Fasole boabe cu costita afumata si legume, la tigaie

Postat de vasimur in Porc
21 Iul 2022 | 5672 vizualizari
Fasole boabe cu costita afumata si legume, la tigaie

Îmi place foarte mult fasolea, fie că este vorba de ciorbiță, cu sau fără carne, sau de fasole bătută (frecată, făcăluită sau tocată cum i se mai spune) ori iahnie. De data asta m-am gândit la o mâncărică de fasole cu costiță afumată și legume, la tigaie. Puteți folosi atât fasole boabe uscată cât și proaspătă sau din conservă. Dacă folosiți fasole proaspătă sau din conservă, atunci timpul de gătire va fi mult mai mic.    

Ingrediente

  • 1 bucată costiță afumată (cca 250-300g!)
  • 500-600 g fasole boabe, uscată
  • 1 ceapa mare
  • 2-3 catei de usturoi
  • 1-2 rădăcină de morcov
  • 1 rădăcină de pătrunjel sau păstârnac
  • 1 telina mica (opțional)
  • 4-5 linguri ulei de floarea soarelui (pentru sotat legumele)
  • sare, după gust
  • piper, după gust
  • boia de ardei, după gust
  • 1-2 roșii proaspete sau din conservă
  • suc de roșii (opțional)
  • 1 pungă cu ardei tricolor (roșu, galben, verde), pentru aspect
  • verdeață de pătrunjel, tocată mărunt, pentru ornat
  • murături sau salată de crudități, pentru servit

Mod de preparare

Pasul 1. Fasolea boabe uscată se alege, se spală și se pune de cu seară la înmuiat, în apă rece. Dacă nu am făcut acest lucru, putem s-o ține la înmuiat minim 2 ore, în apă clocotită, într-un vas încăpător, deoarece se umflă! Vom acoperi vasul cu un capac.

Pasul 2. În timp ce fasolea stă să se înmoaie, ne ocupăm de legume. Curățăm și spălăm bine legumele. Ceapa și usturoiul le tocăm mărunt, morcovii și pătrunjelul îi tăiem rondele sau cubulețe, la fel și roșiile și ardeii. Încingem uleiul, într-o tigaie și sotăm legumele. Mai întâi călim ceapa până ce se înmoaie și devine ca sticla, apoi punem rădăcinoasele și ardeii și le călim împreună, nu mai mult de 5-7 minute. Costița afumată, tăiată felii de 1-2 cm o călim împreună cu legumele, tot așa vreo 5-7 minute,. Adăugăm roșiile și lăsăm să fiarbă până ce sosul are consistența dorită, după care oprim focul.

Pasul 3. Când fasolea s-a umflat, scurgem apa. Fasolea înmuiată o punem la fiert, în apă clocotită, cât s-o cuprindă. Când începe să fiarbă, o lăsăm cam 15-20 minute după care vom schimba apa, dar numai cu apă clocotită, altfel fasolea se va împietri! Facem acest lucru de 2-3 ori, pentru a face fasolea mai ușor digerabilă și a elimina substanțele care provoacă balonare!

Observatie: Nu puneți sare la fiert deoarece riscați ca fasolea să se întărească!

Pasul 4. Când fasolea uscată este fiartă (îi trebuie minim 30 minute), o scurgem de apă și o punem peste legumele sotate și costiță. Lăsăm să fiarbă cam 30 de minute și la nevoie adăugăm și 1-2 căni cu apă (sau suc de roșii, dacă vreți!), ca să fiarbă bine și să avem suficient sos! Lăsăm până ce sosul scade la consistența dorită. Când este gata, condimentăm cu sare, piper și boia de ardei, după gust. Pentru un plus de savoare, usturoiul îl adăugăm la sfârșit! Punem capacul și lăsăm să se asezoneze gusturile.

Observatie 1: Dacă folosiți fasole prefiartă, din conservă, o strecurați și o clătiți bine sub jet de apă. O lăsați la scurs, după care o puneți peste legumele sotate și costiță. Timpul de gătire va fi mult mai scurt.

Observatie 2: Dacă folosiți fasole boabe proaspătă, o puneți direct peste legumele sotate și costiță și o fiebeți împreună cu acestea. Nu vă impacientați deoarece fasolea boabe proaspătă, fierbe repede și timpul de gătire va fi mult mai scurt decât atunci când folosim fasole uscată.

Servim mâncărica de fasole cu costiță afumată, ornată cu verdeață de pătrunjel și alături de murăturile preferate sau de o salată de crudități!

Poftă bună!

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Fasole boabe cu costita afumata si legume, la tigaie" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (13)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Muschiulet de porc cu morcovi caramelizati si sos de ciuperci

Postat de andaoana

Muschiulet de porc cu morcovi caramelizati si sos de ciuperci

Carnea o spalam in apa rece si o taiem felii groase cam de 1 cm . O asezonam cu sare si piper si o lasam sa stea cam 30 minute . Pe ochiul de la aragaz punem o tigaie la incalzit . Cand este...

Citeste continuarea

Friptura din pulpa de porc la cuptor

Postat de rocsi_1612

Friptura din pulpa de porc la cuptor

Spalam bucata de pulpa apoi o taiem felii grose cam de un deget. Ceapa verde o spalam, o taiem rondele, iar cozile de usturoi le spalam si le tocam. Intr-un bol punem mustarul, pasta de tomate,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 21.07.2022, 21:49
la 21.07.2022, 22:39
la 22.07.2022, 01:41
la 22.07.2022, 07:27
buna buna
la 22.07.2022, 09:09
Buna!

Vezi toate comentariile (13)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking