Am inceput totul de la o carne de foarte buna calitate , esentiala pentru a avea o friptura reusita. Am avut o pulpa de miel de 3 kg , am respectat pasii de condimentare, marinare si preparare si rezultatul a fost pe masura.
In prima etapa se amesteca sarea de mare cu piper boabe si cu ierburi aromate ( salvie, menta, rozmarin, busuioc ) se adauga fulgii de ardei iute, se mixeza intr-un mojar sau cu un mixer cu putin ulei si vin cam 200 ml si se freaca pulpa de miel cu acest amestec. Se infasoara pulpa de miel cu folie alimentara transparenta ca sa evitam contactul cu aerul si ca patrunda aromele in carne. Se lasa carnea la frigider timp de 24 de ore ( eu am coborat temperatura frigiderului la 1 grad, si am asezat carnea in partea de jos unde este cel mai rece) .
Dupa 24 de ore se desface carnea, se aseava intr-un vas nemetalic si se improspateaza marinata. Adaugam in plus usturoi zdrobit si vin alb din belsug. Se acopera cu folie alimentara si se pastreaza vasul inca 12 ore la frigider.
In prima faza se scoate pulpa de miel si se lasa la stors , se prajeste bine pe toate partile in ulei de masline aromatizat cu usturoi si cimbru verde, pana obtinem o culoare frumoasa. Se pune la cuptorul preincalzit la 160 de grade timp de 2 ore si 45 minute.
Dupa acesta etapa se opreste coacerea si se lasa mielul la odihnit pret de cateva ore la rece, poate sta si o noapte intreaga. A doua etapa de coacere se face la 140 grade timp de 3 ore, intorcand pulpa de miel la fiecare 30 minute - o ora si completand cu vin alb ori de cate ori lichidul din tava scade.
Se lasa sa se odihneasca minim 15 minute inainte de a fi servita, se serveste cu o garnitura dupa plac si cu un sos bun, am pus si reteta de sos pentru friptura de miel http://www.bucataras.ro/retete/sos-pentru-friptura-de-miel-59195.html. Va doresc spor la treaba si pofta buna, cu siguranta daca veti testa reteta o sa fiti incantati de rezultat.