Foie gras

Postat de Sylvia in Reteta de vedeta
22 Dec 2014 | 21769 vizualizari
Foie gras

Sa faci foie gras de casa este o mare provocare :) este o etapa te trecut in parcursul de bucatarit, nu o sa va mint ca este usor dar va garantez ca este posibil, e vorba de multa precizie, respectare de temperaturi, timpi, cantitati ....Calitatea unui foie gras facut de casa, 100 % pur foie gras nu se compara cu nimic altceva, dupa ce il veti face veti intelege de ce pretul unui foie gras pur este de aproximativ 100 de euro pe kilogram , gustul este deosebit , aromele sunt pure si consitenta perfecta. Este deci o mare provocare : va lansati ?

Ingrediente

  • un kilogram de foie gras ( ficat de rata) crud de cea mai buna calitate
  • 15 grame sare
  • 8 grame piper proaspat macinat
  • putin zahar
  • un fir de nucsoara
  • 3 linguri vin porto alb
  • flori de sare de mare ( guerande am folosit eu )

Mod de preparare

 

   Prepararea este nu atat de  complicata cat foarte precisa in cantitati si timp si tehnici de realizare. Aveti nevoie de  o tava de ceramica de preferinta, hartie de copt, un termometru sonda, o lingura. 

  Bucatile de ficat se despica incet cu manerul de la lingura si se extrag cu grija toate  venele de la interior care au asigurat vascularizarea ficatului. SE asezoneaza apoi cu sare si piper proaspat macinat, proportiile snt exacte 15 gr sare pe kg de ficat si 8 grame de piper, este foarte important sa respectati asta. Se amesteca intr-un bol zaharul ( cat luam de doua ori intre degete) cu sarea, un fir de nucsoara si iperul proaspat macinat. Zaharul despre care nu multa lume stie este exrem de important pentru a aevita gustul posibil amarui al ficatului de rata, este un secret de chef .  Dupa ca le asezonam pe o parte , se adauga 1,5 linguri vin porto alb se intorc si se asezoneaza pe cealalta parte ( eu lucrez pe o hartie de copt) si apoi se pun la frigider pret de o ora ca sa isi refaca consistenta. Se scot apoi si se aseaza  intr-o tava de cake de ceramica tapetat cu folie transparenta sau hartie de copt ( ambele sunt bune) . Se incepe cu lobii mai mari si se continua cu cei mici . Se acopera apoi cu marginile de la hartia de copt si se mai lasa la frigider minim o ora puteti sa lasati si peste nopate ca sa se patrunde bine aromele. . Se aseaza  apoi tava in bain marie ( nu uitati sa incepeti cu apa care coloteste )  si se da la cuptorul preincalzit la 110 grade, timp de aproximativ 50 minute. Pentru ca timpul difere mult de cantitate singura metoda perfecta este sa verificati temperatura cu o sonda , o sa aveti un foie gras perfect mi-cuit ( roze ) la 52 grade in inima terinei daca vreti un foie gras bine gatit urcati temperatura la 57 grade maxim , gustul lui se pierde dupa aceasta temperatura. 

 Pentru mine un foie gras perfect este la 52 grade , roz la culoare. Dupa ce temperatura este atinsa se scoate tava si se lasa la racorit. Se staorce apoi garsimea in execs intr-un recipient in care o sa o pastram . SE preseaza apoi tava de foie gras punand ceva deasupra care sa preseze perfect si se lasa asa in frigider peste noapte. A doua zi de dezambaleaza din hartie se repune in tava si se toarna grasimea recuperata si reincalzita peste el . Eu nu am mai procedat astfel pentru ca l-am si folosit a doua zi:). Este minunat pe paine cu smochine, pe paine aromatizata cu condimente de turta dulce sau  pe paine brioche ( un fel de cozonac simplu). 

   Dupa ce il veti face si il veti gusta o sa intelegeti de ce este atat de scump, atat de apreciat , de ce este unic in felul lui si cu renume mondial :) . Va doresc spor la treaba si gedustare placuta  ! 

Daca ti-a placut reteta noastra "Foie gras" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (26)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Ciorba de gaina cu mazare, tarhon si iaurt la slow cooker Crock Pot

Postat de mihaelar63

Ciorba de gaina cu mazare, tarhon si iaurt la slow cooker Crock Pot

Pulpele de gaina se curata foarte bine si se spala. Morcovii, gogosarul, ceapa si telina se curata, se spala si se taie cubulete. Carnea si legumele se pun in aparatul slow...

Citeste continuarea

Verine de spuma de ficat cu fructe

Postat de klausenburger

Verine de spuma de ficat cu fructe

Cum se face? 1. curata coaja fructului de mango si extrage samburele; taie fructul in cuburi potrivit de mici; presara zaharul peste fructe, adauga cardamomul, coriandrul, usturoiul si vinul...

Citeste continuarea

Comentarii

la 22.12.2014, 20:38
Ca sa va ajute in ceea ce priveste metoda prin care se scot venele de la foie gras crud va pun un filmulet : https://www.youtube.com/watch?v=WzXnzX-SXYE
la 22.12.2014, 20:41
la 22.12.2014, 20:42
uite o reteta demna de luat in seama si de pus la cutiuta
la 22.12.2014, 20:45
Tocmai ma intreba sotul ce este foie gras...
la 22.12.2014, 20:47

Vezi toate comentariile (26)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking