Gogosile bunicii

Postat de RuxyRux in Prajituri
14 Mar 2013 | 23029 vizualizari
Gogosile bunicii

Cand privesc in urma la copilaria mea, primul gand se indreapta catre buna mea bunica, blanda, credincioasa, iubitoare si o foarte buna bucatareasa ardeleanca( ani buni a gatit la cantina), imi aduc aminte perfect mirosul de mancare cum numai ea stia sa faca...si acum simt gustul ciorbei ardelenesti de fasole, a supei de chimen....ah preferata mea...a lichiului cu pere si smantana......si... al gogosilor dospite pe vatra, si apoi prajite la ceaun...Doamne cine le poate uita vreodata?....si cum fiecare inghititura era o reala placere si bucurie pentru un suflet de copil....va invit sa le gustam impreuna :)

Ingrediente

  • 1 kg faina alba
  • 150 ml iaurt( mai gras 10%, eu am pus grecesc)
  • 1 cub de drojdie proaspata( 50 gr) sau 2 pliculete de drojdie uscata
  • 1 praf de sare
  • 3 oua mari
  • 1 cana si 3/4 de zahar( ca masura cana de lapte)
  • 50 ml ulei plus o lingura
  • 250 ml lapte caldut
  • coaja rasa de lamaie
  • vanilie 3 pliculete sau o lingura de esenta
  • zahar pudra vanilat pentru decor
  • ulei vegetal pentru prajit

Mod de preparare

Faina se cerne. Drojdia se amesteca cu laptele caldut, o lingura de zahar si uleiul( cei 50 ml)si se lasa la dospit 15 minute la loc cald.

Se amesteca apoi ouale cu faina, zaharul, praful de sare, laptele, uleiul,  drojdia, si aromele. Framantam aluatul si la sfarsit se adauga lingura de ulei apoi se amesteca din nou pana se desprinde frumos de pe maini( nu se mai lipeste). se lasa la crescut la loc caldut pana isi dubleaza volumul...la mine a durat o ora si jumatate cresterea.

 Aluatul se pliaza de cateva ori spre interior si se imparte in doua.

Fiecare bucata se intinde pe suprafata de lucru unsa cu ulei. Se lucreaza cu sucitorul si se intinde bine foaia. Se decupeaza cu forma( sau cu paharul) gogosile si se lasa la crescut din nou pe masa de lucru, in jur de 20 de minute.

Punem ceaunul pe foc, si-l umplem cu ulei. Vom pregati un lighean de bucatarie, il tapetam cu hartie prosop si aici vom scoate gogosile la scurs.

Prajim gogosile cu grija si ele se vor infuria :))) si aproape ca se vor intoarce singure...eu le intorc pe ambele parti de vreo doua ori...atentie mare nu plecati de langa ele caci riscati sa le ardeti. Focul trebuie sa fie iute dar nu foarte tare :) Eu sacrific una mereu ca sa imi dau seama de timpul de prajire( asta ca sa nu le scoatem crude)

Se scot, se scurg, apoi cand se mai racesc se pudreaza cu zaharul pudra vanilat...

Sunt delicioase...merita probate:)

Daca ti-a placut reteta noastra "Gogosile bunicii" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (44)
Retete similare

Desert gogosile bunicii (de post)

Postat de Pungasa_Rogue

Desert gogosile bunicii (de post)

*Pentru a scurta timpul de asteptare, pentru ca uneri este frig in bucatarie sau pentru a nu face caldura in exces in bucatarie (vara, de exemplu), eu incalzesc cuptorul, apoi il opresc si bag...

Citeste continuarea

Gogosile bunicii (scovergi)

Postat de cristinutanicolita

Gogosile bunicii (scovergi)

Cernem faina. O amestecam cu drojdia si sarea. Adăugăm și restul ingredientelor si framantam un aluat elastic si nelipicios.  Acoperim bolul cu un prosop si il lasam sa crească...

Citeste continuarea

Comentarii

la 14.03.2013, 19:34
pufosenii!
la 14.03.2013, 19:34
Ce bune! Si ce bine arata!
la 14.03.2013, 19:34
Ruuuuuuuuuuuuuuuuuuux,imi era dor de tine si ale tale bunaciuni....................te puuuuuuuuuuuuuuuuuuuuup!
la 14.03.2013, 19:37
Am voie, încă-i dezlegare. Şi apoi arată aşa de bine că aş face concurs şi aş câştiga primele trei locuri fără probleme, la înfulecat, fireşte
Minunat Ruxy!
la 14.03.2013, 19:38
Laurica si ce pufosenii multumesc!

Vezi toate comentariile (44)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking