Gratin de cartofi cu urzici si cascaval

Postat de vasimur in Mancaruri de legume
2 Mai 2018 | 2953 vizualizari
Gratin de cartofi cu urzici si cascaval

În drumețiile mele pe munte, am mai găsit urzici proaspete și fragede, așa că m-am gândit să încropesc ceva deosebit, cu ceea ce mai aveam prin frigider: ouă, cașcaval, smântână. Este rețeta în care urzicile își păstrează perfect gustul!

Ingrediente

  • 5-6 cartofi mari (cca 1 kg)
  • 150-200 g de cașcaval ras
  • 250-300 g de urzici
  • 2 ouă
  • 2 linguri de pesmet
  • 200-250 ml de smântână
  • 2 căței de usturoi
  • piper măcinat, după gust
  • sare după gust
  • ulei de floarea soarelui

Mod de preparare

Prepararea urzicilor

Urzicile se aleg, se rup codițele și se separă de alte “buruieni”. Se spală bine, într-un vas mare umplut cu apă, pentru a înlătura nisipul și alte impurități. Apoi se scot cu o spumieră sau cu mâinile într-o tavă. Atenție! NU se scurge apa din vas, deoarece pe fundul vasului se adună nisipul și pământul! Se mai repetă încă o data spălarea urzicilor, eventual într-o strecurătoare mare, în tranșe, lăsând apa să curgă, preț de câteva secunde, pentru a ne asigura că sunt curate.

Intr-o oala mai mare, punem la fiert cca 1,5-2 l de apă, cu puțină sare. Când apa clocotește oprim focul, punem urzicile și le îndesăm încontinuu în apă, ca să nu se ridice la suprafață și le lăsăm doar cât să se opărească. Scoatem urzicile cu o spumieră, le punem într-o strecurătoare și le lăsăsm să se răcească. Când s-au răcit, tocăm urzicile, ceva mai mare, pe un fund de lemn.

Prepararea gratinului de cartofi cu urzici și cașcaval

Ungem o tavă cu puțin ulei de floarea soarelui.

Radem cartofii prin răzătoarea mare iar cașcavalul prin cea mică.

Punem un rând de cartofi, usturoi pisat sau răzuit, cașcaval și ou amestecat cu smântână și asezonăm cu sare și piper, după gust.

Punem urzicile, apoi alt rând de de cartofi, usturoi pisat sau răzuit, cașcaval și ou amestecat cu smântână și asezonăm cu sare și piper, după gust.

Acoperim tava cu o folie de aluminiu pentru ca gratinul să se coacă bine în interior.

Punem tava în cuptorul încins în prealabil, cca 40-45 de minute. Spre final îndepărtăm folia și lăsăm să se rumenească pe deasupra.

Serviți gratinul cu o salată verde, salată de roșii și castraveți etc., sau cu orice fel de murături vă place.


Poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Gratin de cartofi cu urzici si cascaval" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (10)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Mancarica de mazare, cu pulpa de porc

Postat de RODIMUR

Mancarica de mazare, cu pulpa de porc

Carnea se spală, se alege de grăsime și de pielițe, se feliază și se pune în cratiță, cu 3-4 linguri de ulei la foc domol, până se albește pe toate fețele, după care se...

Citeste continuarea

Rosii umplute cu cus-cus

Postat de gospodariu

Rosii umplute cu cus-cus

Intr-un castron se pune la umflat cus-cusul impreuna cu sarea, uleiul de masline si 200 ml apa clocotita timp de 5 minute. Cat timp cus-cusul se odihneste in apa clocotita, taiem partea...

Citeste continuarea

Comentarii

la 02.05.2018, 10:29
Foarte gustos!
la 02.05.2018, 10:30
la 02.05.2018, 11:47
la 02.05.2018, 12:14
Mie-mi plac urzicile sub orice forma !!!
la 02.05.2018, 12:46
Am mancat urzici o singura data si nu prea mi-au placut. Suna bine combinatia.

Vezi toate comentariile (10)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking