Hot cross buns cu stafide si mar

Postat de Lia1 in Prajituri
21 Sep 2013 | 6222 vizualizari
Hot cross buns cu stafide si mar

Aceste chifle dulci sunt facute dupa o reteta foarte veche, traditionala in Anglia. In mod traditional sunt consumate fierbinti înainte de inceperea postului sau in seara de Lasata Secului.

Ingrediente

  • lapte gras -300ml plus 2 linguri
  • unt -50g
  • faina alba superioara-500g
  • sare-1 lingurita rasa
  • Zahar pudra -75g
  • ulei de floarea soarelui-1 lingura (pentru uns aluatul)
  • drojdie uscata cu actiune rapida (dr Oetker)-7g
  • 1 ou, batut
  • stafide -75g
  • Coaja de la 1 lamaie
  • coaja de la 1/2 portocala
  • 1 mar decojit si ras
  • 1 lingurita scortisoara macinata
  • PENTRU CRUCIULITA
  • 150g faina alba, plus suplimentar pentru infainat blatul
  • GLAZURA
  • 7 linguri gem de caise

Mod de preparare

1.Laptele se infierbanta atata cat este necesar ca sa topeasca in el untul .
Se lasa sa se raceasca pâna atinge temperatura corpului.
Se pun 500g faina, 1 lingurita rasa de sare, 75g zahar pudra si 7g drojdie intr-un castron.
Se bate 1 ou.
Se face un cuib în centru . Se toarna în el laptele usor caldut si amestecul de unt , apoi se adauga oul batut.
Folosind o lingura de lemn, se amesteca bine, apoi se framanta totul cu mâinile pâna când veti obtine un aluat lipicios .

2.Pe o suprafata presarata cu faina alba, se framanta aluatul timp de 5 minute pana la devine elastic .
Puneti aluatul într -un vas uns doar putin cu ulei.
Acoperiti cu un pic de ulei si inveliti-l cu o folie.
Se lasa sa creasca într -un loc cald timp de 1 ora sau pâna când sa dublat în dimensiune si cand apesi cu un deget lasa o adâncitura .

3.Cu aluatul înca în castron se adauga stafidele, coaja de lamaie, coaja de portocala, marul ras si scortisoara .
Framântati aluatul asigurându-va ca totul este bine distribuit.
Se lasa sa dospeasca timp de 45 de minute, pâna când s-a dublat în dimensiune.
In acest timp tot uns si acoperit cu folie alimentara pentru a nu face crusta.

4.Împartiti aluatul în 15 bucati (aproximativ 75g/bucata) .
Dati forma de bila si puneti in tava acoperita cu hartie de copt lasând spatiu suficient pentru ca aluatul sa se extinda
caci il mai lasam  iar la crescut pentru 10 minute acoperit cu folie data cu ulei sau cu un prosop curat.

5.Incalziti cuptorul la ventilator 200grd sau 220 sau la gaz la treapta 7.
Se coc cca. 20 de minute pe platoul de mijloc al cuptorului pana se rumenesc usor dar nu de tot.
Intre timp, pentru a face cruciulita amestecati 150g faina alba cu aproximativ 10 linguri de apa pentru a face o pasta groasa.
Mai adaugati pe parcurs 1 lingura de apa sau faina astfel încât sa obtineti o pasta groasa.
Umpleti un pos cu un dui cu orificiu pt panglica.
Se scot chiflele usor rumenite si se deseneaza o linie de-a lungul fiecarui rând de chifle, apoi repeta în cealalta directie pentru a obtine cruciulitele.
Coaceti pentru inca 10 de minute , pana se rumeneste.

6.Se încalzesc putin 6 linguri de gem de caise pana se topesc, apoi se trec printr-o sita pentru a scapa de bucatile mari.
Cand scoatem chiflele din cuptor, cand inca sunt fierbinti, le pensulam pe partea de sus. Lasam un pic la odihna.

Daca ti-a placut reteta noastra "Hot cross buns cu stafide si mar" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (25)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert cheesecake cu cirese si marshmallow, fara coacere

Postat de rocsi_1612

Desert cheesecake cu cirese si marshmallow, fara coacere

Blatul: Biscuitii ii maruntim in blender. Topim untul, il punem peste biscuiti si le amestecam. Adaugam si laptele, mai amestecam cat sa fie toate incorporate. Asezam un inel reglabil pe un...

Citeste continuarea

Reteta de biscotti italienesti

Postat de mirela0911

Reteta de biscotti italienesti

Iata cum se prepara Reteta de biscotti italienesti Intr-un bol se pune faina, zaharul, migdalele, sarea si praful de copt. Se amesteca bine ingredientele uscate apoi se adauga ouale,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 21.09.2013, 20:56
la 21.09.2013, 20:58
e un cantec fain ptr copii cu hot cross buns...acuma il fredonez deja
la 21.09.2013, 21:08
Vai ce bine arata!!!!
la 21.09.2013, 21:08
interesant
la 21.09.2013, 21:17
Ce rumene si apetisante sunt !

Vezi toate comentariile (25)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking