Gratin de carne dulce-sarat - Bobotie

Postat de ctlina in Mancaruri cu carne
27 Apr 2017 | 3046 vizualizari
Gratin de carne dulce-sarat - Bobotie

Un plat specific din Africa de Sud. Bobotie – reprezinta carne tocata si condimentata (cu ghimbir, curry, curcuma...), acoperita cu oua batute, si gatita la cuptor, la foc mic. Carnea este amestecata cu stafide, caise uscate si migdale feliate. Reteta provine probabil de la coloniile olandeze din Batavia.  Numele ei este derivat din indoneziană Bobotok.  Rețeta a fost importată în Africa de Sud încă din secolul al XVII-lea și a fost adoptata imediat.  Bobotie a fost făcut mai întâi cu carne de oaie sau de porc, astăzi se face cu carne de vită sau de miel. Rețeta a fost purtata de către coloniștii din Africa de Sud in toata Africa (Kenya, Botswana, Zimbabwe și Zambia). Este un plat de obicei servit cu orez basmati.     http://blogulluicatalina.blogspot.com/2017/03/gratin-de-carne-dulce-sarat-bobotie.html

Ingrediente

  • 300 g de carne de vita tocata
  • 300 g de carne de porc tocata
  • 50 g de miez de paine alba
  • 20 cl de lapte
  • 1 ceapa mare
  • 1 catel de usturoi
  • 1 mana de caise uscate taiate bucatele
  • 1 mana de stafide
  • 20 g de migdale feliate
  • 4 oua
  • 2 linguri ulei de masline

Condimente:

  • 1/2 lingurita de pudra de coriandru
  • 1/2 lingurita de pudra de chimion
  • 1/2 lingurita de pudra de mix de condimente pentru turtă dulce (scortisoara , anason , anason stelat , cardamon , cuișoare , ghimbir...)
  • 1/2 lingurita de pudra de ghimbir
  • 1/2 lingurita de pudra de curry
  • 1/2 lingurita de pudra de curcuma
  • sare
  • piper
  • patrunjel tocat

Mod de preparare

Intr-un castronel, puneti la inmuiat painea in lapte.

Curatati ceapa si usturoiul si tocati-le marunt.

Intr- tigaie mai mare, puneti la incalzit uleiul si colorati ceapa si usturoiul.

In bolul robotului (sau cu mana), amestecati bine carnea tocata cu condimentele, patrunjelul tocat si painea bine scursa. Pastrati deoparte laptele.

Puneti amestecul obtinut la prajit, in tigaie, adaugati stafidele si caisele uscate si migdalele feliate.

Lasati pe foc totul bine, timp de 10 minute, pana cand carnea este bine colorata si apa s-a evaporat.

Verificati de sare si piper si puneti intr-un vas de gratin uns (al meu era de 30x20 cm) si tasati bine.

Bateti ouale intr-un castron, adaugati laptele pastrat, sare si piper.

Turnati-le peste carne si dati la cuptorul incalzit, la 180°C, timp de 40 minute.

Serviti cald sau rece.

Este delicios.

Daca ti-a placut reteta noastra "Gratin de carne dulce-sarat - Bobotie" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (8)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Piure cu pulpe de gasca

Postat de Dya

Piure cu pulpe de gasca

Carnea o sărăm după gust şi o rumenim uniform. Între timp pregătim piureul de cartofi şi sosul. Cartofii îi tăiem în cuburi şi îi fierbem în apă cu...

Citeste continuarea

Dovlecei si ardei umpluti cu sos de rosii

Postat de rocsi_1612

Dovlecei si ardei umpluti cu sos de rosii

Spalam ardeii, le scotem capacele ( dar le pastram) si ii scuturam da toate semintele. Dovleceii ii decojim, ii taiem in doua sau trei bucati (depinde cat sunt de mari) sa aiba cam aceeasi...

Citeste continuarea

Comentarii

la 27.04.2017, 21:07
bun
la 27.04.2017, 21:15
la 27.04.2017, 21:17
Interesant preparat!
la 27.04.2017, 21:35
la 28.04.2017, 18:14

Vezi toate comentariile (8)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking