Focaccia cu masline

Postat de vishinel in Piine
6 Mar 2013 | 3658 vizualizari
Focaccia cu masline

Focaccia este o paine asemanatoare cu o placinta sau o pizza, fiind de origine italiana. Ea poate fi umpluta cu diferite ierburi aromatice in functie de preferinte, printre cele mai utilizate fiind oregano si busuiocul. Este o paine care se face foarte usor in ciuda timpului putin mai mare in care trebuie sa asteptati sa creasca aluatul. Pentru un gust dar si o culoare mai interesanta puteti utiliza mai multe feluri de masline (eu am folosit 2). Maslinele daca nu le luati decojite, va trebui sa le scoateti samburii. Deasemenea eu am folosit drojdie de la Dr. Oetker care nu mai necesita sa o lasati in apa sau lapte caldut pentru a se activa. Se amesteca direct cu faina.

Ingrediente

  • 350 grame faina
  • 200 ml apa calduta
  •  1 plic drojdie
  •  2 lingurinte zahar
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingura ulei de masline
  • masline (aproximativ 150 grame)
  • 1 lingurita oregano
  • 1 lingurita busuioc
  • 1 lingurita rozmarin

Mod de preparare

Intr-un bol incapator amestecam faina cernuta in prealabil cu pliculetul de drojdie.

Facem in centru o mica gropita in care vom turna apa amestecata cu zaharul si sarea. Punem 1 lingura ulei de maslina, oregano, busuiocul si rozmarinul si framantam in jur de 5 minute pana aluatul devine omogen si nu se lipeste de degete. Mutam aluatul pe o planseta tapetata cu faina si mai framantam la el tot aproximativ 5 minute.

Ideea este cu cat il framantam mai mult cu atat vom avea o focaccia mai pufoasa si frageda.

Mutam aluatul intr-un bol curat pe care l-am uns inainte cu putin ulei de maslina si il punem intr-un loc caldut (eu l-am pus pe aragaz langa un ochi aprins la minim), unde il vom lasa la dospit 1 ora. El isi va dubla volumul in acest timp. DUpa ce si-a dublat volumul, il apasam cu degetele pentru a scoate aerul din el si il intindem pe planseta (puteti folosi sucitorul).

Asezam maslinele, il impaturim dupa care il luam la framantat pentru a se distribui maslinele uniform. Il mutam intr-o tava (aici sunteti liberi sa folositi orice fel de tava aveti prin bucatarie) tapetata cu hartie de copt si il presati pentru a se distribui uniform pe toata suprafata tavii. Acoperim tava cu un prosop curat si il lasam la dospit inca 15 minute.

Dupa cele 15 minute facem cu degetul gauri in aluat, presaram deasupra sare de mare si cateva felii de masline si stropim cu ulei de masline din abudenta (sau in functie de preferintele fiecaruia :) ). Il acoperim inapoi cu prosopul si il mai lasam acoperit inca 15 minute. In acest timp pornim cuptorul la 180 de grade si il lasam sa se incalzeasca. In final bagam tava la cuptor unde o vom tine in jur de 30 de minute, verificand periodic in fuctie de cuptorul vostru de acasa.

Cand s-a rumenit frumos si este coapta o scoatem de la cuptor, usor sa nu ne frigem, feliem frumos si ne apucam de infulecat :). Se poate servi si rece dar ma indoiesc ca va mai ramane ceva pentru a doua zi.

Sa aveti pofta si nu uitati: Gatiti cu pasiune si sigur va iesi ceva bun.

Daca ti-a placut reteta noastra "Focaccia cu masline" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (3)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Focaccia cu masline negre

Postat de mirela0911

Focaccia cu masline negre

Intr-un bol se cerne faina. Se adauga sarea, drojdia si zaharul, apoi se toarna apa calduta. Se amesteca la inceput cu o lingura apoi se trece la framantatul cu mana. La final se adauga uleiul si...

Citeste continuarea

Focaccia cu masline si rozmarin

Postat de rocsi_1612

Focaccia cu masline si rozmarin

Aluatul: Intr-un vas amestecati apa, uleiul si zaharul. Adaugati cam jumatate din cantitatea de faina, cernuta, amestecati, apoi puneti drojdia. Adaugati si restul de faina, framantat pana...

Citeste continuarea

Comentarii

la 07.03.2013, 08:56
la 08.03.2013, 20:25
Buna o mai fi!
la 26.07.2013, 16:20

Vezi toate comentariile (3)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking