Gemul de caise, vis de vară pentru iarnă

Postat de gratziela in Dulceata / Gem
18 Iul 2011 | 5291 vizualizari
Gemul de caise, vis de vară pentru iarnă

Gemul de caise este minunat, parfumat, unic. Şi când spun că este unic nu exagerez. Este ca o fată foarte frumoasă, dar năzuroasă, cu mofturi şi dacă nu eşti atent, devine acră precum… Reţeta aceasta este o reţetă pe care am testat-o ani la rând şi care dă rezultatele aşteptate. Este un hibrid dintre două reţete ale unor bune prietene, care, cu mulţi ani în urmă mi-au dezvăluit reţetele lor. Eu am luat cam ce am crezut că este mai bine şi aşa a luat naştere reţeta mea.

Ingrediente

  • 650 gr. caise foarte coapte şi dulci (fără sâmburi)  
  • miez de sâmburi de caise   
  • 350 gr. zahăr
  • ¼ linguriţă sare de lămâie

Mod de preparare

Spală caisele  în jet de apă rece fără să le ţii în apă căci îşi vor pierde din parfum. Curăţă de sâmburi tăind  în două caisele. Aşează într-un bol straturi de caise şi zahăr, după care, laşi cam 5-6 ore (poţi să aşezi bolul la rece).

Sfat: este bine ca să foloseşti  cantităţi mai mici, aşa nu va fi nevoie să fierbi prea  mult.

După cele 5-6 ore, vei constata că un strat de suc scaldă caisele, suc ce, cu dărnicie, a fost lăsat de caisele aurii. Dacă ai răbdare, sparge sâmburii de caise şi sfarâmă miezul  în bucăţi medii.

Răstoarnă caisele şi sucul într-o cratiţă şi fierbe cam o oră la foc potrivit, chiar spre mare, dar, trebuie să ai grijă să nu se prindă. Dacă ai o cratiţă cu fundul gros, este foarte bine, căci, te sfătuiesc să amesteci cât mai puţin (fructele vor rămâne întregi). Cam la jumătatea timpului de fiert, răstoarnă şi miezul sfărâmat.

După o oră de fiert, închide focul şi lasă să se odihnească mai multe ore; este de preferat să fierbi seara, pentru ca, a doua zi, să fierbi a doua rundă.

Sfat: eu întotdeauna fierb orice fel de gem sau dulceaţă două zile.

A doua zi mai fierbi încă o oră (eu tot seara îl fierb), adaugă sarea de lămâie (încheagă puţin gemul, şi îl ajută să-şi păstreze culoarea sa minunată), dar înainte de a fierbe, adună tot siropul care pluteşte deasupra. Vei avea un sirop de caise minunat, gemul va fierbe mai puţin  şi îşi va păstra culoarea aurie. Siropul cules mixează-l puţin la blender, după care îl vei dilua puţin cu apă minerală şi vei vedea ce minuăţie te întâmpină în pahar.

Când a trecut ora de fierbere, închide şi lasă puţin să se răcească, după care îl răstorni în borcane. Gemul nu trebuie să fie clocotit, dar nici călduţ, ci mai degrabă  fierbinte. Lasă să se răcească în borcane până a doua zi. Vei constata că s-a făcut o pojghiţă deasupra (care va proteja gemul). Presată deasupra ½ linguriţă de zahăr, astupă borcanul cu un strat de celofan, apoi închide bine cu capacul.

Este bine să le depozitezi într-un spaţiu cu temperatură constantă, dar în special vara  temperatura să nu depăşească 22ºC. 

Dacă vei ţine cont de sfaturile mele şi vei face paşii pe care i-am făcut şi eu, atunci îţi garantez un gem auriu, parfumat, pufos şi delicat alături de un sirop răcoros. Simţi parfumul? Nu poate fi confundat pentru că este diafan precum aripile unui fluture care te poartă spre un apus de soare auriu. Nu te opri! Simţi gustul dulce acrişor, atât cât să te îndrume spre visare? Cât poate fi de plăcut să simţi că vara cea mult dorită, cu vacanţe pline de aventuri se regăseşte în borcănaşul de pe masă! Aşează-l cu grijă şi dragoste pe raftul din cămară căci la iarnă, când clopoţei încărcaţi cu zăpadă vor înveseli copiii de pe uliţă, tu  îţi vei lua porţia de vară cu parfum de caise coapte.

Daca ti-a placut reteta noastra "Gemul de caise, vis de vară pentru iarnă" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (27)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Dulceata de ardei iuti cu ardei copti

Postat de AdrianUdrea

Dulceata de ardei iuti cu ardei copti

Deci, ingredientele au fost cantarite dupa ce au fost curatate. Ardeii capia si gogosarii se coc, se presara sare peste ei si se acopera cu folie. Se lasa asa 10-15 minute, apoi se curata...

Citeste continuarea

Dulceata cu rubarba si ghimbir

Postat de Constelatialeu

Dulceata cu rubarba si ghimbir

Culegem rubarba sau o cumparam,eu am cules-o Tijele le curatam ,se trag ca niste fasiute,veti vedea in imagini,se taie cubulete,eu le-am taiat mai mici,se pun in cratita si se amesteca cu...

Citeste continuarea

Comentarii

la 18.07.2011, 22:14
bun
la 18.07.2011, 22:16
imi place mult cum iti descrii mereu preparatele iar gemul de caise chiar este senzational de bun
la 18.07.2011, 22:36
pai, iarna cand vin colindatorii, ii intampini doar cu 650g de gem? de ce sa ''ardem focul de pomana''?frumosa descriere!
la 18.07.2011, 22:53
Mmmmmmmmm parfum,daruire,migala si stropul de vacanta ce mi-l doresc minunat Gratziela
la 18.07.2011, 23:00
Splendoare Gratziela draga mea...splendoare... cu o aroma inconfundabila

Vezi toate comentariile (27)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking