Preparare cartofi
Într-o oală, punem apă la fiert, cu puțină sare.
Spălăm foarte bine cartofii de praf şi pământ și îi curăţăm de coajă. Dacă sunt prea mari, îi tăiem în 4-6 bucăți. Când apa fierbe, punem cartofii și îi lăsăm să fiarbă doar 5-10 minute. Scurgem cartofii de apă.
Între timp, Punem uleiul la încins, într-o tigaie, apoi punem și cartofii. Amestecăm ca să fie toţi cuprinşi de ulei.
Când cartofii devin aurii şi intră uşor furculiţa în ei, înseamnă că sunt gata.
Scoatem cartofii într-un castron incăpător și presărăm deasupra mărar tocate foarte mărunt. Eu nu pun mărarul la prăjit deoarece devine amar!
Preparare sos de usturoi cu smântână
Sosul de usturoi cu smântână este cremos și simplu de făcut. Este un sos rapid pentru carne prajită, fripturi, carne sau legume la grătar dar și pe post de dressing pentru salată.
Usturoiul se dă prin presă sau răzătoarea mică, după care se amestecă cu ajutorul unei lingurițe împreună cu sarea, de preferat grunjoasă, deoarece ajută la sfăramarea pulpei de usturoi.
Treptat se adaugă și uleiul, ca la maioneză, până la încorporarea lui. Usturoiul trebuie să devină cremos și să se albească ușor. Putem folosi și un blender ca să obținem un amestec spumos, fară bucățele de usturoi.
Apoi se adaugă treptat și smântâna, amestecand energic cu lingurița. Cu cât smântâna e mai grasă cu atât mujdeiul va fi mai cremos. Se dă la rece pentru 1 oră, înainte de servire. Optional se pot adăuga și frunze tocate de pătrunjel verde, asta doar dacă nu vă place mărarul la cartofii prăjiți!
Poftă bună!