Gutuile se spală bine și se șterg cu un prosop de hârtie, pentru ca tot puful să fie îndepărtat, la fel ca orice alte impurități. Pentru o primă tranșă de gem (nu e bine de preparat cantități mari!) se folosește câte o jumătate din cantitățile de ingrediente din listă.
Se împarte fiecare gutuie în patru, se îndepărtează cotorul și partea lemnoasă și tare care înconjoară miezul fructului și se porționează în felii care se pun într-o oală încăpătoare, cu 2 litri de apă rece, în care se mai adaugă zeama și coaja de la o lămâie. Se dă vasul la fiert, la foc iute, timp de 15-20 de minute, sau până ce se constată că gutuile sunt moi.
Când gutuile sunt fierte, se lasă puțin să se răcorească, după care se iau cu paleta și se pun în vasul în care se va face gemul. Se pasează/mixează feliile fierte de gutui, se adaugă zahărul, batonul de scorțișoară și anasonul stelat, după care se dă vasul la cuptor, la foc iute.
Se amestecă din timp în timp și când gemul a scăzut suficient și este legat (nu mai lasă zeamă atunci când este pus pe farfurioară, pentru verificare) se scoate vasul din cuptor.
Se pune gemul fierbinte în borcane și se lasă până ce se răcește. După ce gemul s-a răcit complet, se închid borcanele cu capace și se depozitează în cămară, într-un loc uscat, curat și aerisit.
Se procedează la fel și pentru cea de-a doua tranșă de gem, folosind restul de ingrediente (1,250 kg gutui curățate, 1 kg de zahăr, 1 lămâie, 1 baton de scorțișoară, 1 anason stelat și 2 l de apă).
Cine vrea să facă și peltea, va strecura zeama în care au fiert gutuile și o va pune cu zahăr la fiert, la foc iute și atent supravegheat (la 4 pahare de zeamă, 1,250 kg zahăr) până ce se leagă bine (la verificare, pelteaua cade bob în farfurioară și așa rămâne, nu se împrăștie, nu se deformează). Și pelteaua se toarnă fierbinte în borcane. Se închid borcanele cu capace doar după ce pelteaua s-a răcit complet. Se păstrează în aceleași condiții ca toate gemurile și dulcețurile.