Ingrediente
- INGREDIENTE: PENTRU BLAT:
- Făină albă cca. 500 g,
- Apă rece cca. 250 ml,
- Sare de mare cu mirodenii (oregano, busuioc, rozmarin, cimbrișor) 1 lingură,
- Zahăr tos 2 linguri,
- Ulei de măsline extravirgin Urzante, de la Foodille 3 linguri,
- Drojdie uscată 1 lingură.
- PENTRU UMPLUTURĂ:
- Măsline conservate fără sâmburi cca. 100 g,
- Roșii deshidratate în ulei de floarea soarelui 4-5 bucăți,
- Ardei copți, conservați în oțet 4 bucăți,
- Miez de anghinare cca. 200 g,
- Tije de sparanghel verde conservat cca. 5 bucăți,
- Telemea de oaie cca. 100 g,
- PENTRU FINISARE: Ulei de măsline extravirgin Urzante, de la Foodille 3 linguri,
- Unt grăsime 65% cca. 1 lingură,
- Usturoi 3 căței,
- Sare de mare.
Mod de preparare
Pentru blat mărturisesc că m-am folosit de ajutorul meu din bucătărie, Maricica bis, mașina de frământat și copt pâine. În recipientul masinii de pâine se pune apa, făina cernută, sarea, zahărul, uleiul și drojdia (Atentie! Păstrați această ordine daca vreți să crească aluatul!!!) Se programeaza aparatul pentru frământat, dospit și copt. Atenție ajutați aluatul cu puțină apă, făină sau ulei, ca să nu se lipească de pereții vasului, în primele 30 de minute, apoi lăsați mașina în pace, nu mai deschide-ți capacul, își face treaba singură. Asta cam vreo 60 de minute. Aveți timp să vă relaxați, sau să dați drumul unie noi rețete, cum fac eu :D.
După ce aluatul a crescut/dospit, se scoate din recipientul mașinii de frământat, se întinde cu mâna pe foaie de copt unsă cu uleii de măsline. Apoi specific acestei pâinici, se apasă cu degetele, locașe, cum vedeți în poze. Se unge cu ulei de măsline, ajutat de o pensulă, apoi se presară și chir se apasă să intre în aluatl, ingredientele de umplutră, în cazul meu: măsline, bucăți de roșii deshidratate și conservate în ulei, felii de miez de anghinare, conservate în ulei, măsline fără sâmburi, feliate, tije de baby sparanghel și telemea de oaie (autohtonăă!), apoi se mai lasă la crescut, acoperit cca. 30 de minute. Pâinea sau focaccia, cum spun italienii, se dă la copt în cuptorul preîncins, cca. 30 de minute la 200 grade, adică foc mediu, la cuptoarele cu gaz ;)
Între timp se prepară topping-ul pentru finisare: uleiul de măsline, untul, usturoiul pisat și sarea se amestecă energic până se obține o cremă omogenă.
Focaccia fierbinte se unge cu amestecul de mai sus și se așteaptă măcar 5 minute ca să se răcească ;) Apoi se feliază și se savurează alături de un pahar de vin ;)
Spor și poftă bună!
Daca ti-a placut reteta noastra "Focaccia cu anghinare, sparanghel, rosii, masline si branza" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (9)
|