Galaktoboureko

Postat de scortisoara in Prajituri
9 Sep 2012 | 15641 vizualizari
Galaktoboureko

Cum azi a fost ziua "de ceva dulce" am hotarat sa fac acest desert care este pufos, aromat si lipicios (fix cum imi place mie) si mai ales grecesc. Reteta o am direct de la sursa cum s-ar zice, de la niste prieteni din Grecia asa ca sigur nu da gres.

Ingrediente

  • un pachet de foi de placinta (400g)
  • 9 cani de lapte
  • 3 cani de zahar
  • 2 plicuri de vanilie
  • 2 cani de gris
  • 8 oua
  • 50g unt pentru crema + 150 pentru uns foile

Pentru sirop

  • 3 cani de zahar
  • 1 cana de apa
  • o lamaie

Mod de preparare

Punem la fiert laptele, zaharul si vanilia pe foc pana se dizolva zaharul. Adaugam grisul apoi si mai fierbem vreo 5-10 minute pana se ingroasa. Inchidem focul si adaugam ouale batute pana obtinem un amestec uniform. Dupa ce s-a mai racit putin incorporam untul.

Intr-o tava cu pereti inalti asezam jumatate din pachetul cu foi de placinta, foile le ungem intre ele cu unt topit. Turnam apoi crema de gris racita si marginile foilor de placinta le aducem inauntru peste crema astfel incat sa obtinem un "pachetel" . Deasupra punem restul de foi de placinta unse cu unt intre ele si la fiecare foaie pusa ii aducem marginile intre placinta si tigaie. La sfarsit crestam placinta in cate portii dorim sa avem si o dam la cuptor pentru 40 de minute sau pana se rumeneste frumos deasupra.

Siropul il facem din zaharul, apa, sucul si coaja de lamaie (eu am pus mai multa coaja, adica am folosit in total o lamaie jumatate). Tinem pe foc pana s-a topit zaharul si incepe sa se ingroase putin

Dupa ce scoatem prajitura din cuptor turnam uniform siropul imediat. Eu l-am pus cu tot cu coaja de lamaie data prin razatoare asa ca a aratat minunat! Se lasa in tava, in bucatarie pe masa, nu la frigider pana a doua zi dimineata cand taiem feliile si le savuram!

Sa aveti pofta!

Daca ti-a placut reteta noastra "Galaktoboureko" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (46)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Galaktoboureko 2

Postat de doralinda72

Galaktoboureko 2

Punem laptele la incalzit dar fara sa fiarba! Taiem bucata de vanilie, o taiem pe lung pe mijloc si cu ajutorul varfului de cutit, adunam miezul si punem in lapte, odata cu incalzirea laptelui,...

Citeste continuarea

Galaktoboureko

Postat de doralinda72

Galaktoboureko

500 ml lapte se pun sa fiarba si cealalte 500 ml sa fie separat, rece si amestecat cu grisul. Batem ouale cu zaharul, vanilia si lamaia rasa bine pana se face spuma. Micsoram focul, punem laptele...

Citeste continuarea

Comentarii

la 09.09.2012, 20:15
super acest desrt grecesc
la 09.09.2012, 20:15
desert*
la 09.09.2012, 20:24
la 09.09.2012, 20:33
mama, nici nu stiu sa pronunt!
la 09.09.2012, 20:34

Vezi toate comentariile (46)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking