Gyros cu pui si sos tzatziki

Postat de AlexTeacher in Pui
11 Oct 2017 | 11666 vizualizari

Ca si romani suntem mari amatori de fast food. Eu personal, pur si simplu ador gyros-ul. Cu fiecare inghititura simti acea influenta greceasca plina de gust si savoare.

Ingrediente

Lipie:

  • 1 plic drojdie uscata
  • 250 ml apa calduta
  • 400 g faina
  • 50 ml ulei de masline
  • 1 lingurita de sare

Umplutura:

  • 8 pulpe de pui superioare, dezosate
  • 4 catei de usturoi
  • 3 lingurite oregano
  • 2 lingurite paprika dulce
  • 2 lingurite cimbru uscat
  • optional 1/2 lingurita de seminte de chili
  • 50 ml ulei de masline
  • 3 cepe rosii
  • 3 rosii
  • 6 cartofi mai mici cu coaja
  • 1 legatura de patrunjel tocat marunt
  • mustar
  • ketchup dulce
  • sare si piper dupa gust

Tzatziki:

  • 1 castravete Fabio
  • 1 catel de usturoi
  • 350 g iaurt grecesc
  • 2 linguri de fresh de lamaie
  • 1 lingura de ulei de masline
  • 3 frunze de menta tocate
  • putin marar tocat
  • sare dupa gust

Mod de preparare

Incepe cu lipia. Dizolva drojdia uscata in apa calduta. Pentru inceput incorporeaza 140 g de faina. Amesteca-le bine si lasa amestecul sa se odihneasca 30 minute. Adauga apoi uleiul de masline, sarea si restul de 260g faina. Amesteca si framanta timp de 6 minute. Acopera cu un prosop curat sau folie de plastic si lasa totul la loc calduros la crescut, pentru 2 ore.

Dupa ce-a crescut pudreaza aluatul cu faina si portioneaza-l in bile. Pune folie de plastic pe fiecare in parte si lasa-le inca 10 minute sa creasca. Modeleaza, intinde si pregateste lipiile in tigaie la foc potrivit, cateva minute pe fiecare parte. Pune apoi un prosop umed peste ele pentru a ramane moi.

Continua cu sosul tzatziki. Pune iaurtul la scurs, intr-o sita fina, deasupra unui bol pentru 30 de minute – o ora. Curata castravetele de coaja, taie-l pe jumatate si cu ajutorul unei lingurite scoate-i miezul – acolo se depune foarte multa apa. Da castravetele pe razatoare si stoarce-l bine de tot. Lasa-l intr-o sita la scurs pentru 30 de minute si mai stoarce-l inca o data. Zdrobeste 1 catel de usturoi si pune-l intr-un bol. Adauga peste acesta castravetele, frunzele de menta si mararul tocat, fresh-ul de lamaie, uleiul de masline, iaurtul grecesc si amesteca-le bine. Potriveste de sare si da totul la frigider.

 

Treci la pregatirea puiului. Zdrobeste 4 catei de usturoi si amesteca-i cu 50 ml de ulei de masline. Unge apoi pulpele cu aceasta compozitie. Amesteca oregano, paprika dulce, cimbru uscat, semintele de chilli, sarea si piperul si asezoneaza puiul cu o parte din ele. Pastreaza alta parte si pentru cartofi. Pune hartie de copt intr-o tava, asaza pulpele de pui si aplica deasupra alta hartie de copt si folie de aluminiu. Introdu tava in cuptorul incins in prealabil la 180 de grade.

Taie cartofii in 4 si pune-i intr-un bol. Stropeste-i cu putin ulei de masline si asezoneaza-i cu restul de amestec de condimente. Pune-i si pe-acestia intr-o tava cu hartie de copt si introdu-i in cuptor. Incearca din cand in cand cu o furculita atat puiul cat si cartofii sa vezi daca s-au gatit. Creste temperatura cuptorului la 200 de grade si lasa atat puiul cat si cartofii pentru cateva minute la rumenit. Odata gatiti, scoate-i si lasa-i putin la racit.

Intre timp te poti apuca de gyros. Taie rosiile rondele subtiri si ceapa julien. Cu ajutorul unui cutit si al unei furculite, taie pulpele mai mici. Pune sos pe o lipie, adauga pui, cartofi, ketchup si mustar, rondele de rosii si de ceapa, putina sare si patrunjel.

Aceasta a fost reteta mea de Gyros pas cu pas. Exista si metode mai rapide insa gustul nu se poate compara. 

Daca ti-a placut reteta noastra "Gyros cu pui si sos tzatziki" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (10)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

Enchiladas cu pui si porumb

Postat de rocsi_1612

Enchiladas cu pui si porumb

Pentru inceput pregatiti  sosul : Ceapa curatata o tocati marunt. Usturoiul curatat il tocati. Ardeiul kapia il curatati de cotor, seminte si il taiati cubulete mici. Incingeti uleiul intr-o...

Citeste continuarea

Ciulama cu pui si ciuperci

Postat de rocsi_1612

Ciulama cu pui si ciuperci

Copanele le spalam bine, le indepartam tot puful de pe ele. Pieptul de pui il spala si il taiem bucati potrivite. Ceapa o curatam si o tocam marunt, morcovul il curatam si il taiem rondele....

Citeste continuarea

Comentarii

la 11.10.2017, 15:59
Ce bunatate!
la 11.10.2017, 16:30
Cu ce ne vii aici
la 11.10.2017, 17:30
bun bun
la 11.10.2017, 20:17
Si mie imi place mult gyros-ul, asa pregatit in casa! Doar ca eu il servesc fara ceapa!
la 12.10.2017, 07:06
buuun!

Vezi toate comentariile (10)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking