Ingrediente
- 2,5 kg căpșune
- 1 kg de zahăr tos
Mod de preparare
Căpșunele se curăță de codițe, se spală bine sub jet de apă rece și apoi se lasă în strecurătoare la scurs. Când s-au scurs de apă, căpșunele se pun într-un vas mai larg și cu pereți mai groși. Se adaugă zahărul și abia după ce fructele lasă toată zeama se dă vasul la foc mediu la început, până ce se topește zahărul, după care se întețește focul.
Se fierbe gemul la foc iute și se adună spuma care se ridică deasupra. Se amestecă rareori în gem (doar pentru a ține sub control gemul, care fierbe în clocote) folosindu-se o lingură de lemn, pentru a nu sfârâma căpșunele.
După 35-40 de minute de fierbere la foc iute, se ia de pe foc vasul și se pune cu o lingură puțin gem pe o farfurioară rece. Dacă gemul își păstrează forma, este legat și nu se împrăștie, este gata. În caz contrar, se continuă fierberea până ce se ajunge la acest rezultat.
Gemul se toarnă fierbinte în borcane curate, uscate și încălzite în prealabil, ca să nu se spargă.
Pentru mai multă siguranță, se pot pune borcanele cu gem în cuptorul cald, la foc mic și se țin acolo, până ce se formează deasupra o crustă groasă.
Atunci se oprește focul de la aragaz și se lasă borcanele să se răcească în cuptor, după care se închid ermetic și se dau la cămară, într-un loc uscat, răcoros și aerisit.
Gemul se folosește ca atare, la micul dejun, sau în fel de fel de dulciuri.
Daca ti-a placut reteta noastra "Gem de capsune" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (16)
|