânci, de nu te mai poți opri...! Mai ales cu murături în saramură.
la 30.10.2017, 00:19
la 30.10.2017, 04:52
la 30.10.2017, 06:03
Merge de minune...mai ales cu murături!
la 30.10.2017, 07:39
Foarte buna!

Vezi toate comentariile (12)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking