Sos pentru friptura de miel

Postat de Sylvia in Clasice
18 Apr 2014 | 23598 vizualizari
Sos pentru friptura de miel

Va prezint o reteta simpla dar delicioasa, un sos usor picant si aromatizat cu menta perfect pentru friptura de miel. Daca faceti friptura de miel la cuptor puteti sa filtrati sucul ramas in urma coacerii si sa il folositi ca baza pentru acest sos, eu am facut sosul cu bucatile de carne pe acre le-am inlaturat atunci cand am facut cotletele de miel. Daca veti face cotlete sau gratar de miel nu aveti baza de sos si trebuie sa procedati urmand reteta pas cu pas. Sosurile sunt putin mai complicat de facut dar sunt emblema si fundamentul oricarui adevarat fel de mancare, in restaurante chef-ul de cuisine sau cineva special delegat de el se ocupa de acestea, se presupune deci ca e nevoie de indemandare, rabdare si un simt al gustului bine definit.

Ingrediente

  • carne de miel ce ramane dupa sortarea bucatilor de carne de friptura
  • ceapa echalotte
  • vil alb demi-sec
  • concentrat de rosii
  • un catel de usturoi
  • fond de vita/supa de vita
  • ulei masline
  • unt
  • bouchet garni/legatura de patrunjel, cimbru, dafin
  • fulgi de ardei iute
  • menta verde

Mod de preparare

Se pun la prajit in putin ulei de masline bucatile de carne, este important sa nu fie numai grasime si sa fie si carne cu os care da gust foarte bun.

Cand sunt colorate bine pe toate partile se adauga ceapa echalotte taiata fin , putina sare de mare ( f putina )  se lasa la colorat si se deglaseaza cu vin alb cam 250 ml. Dupa ce deglasaj se lasa sa se reduca vinul la jumatate sa se elibereze alcoolul prin fierbere si adauga fondul de vita/supa de vita concentrata , in jur de 750 ml-pana la 1 litru . Se adauga un catel de usturoi intreg, fulgii de ardei iute , buchetul garni ( care este o legaturica de patrunjel, cimbru si dafin ) , se pune concentratul de tomate : o lingura mare ( atentie sa nu fie acrisor ) .

Se lasa sa fiarba incet pret de mai bine de 40 de minute la foc foarte mic, sa se reduca incet cantitatea . Deoarece fondul de vita este sarat se pune doar putina sare de mare la inceput pe ceapa si nu se mai pune decat la sfarsit daca e cazul , pentru ca prin reductie se accentueaza procentul de sare din sos. Este importanta sa porniti cu o cantitate suficienta de lichid si sa lasati sa scada incet fara sa mai adaugati, asa veti obtine un gust intens si veti avea la final un gust onctuos. La sfarsit se aauga frunze de menta verzi si se mai lasa 2-3 minute. Se filreaza sosul printr-o sita foarte fina si se ingroasa cu unt , montare cu un se numeste procedeul. Se pun 2-3 bucati de unt cat o nuca si se amesteca energic cu un tel rotund fara sa se mai puna pe foc. 

\La sfarsit se rectifica cu sare sau piper, puteti sa il faceti atat de iute cat doriti, aroma de menta reiese fin si este o minuntie de sos, o sa va indragostiti de el. Se poate pastra la frigider 2-3 zile , se poate congela si reutiliza la nevoie. 

Daca ti-a placut reteta noastra "Sos pentru friptura de miel" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (23)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

Pulpa de miel la slow cooker Crock-Pot

Postat de katty

Pulpa de miel la slow cooker Crock-Pot

Curatam pulpa de piei si grasime si o crestam din loc in loc. Presaram condimentele peste ea, apoi uleiul si o masam bine. Asezam pulpa intr-un vas incapator si turnam vinul. Acoperim cu folie de...

Citeste continuarea

Friptura de miel cu ghebe sotate si sos de dovleac

Postat de simona72

Friptura de miel cu ghebe sotate si sos de dovleac

Pulpa de miel se pune la marinat cu cel putin 24 ore inainte de a face friptura. Se da la frigider, se acopera vasul cu folie alimentara sau de aluminiu. Se scoate carnea din frigider cu 2-3 ore...

Citeste continuarea

Comentarii

la 18.04.2014, 14:21
Am venit in graba cu un sos pentru friptura de miel va doresc spor in toate si Sarbatori Fericite, mai apar eu asa pe fuga cu o reteta ceva
la 18.04.2014, 14:32
Wow! Ce arome! O minunatie! Cred si eu ca e nevoie de cineva special in bucatarie specializat pe sosuri daca e mai complicat.
la 18.04.2014, 14:45
Ce frumos, ce elegant
la 18.04.2014, 15:16
Paste fericit si voua, Silvia!
la 18.04.2014, 15:31
Cat sunt eu de conservatoare in privinta condimentelor,cred ca asa ceva mi-ar place..

Vezi toate comentariile (23)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking