Gem de gutui, cu scortisoara si anason stelat

Postat de RODIMUR in Dulceata / Gem
26 Oct 2018 | 3940 vizualizari
Gem de gutui, cu scortisoara si anason stelat

Anul acesta voi face de toate din gutui (dulceață, gem și peltea) pentru că am primit multe fructe de la vecini. De fapt, pelteaua și gemul sunt deja în borcane, iar dulceața este programată pentru mâine dimineață... De această dată am aromatizat gemul de gutui cu scorțișoară și cu anason stelat. Inițial am vrut să folosesc și un baton de vanilie, dar mi-am adus aminte că fructele parfumate nu au nevoie de vanilie. În schimb scorțișoara și mai ales anasonul stelat îi dau gemului un gust foarte bun, special, dacă se folosesc cu măsură. În fapt, am făcut o porție mare de 2 în 1! Din 2,500 kg de gutui curățate am făcut 14 borcane de gem și 10 borcane de peltea. Pentru că am vrut să fac și peltea din zeama rezultată la fiert, nu am îndepărtat coaja fructelor în care se află agentul de gelifiere (pectina), iar gemul rezultat a fost mai grosier, așa cum mi se pare că este foarte bun pentru umpluturi. Cine nu vrea să facă și peltea, va curăța coaja și după ce fructele vor fi pasate, va ieși un gem ca o pastă fină. Am preparat gemul în două reprize, dar aici am dat cantitatea totală de ingrediente și de produse finale.

Ingrediente

  • 2,500 kg de gutui (curățate)
  • 2 kg de zahăr tos
  • 2 batoane de scorțișoară
  • anason stelat (2)
  • 2 lămâi
  • 4 l de apă

Mod de preparare

Gutuile se spală bine și se șterg cu un prosop de hârtie, pentru ca tot puful să fie îndepărtat, la fel ca orice alte impurități. Pentru o primă tranșă de gem (nu e bine de preparat cantități mari!) se folosește câte o jumătate din cantitățile de ingrediente din listă.

Se împarte fiecare gutuie în patru, se îndepărtează cotorul și partea lemnoasă și tare care înconjoară miezul fructului și se porționează în felii care se pun într-o oală încăpătoare, cu 2 litri de apă rece, în care se mai adaugă zeama și coaja de la o lămâie. Se dă vasul la fiert, la foc iute, timp de 15-20 de minute, sau până ce se constată că gutuile sunt moi.

Când gutuile sunt fierte, se lasă puțin să se răcorească, după care se iau cu paleta și se pun în  vasul în care se va face gemul. Se pasează/mixează feliile fierte de gutui, se adaugă zahărul, batonul de scorțișoară și anasonul stelat, după care se dă vasul la cuptor, la foc iute. 

Se amestecă din timp în timp și când gemul a scăzut suficient și este legat (nu mai lasă zeamă atunci când este pus pe farfurioară, pentru verificare) se scoate vasul din cuptor.

Se pune gemul fierbinte în borcane și se lasă până ce se răcește. După ce gemul s-a răcit complet, se închid borcanele cu capace și se depozitează în cămară, într-un loc uscat, curat și aerisit.

Se procedează la fel și pentru cea de-a doua tranșă de gem, folosind restul de ingrediente (1,250 kg gutui curățate, 1 kg de zahăr, 1 lămâie, 1 baton de scorțișoară, 1 anason stelat și 2 l de apă).

Cine vrea să facă și peltea, va strecura zeama în care au fiert gutuile și o va pune cu zahăr la fiert, la foc iute și atent supravegheat (la 4 pahare de zeamă, 1,250 kg zahăr) până ce se leagă bine (la verificare, pelteaua cade bob în farfurioară și așa rămâne, nu se împrăștie, nu se deformează). Și pelteaua se toarnă fierbinte în borcane. Se închid borcanele cu capace doar după ce pelteaua s-a răcit complet. Se păstrează în aceleași condiții ca toate gemurile și dulcețurile.

Daca ti-a placut reteta noastra "Gem de gutui, cu scortisoara si anason stelat" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (19)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Gem de mere,pere si gutui

Postat de simona72

Gem de mere,pere si gutui

Fructele le spalati bine sub jet de apa. le curatam de coaja si cotoare, prima oara gutuile, pe care le dam pe razatoarea cu ochiuri mari. Le punem intr-o oala sau cratita incapatoare, adaugam...

Citeste continuarea

Comentarii

la 26.10.2018, 22:25
Cred ca a fost foarte gustos si cu anason.
Ai avut ceva de munca
Bravo
Eu am lasat si coaja,am indepartat doar cotoarele,mai ales ca nu fac peltea.
la 26.10.2018, 22:25
la 26.10.2018, 22:33
Claudia, a fost mai greu la tăiatul și curățatul gutuilor, în rest, a mers destul de repede. Mâine va fi mai mult de lucru, la dulceață. Și eu am lăsat coaja, dar de cotoare m-am lipsit, deși erau bune pentru peltea, întrucât nu arătau prea bine și nici nu le puteam pune la gem.... Da, e foarte bun cu anason (dar cu măsură, pentru că are un gust puternic!) și cu scorțișoară. Am pus atât cât să nuanțeze doar, să nu pierd gustul bun de gutui... Merci!
la 26.10.2018, 22:42
Cred că e tare bun așa aromat!
la 26.10.2018, 22:49
Da, e foarte bun, Merișor, dar trebuie atenție la dozarea aromelor, ca să nu acopere parfumul natural al gutuilor...Îți mulțumesc pentru apreciere!

Vezi toate comentariile (19)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking