Gem de capsune

Postat de RODIMUR in Dulceata / Gem
20 Iun 2019 | 2677 vizualizari
Gem de capsune

În general, sunt adepta dulcețurilor, dar acum au fost îndeplinite toate condițiile pentru a face un gem bun și dulce de căpșune aromate. Gemurile se fac relativ ușor și nu necesită multă migală. Problema care se pune în privința gemurilor este adeseori cantitatea de zahăr și timpul afectat preparării. Sunt multe persoane care vor să pună cât mai puțin zahăr, uitând că acesta este exact ingredientul care conservă și atunci nu-i de mirare că preparatul lor se acrește și fermentează... Așa că cine vrea să facă economie la zahăr, mai bine ar renunța la ideea de a prepara dulciuri (și aici nu mă refer la cei cărora, din motive de sănătate le este, oricum, interzis total zahărul). Sau poate folosi ingrediente artificiale de ultimă generație (E-uri...) dar cu siguranță, rezultatul nu va fi mulțumitor, sub toate aspectele. Din ingredientele de mai jos am făcut 4 borcane de 330 grame de gem bine legat de căpșune. Cine este interesat de rețetă, este rugat să citească atent și TIPS-urile de la sfârșit...

Ingrediente

  • 2,5 kg căpșune
  • 1 kg de zahăr tos

Mod de preparare

Căpșunele se curăță de codițe, se spală bine sub jet de apă rece și apoi se lasă în strecurătoare la scurs. Când s-au scurs de apă, căpșunele se pun într-un vas mai larg și cu pereți mai groși. Se adaugă zahărul și abia după ce fructele lasă toată zeama se dă vasul la foc mediu la început, până ce se topește zahărul, după care se întețește focul.

Se fierbe gemul la foc iute și se adună spuma care se ridică deasupra. Se amestecă rareori în gem (doar pentru a ține sub control gemul, care fierbe în clocote) folosindu-se o lingură de lemn, pentru a nu sfârâma căpșunele.

După 35-40 de minute de fierbere la foc iute, se ia de pe foc vasul și se pune cu o lingură puțin gem pe o farfurioară rece. Dacă gemul își păstrează forma, este legat și nu se împrăștie, este gata. În caz contrar, se continuă fierberea până ce se ajunge la acest rezultat.

Gemul se toarnă fierbinte în borcane curate, uscate și încălzite în prealabil, ca să nu se spargă.

Pentru mai multă siguranță, se pot pune borcanele cu gem în cuptorul cald, la foc mic și se țin acolo, până ce se formează deasupra o crustă groasă.

Atunci se oprește focul de la aragaz și se lasă borcanele să se răcească în cuptor, după care se închid ermetic și se dau la cămară, într-un loc uscat, răcoros și aerisit.

Gemul se folosește ca atare, la micul dejun, sau în fel de fel de dulciuri.

Daca ti-a placut reteta noastra "Gem de capsune" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (16)
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci

Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci.

citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Desert tort cu rulada Valentine's Day

Postat de eumimi

Desert tort cu rulada Valentine's Day

Mai intai facem blatul maro. Mixam albusurile spuma cu zaharul. Adaugam galbenusurile si treptat faina si cacao si amestecam cu o lingura de lemn. Punem compozitia intr-o tava mare tapetata cu...

Citeste continuarea

Prajitura cu foi si gem de capsune (de post)

Postat de rhapsody

Prajitura cu foi si gem de capsune (de post)

1. Preincalzesti cuptorul la 180 grade Celsius. 2. Amesteci zaharul cu apa calda pana cand se dizolva in mare parte. Adaugi uleiul si amesteca bine. 3. Pui 400 g faina intr-un bol, adaugi...

Citeste continuarea

Comentarii

la 20.06.2019, 09:25
la 20.06.2019, 09:39
la 20.06.2019, 09:42
Mulțumesc, Diana!
la 20.06.2019, 09:43
Rodica, sa stii ca exista persoane care fug de zahar din diverse motive, in special din motive de sanatate. Te asigur ca si eu, in general, folosesc cantitati de zahar reduse si nu fermenteaza, nici nu se strica diversele preparate. Plus ca exista alternative naturale la zahar, un ingredient care de altfel nici nu vrei sa stii ce presupune procesul de transformare in pudra alba pe care tu o consideri atat de sanatoasa. Iti urez sanatate si sa nu fii niciodata nevoita din motive de sanatate sa renunti la zahar si sa apelezi la variante cu E-uri sau sa renunti sa mai faci dulciuri.
la 20.06.2019, 19:46
E foarte bun, imi place mult!

Vezi toate comentariile (16)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking