"Freekeh" cu pui

Postat de Mihaela11_jo in Pui
29 Oct 2012 | 9812 vizualizari
"Freekeh" cu pui

“Freekeh”( se citeste frike) sau “farik” este practic grau cules verde , prajit si zdrobit. Este o mancare foarte populara in tarile Levantului,Peninsula Arabica, Palestina, Egipt si nordul Africii. Graul se culege inainte de a se coace, cand boabele sunt inca verzi si moi. Se usuca la soare si apoi Ii se da foc cu grija pentru a se arde spicele , dar nu si boabele.Astfel ia o aroma de grau afumat. Continutul crescut de lichid al boabelor de grau inca verzi previne arderea lor. Urmeaza zdrobirea boabelor care arata astfel ca bulgur verde. “Freekeh” este mentionata intr-o carte de bucate din Bagdad din secolul al 13-lea; reteta se prepara cu carne de oaie. In Egipt , o mancare foarte populara este porumbelul umplut cu freekeh. In Tunisia este socotita o delicatesa supa de freekeh cu maduva osoasa. Pilaful de freekeh cu carne de oaie si mazare verde este originar din Siria si supa de freekeh cu pui este specifica Palestinei. Freekeh zdrobita mai grosier se foloseste la pilaf , iar cea mai marunta la preparea supelor. Proprietatile nutritive ale acestei cereale fac sa fie considerata un aliment superior. Continutul de proteine este superior celui din cuscus si orezul alb;continutul de fibre( mai ales fibre insolubile) este de 4 ori mai mare decat al celorlalte cereale . Freekeh are un indice glicemic redus fiind un aliment indicat bolnavilor de diabet zaharat. Vreau sa va familiarizez azi cu o mancare specific arabeasca mai putin cunoscuta: pilaf de "freekeh" cu pui.

Ingrediente

  • 1 pui
  • 3 batoane de scortisoara
  • 4-5 foi de dafin
  • 5-6 seminte de cardamom intregi
  • 2 cepe medii
  • ulei de masline
  • 2 cani de freekeh
  • 1 lingurita condiment mixt macinat( piper,boia,chimin,coriandru,cuisoare,nucsoara,chimin,cardamom)
  • seminte de pin (“snobar”)
  • seminte de migdale jumatati
  • 1 lingurita de scortisoara macinata
  • sare dupa gust
  • piper proaspat macinat dupa gust
  • rozmarin(optional)

Mod de preparare

Freekeh se curata  bine de impuritati si eventualele pietricele rezultate in procesul de zdrobire; se spala si se lasa la inmuiat in apa rece cca 30 de minute.

Puiul se spala si se portioneaza in sferturi; se pune la fiert intr-o oala de fiert sub presiune cu apa, 1 lingurita de sare( sau dupa gust),bastoanele de scortisoara,foile de dafin,semintele de cardamom, piper proaspat macinat dupa gust si o ceapa taiata in sferturi.

Se fierbe 30 de minute, apoi se scoate intr-un vas termorezistent; se unge cu ketchup, se stropeste cu ulei de masline, se sareaza si piperaza, se adauga crengute de rozmarin si se da la cuptor sa se rumeneasca.

Intr-o tigaie  se pune ulei si se prajesc semintele de pin si de migdale pana iau o culoare aurie.

Se scot semintele intr-un bol si in acelasi ulei ( cu aroma de seminte prajite) intr-o cratita antiaderenta  se caleste o ceapa taiata marunt pana ia o culoare aurie;se adauga freekeh scursa de apa ,condimentul mixt,scortisoara macinata,sare si piper dupa gust si se amesteca bine.

Supa de pui se strecoara si se adauga la freekeh in proportie de 1 cana si jumatate de supa la o cana de freekeh.

Cand incepe sa fiarba se acopera cratita cu un capac si se lasa la foc mic 35-40 de minute.

Pe un platou se aseaza pilaful de freekeh, apoi puiul rumenit; se presara cu semintele de pin si migdale.

Se serveste cu salata arabeasca mixta sau cu iaurt.

Pofta buna!

 

Daca ti-a placut reteta noastra ""Freekeh" cu pui" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (24)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Chifle umplute (reteta video)

Postat de bucatarie_marocana

Chifle umplute (reteta video)

Umplutura: Intr-un bol puneti carnea, peste carne puneti branza, apoi puneti masline verzi si masline negri. Puneti si cascaval, opriti cam 50 g de cascaval le veti folosi la sfarsit. Puneti sos...

Citeste continuarea

Pulpe de pui pane

Postat de deyutzky

Pulpe de pui pane

Pulpele le spalam si le punem la fiert in apa cu putina sare. Le lasam sa fiarba 15-20 minute, astfel incat sa nu se despinde pielea de pe os.  Dupa ce le-am fiert le potrivim de sare si...

Citeste continuarea

Comentarii

la 29.10.2012, 12:13
Ce bine arata!
la 29.10.2012, 12:15
Woow! ce bunatate!
la 29.10.2012, 12:25
Ce frumos ai explicat,detaliat si prezentat totul.
Cu siguranta e o mancare foarte sanatoasa,nu stiu ce gust are dar cu siguranta e si bun.
Imi place mult si garnitura de alaturi
Multumim pentru reteta si informatiile pretioase
la 29.10.2012, 12:38
rhapsody
merisor
dia
la 29.10.2012, 12:45
bun bun

Vezi toate comentariile (24)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking