Gratin de carne dulce-sarat - Bobotie

Postat de ctlina in Mancaruri cu carne
27 Apr 2017 | 3010 vizualizari
Gratin de carne dulce-sarat - Bobotie

Un plat specific din Africa de Sud. Bobotie – reprezinta carne tocata si condimentata (cu ghimbir, curry, curcuma...), acoperita cu oua batute, si gatita la cuptor, la foc mic. Carnea este amestecata cu stafide, caise uscate si migdale feliate. Reteta provine probabil de la coloniile olandeze din Batavia.  Numele ei este derivat din indoneziană Bobotok.  Rețeta a fost importată în Africa de Sud încă din secolul al XVII-lea și a fost adoptata imediat.  Bobotie a fost făcut mai întâi cu carne de oaie sau de porc, astăzi se face cu carne de vită sau de miel. Rețeta a fost purtata de către coloniștii din Africa de Sud in toata Africa (Kenya, Botswana, Zimbabwe și Zambia). Este un plat de obicei servit cu orez basmati.     http://blogulluicatalina.blogspot.com/2017/03/gratin-de-carne-dulce-sarat-bobotie.html

Ingrediente

  • 300 g de carne de vita tocata
  • 300 g de carne de porc tocata
  • 50 g de miez de paine alba
  • 20 cl de lapte
  • 1 ceapa mare
  • 1 catel de usturoi
  • 1 mana de caise uscate taiate bucatele
  • 1 mana de stafide
  • 20 g de migdale feliate
  • 4 oua
  • 2 linguri ulei de masline

Condimente:

  • 1/2 lingurita de pudra de coriandru
  • 1/2 lingurita de pudra de chimion
  • 1/2 lingurita de pudra de mix de condimente pentru turtă dulce (scortisoara , anason , anason stelat , cardamon , cuișoare , ghimbir...)
  • 1/2 lingurita de pudra de ghimbir
  • 1/2 lingurita de pudra de curry
  • 1/2 lingurita de pudra de curcuma
  • sare
  • piper
  • patrunjel tocat

Mod de preparare

Intr-un castronel, puneti la inmuiat painea in lapte.

Curatati ceapa si usturoiul si tocati-le marunt.

Intr- tigaie mai mare, puneti la incalzit uleiul si colorati ceapa si usturoiul.

In bolul robotului (sau cu mana), amestecati bine carnea tocata cu condimentele, patrunjelul tocat si painea bine scursa. Pastrati deoparte laptele.

Puneti amestecul obtinut la prajit, in tigaie, adaugati stafidele si caisele uscate si migdalele feliate.

Lasati pe foc totul bine, timp de 10 minute, pana cand carnea este bine colorata si apa s-a evaporat.

Verificati de sare si piper si puneti intr-un vas de gratin uns (al meu era de 30x20 cm) si tasati bine.

Bateti ouale intr-un castron, adaugati laptele pastrat, sare si piper.

Turnati-le peste carne si dati la cuptorul incalzit, la 180°C, timp de 40 minute.

Serviti cald sau rece.

Este delicios.

Daca ti-a placut reteta noastra "Gratin de carne dulce-sarat - Bobotie" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (8)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Tochitura cu mamaliga

Postat de licurici_lra

Tochitura cu mamaliga

Se pune apa cu sare pentru mamaliga. Cand fierbe, se adauga malaiul si se amesteca sa nu se formeze cocoloase, apoi se lasa cateva minute pana fierbe. La sfarsit, se adauga branza rasa de...

Citeste continuarea

Reteta de limba de porc cu masline

Postat de Caty

Reteta de limba de porc cu masline

Iata cum se prepara Reteta de limba de porc cu masline Limbile de porc le oparim timp de 5 minute apoi le curatam de pielita. Dupa ce le-am curatat, le punem la fiert intr-o oala cu apa...

Citeste continuarea

Comentarii

la 27.04.2017, 21:07
bun
la 27.04.2017, 21:15
la 27.04.2017, 21:17
Interesant preparat!
la 27.04.2017, 21:35
la 28.04.2017, 18:14

Vezi toate comentariile (8)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking