Gratin de cartofi Dauphinois

Postat de ctlina in Aperitive / Garnituri
17 Ian 2016 | 2903 vizualizari
Gratin de cartofi Dauphinois

Va propun o garnitura eleganta pentru o friptura, mancarica cu carne in sos......o budinca de cartofi gratinata care se topeste in gura. Gratin Dauphinois este o reteta clasica a bucatariei franceze. Reteta originala este inca disputata intre marii bucatari francezi. Cu sau fara branza, cu sau fara usturoi, cu sau fara cimbru. Este foarte importanta alegerea cartofilor – sa fie nu foarte tari. Eu am facut o varianta ROZ. Varietati de cartofi colorate: St. Galler - cartoful mov sau violet este un soi foarte productiv, puternic pigmentat recomandat in prevenirea si combaterea cancerului, protejeaza celulele sanatoase, apara organismul de radicalii liberi, ajuta la scaderea tensiunii arteriale, mentin sanatatea inimii, previn imbatranirea. Cherie - cartoful roz, la fel de productiv ca St. Galler, si pigmentat in roz. Sunt doua soiuri foarte rare de cartofi care provin din Peru, cu beneficii pentru sanatate.

Ingrediente

  • 800 g cartofi
  • 2 catei de usturoi
  • lapte 1/2 litru
  • 25 cl de smantana
  • sare, piper,
  • 150 gr cascaval ras
  • 2 oua (ține o lingura de smantana pentru oua la final)
  • nucsoara

Mod de preparare

Se curata cartofii, se spala si se taie în felii subțiri. 

Nu spalați  feliile de cartofi odată tăiate.

Curatati usturoiul si taiati cateii in doua in lungime. 

Freacati bine vasul de copt cu cateii de usturoi. 

Ungeti vasul de copt cu unt și puneti  apoi usturoiul tocat fin.

Plasati primul strat de cartofi, se condimenteaza cu sare si piper, se adaugă 1-2 linguri de smântână, un pic de nucsoara  și o lingură de brânză rasă. 

Continuati cu un al doilea strat de cartofi, sare și piper, puneti smantana, nucsoara si cascavalul.

Repetați din nou pana se umple vasul.

Varsati deasupra laptele cald.

Coaceți în cuptorul cald (180 ° - 200 °) timp de 40 de minute. 

Scoateți din cuptor.

Se bat ouale cu o lingura de smantana si un pic sare.

Se toarna peste cartofi.

Adaugati cascavalul ras si se coace inca 15 minute.

Poftă Bună !!!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Gratin de cartofi Dauphinois" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (9)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Gratin Dauphinois/Cartofi gratinati (Reteta din Turul Frantei Eurosport)

Postat de Doinavar

Gratin Dauphinois/Cartofi gratinati (Reteta din Turul Frantei Eurosport)

Cuptorul se preincalzeste la 180 grade C. Se rade telemeaua de oaie si cascavalul.  Cartofii se curata si se taie felii rotunde si subtiri. Luati o tava de cuptor si frecati-o pe fund cu...

Citeste continuarea

Comentarii

la 17.01.2016, 18:56
Ce bun
la 17.01.2016, 19:11
bun
la 17.01.2016, 19:15
Cred ca-i tare bun
la 17.01.2016, 19:30
la 17.01.2016, 19:45

Vezi toate comentariile (9)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking