Gem de rosii cu scortisoara

Postat de LauraA in Dulceata / Gem
12 Sep 2011 | 4655 vizualizari
Gem de rosii cu scortisoara

Foarte fin si parfumat este ideal pentru micul dejun alaturi de o cana de cafea, lapte sau ceai. Putem face crostate, biscuiti sau fursecuri cu acest gem. Datorita culorii foarte intense, dulciurile vor capata un aspect foarte placut.

Ingrediente

  • 1 kg rosii coapte bine dar tari
  • 600 gr mere mai acre
  • 200 ml apa
  • 2 lamai (doar sucul)
  • 700 gr zahar
  • un betigas scortisoara/un baton vanilie

Mod de preparare

In primul rand folosim rosii bine coapte si mere coapte dar mai acre  care nu au nici o pata sau nu sunt lovite. Un mar sau o rosie care nu sunt perfect sanatoase pot compromite tot gemul.

Folosim neaparat mere care au un grad de aciditate ridicat. De ce acest lucru? Pentru ca rosiile, la fel ca smochinele si mare parte din fructele exotice, nu contin pectina. Pectina ajuta gemurile sa se lege, iar daca un fruct este sarac in pectina putem sa fierbem gemul ani in sir fara ca acesta sa se lege vreodata.

Merele, in special cele care au un gust acrisor, contin foarte multa pectina si de accea se folosesc in gemurile realizate din fructe care sunt sarace in pectina.

Daca doriti ca marul sa nu se simta intr-un anumit gem, taiem merele necuratate de coaja si samburi ( coaja si samburii sunt foarte bogate in pectina), le punem intr-un saculet si le punem sa fiarba in gem dupa care aruncam saculetul si merele. Gemul se va lega foarte frumos si va capata consistenta potrivita unui gem.

Spalam rosiile si le crestam,

dupa care le scufundam pentru 30 de secunde intr-o oala cu apa care fierbe. Le scoatem din apa, le trecem rapid printr-un jet de apa rece dupa care le curatam de coaja.

Taiem rosiile in jumatati, le curatam de samburi si de apa de vegetatie si le taiem in cubulete mici.

Pentru ca eu am vrut ca gemul meu sa nu fie foarte comapct, am curatat merele de coaja si de samburi si le-am taiat in bucatele mici si subtiri. Daca doriti ca gemul sa fie mai gros, curatati merele dar nu aruncati coaja si samburii ci ii puneti intr-un saculet de unica folosinta si le puneti la fiert in gem pana la sfarsit dupa care le aruncati.

Amestecam cubuletele de rosie cu cele de mar si le amestecam cu sucul proaspat al unei lamai,

Intr-o cratita cu fund gros, punem zaharul amestecat cu apa si cu sucul celeilalte lamai si lasam pe foc mic pana ce siropul atinge 110 grade. Daca nu avem un termometru, ne dam seama ca siropul a atins acaesta temperatura in momentul in care se formeaza o spuma alba, fierbe cu bulbucei maricei iar o picatura din sirop lasata sa cada pe o farfurie rece nu isi pierde forma.

Adaugam in sirop mixul de mere si rosii, scortisoara sau un baton de vanilie crestat pe lungime.

Lasam gemul sa fiarba la foc mic 30-45 minute,

Luam o lingurita de gem, o asezam pe o farfurie tinuta in congelator 5 minute ca sa se raceasca bine, si bagam farfuria la frigider pentru 5-10 minute. Daca gemul se intareste, atunci este gata.

Putem lasa gemul cu bucatele de rosie si mar in el sau putem sa il pasam cun un mixer vertical. Eu l-am pasat pentru ca vreau sa il folosesc mai mult pentru dulciuri care intra la cuptor. Daca il pasati, il mai lasati pe foc inca 15-20 minute.

Il turnam fierbinte in borcanele sterilizate.

Pentru sterilizare, bagam borcanele, curate si complet usacte in cuptorul preincalzit la 100 grade pentru 20 minute. Dupa 20 minute, crapam usa cuptorului si le lasam sa se raceasca inauntru. Dupa ce borcanele sunt usor caldute, turnam gemul fierbinte in ele, le intorcem pe capac si le lasam sa se raceasca de pe o zi pe alta dupa care pastram borcanele intr-un loc uscat si intunecat.

Pofta buna!!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Gem de rosii cu scortisoara" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (10)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Gem de rosii

Postat de lia

Gem de rosii

Am spalat rosiile, le-am curatat de coaja , le-am taiat in 6 si le-am indepartat samburii. Am procedat la fel cu merele, dar am pastrat coaja si casuta cu samburii merelor,(coaja si samburii sant...

Citeste continuarea

Gem de rosii cu aroma de lamaie si scortisoara

Postat de Elena_Daria

Gem de rosii cu aroma de lamaie si scortisoara

Spalam rosiile si le crestam apoi le scufundam intr-o oala cu apa fierbinte pentru 30 de secunde. Le scoatem din apa cu o paleta si le trecem repede printr-un jet de apa rece, sau le punem...

Citeste continuarea

Comentarii

la 12.09.2011, 10:43
interesanta reteta
la 12.09.2011, 10:54
nu am mai mancat niciodata sincer,dar imi place ca si aspect
la 12.09.2011, 10:57
foarte reusita reteta
la 12.09.2011, 11:03
foarte interesant
la 12.09.2011, 11:59
tare interesant

Vezi toate comentariile (10)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking