Ingrediente
- 250 g faina pentru cozonac
- 50 g unt, topit si racorit
- 50 g zahar tos
- 1 ou
- 20 g drojdie proaspata
- Cca 130 ml lapte caldut
- Un praf de sare
- 1 lingurita esenta de vanilie
- lingura rom
- Gem de gutui (sau alt gem care iti place)
- 100 g unt topit
- 100 g nuci macinate + 50 g zahar tos
Mod de preparare
Intr-un castron de 2l, amesteca drojdia cu zaharul si laptele caldut. Lasa cateva minute. Se va forma o spuma.
Adauga oul si amesteca. Adauga untul, vanilia, romul si sarea. Amesteca.
Adauga faina si amesteca cu lingura 6-7 minute. Coca e prea moale ca sa fie amestecata cu mana.
Aduna toata coca de pe margini cu o spatula.
Acopera castronul cu folie de plastic. Lasa castronul la temperature camerei pana ce coca isi dubleaza volumul (cam o ora)
Scoate coca pe masa data cu faina. Presara faina peste coca. Intinde foaie de 1 cm grosime. Taie foaia in patrate cu latura de 5 cm. Pe fiecare patrat pune ½ lingurita de gem.
Aduna marginile de coca, ca sa formezi o galusca. Repeta pana ce ai facut toate galustile.
Unge bine cu unt o tava termorezistenta (si o cratita e buna).Trece o galusca prin unt topit, apoi prin amestecul de nuci + zahar si pune-o in tava. Repeta cu celelalte galusti si pune-le unele langa altele, neinghesuite. Cand termini primul rand, incepe inca unul deasupra. In final toarna deasupra untul ramas si 2 linguri din nuci. Lasa la crescut jumatate de ora. In timpul asta incalzeste cuptorul la 190C. Coace timp de 30- 40 minute, la 180 C.
Scoate tava din cuptor si lasa galustile sa se raceasca putin. Mananca-le caldute.
Daca ti-a placut reteta noastra "Galusti de aur" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (14)
|