Insule plutitoare

Postat de Brindusa in Prajituri
12 Noi 2011 | 8373 vizualizari
Insule plutitoare

Ingrediente

  • 150 g + 220 g zahar tos
  • 100 g migdale, taiate grosier
  • 5 albusuri (galbenusurile vor fi folosite la creme anglaise mai jos)
  • 1 lingurita esenta naturala de vanilie
  • creme anglaise (reteta urmeaza)

Pentru creme anglaise

  • 5 galbenusuri
  • 120 g zahar tos
  • 1 lingurita amidon(optional)
  • 230 ml lapte
  • 2 pastai de vanilie (eu am folosit vanilie bourbon din Madagascar si vanilie din Mexic)
  • 1 lingura coniac (optional)

Mod de preparare

Pentru creme anglaise: Amesteca cele 5 galbenusuri cu zaharul intr-o craticioara. Cu un mixer bate la viteza mica, pana ce crema se intareste si se albeste (cam 3 minute). Adauga amidonul si amesteca-l bine.
    Taie pastaile de vanilie in doua pe lungime si cu un cutit razuieste semintele. Pune tecile de vanilie in lapte si incalzeste-l pana aproape de fierbere. Amestecand continuu, toarna in fir subtire laptele in crema de oua. Pune inauntru si pastaile de vanilie.
    Pune crema pe foc foarte mic si amesteca incontinuu, pana ce se ingroasa. Aceasta crema nu trebuie sa fie foarte densa, ci mai fluida. Ai grija sa nu fierbi crema, pentru ca se poate branzi.
    Strecoara crema, apoi adauga in ea semintele de vanilie si amesteca bine. Pune creme anglaise la racit.
    Pentru meringue: Incalzeste cuptorul la 120 C. Bate albusurile la viteza mica, pana ce se intaresc putin, 1 minut. Adauga 220 g zahar, putin cate putin, si mixeaza la viteza mare pana ce spuma se inatreste si capata o textura stralucitoare. Adauga esenta de vanilie si mai bate putin s-o incorporezi.
    In tava de aragaz pune hartie de copt si cu ajutorul a doua linguri pune pe ea bile din albus. De fapt le poti face in orice forma doresti, dar eu nu ma prea descurc cu poshul, asa ca am facut niste forme mai rustice :)

    Coace bezelele cam 45 de minute, sau pana cand se intaresc. Raceste-le in tava si scoate-le cu grija, abia cand sunt reci.
    In timp ce bezelele sunt in cuptor, e timpul sa faci garnitura de praline. Mai intai unge cu unt fundul unei tavi, pentru ca pe el o sa pui pralinele la racit.
    Intr-o cratita mai mica pune 150 g de zahar. Pune cratita pe foc mic si lasa zaharul sa capete culoare maronie pe margine. Cu coada unei linguri de lemn adu acest zahar topit catre centru. Amesteca in acest mod, pana ce tot zaharul s-a topit. Ai grija sa nu dai focul prea mare, ca sa nu se innegreasca zaharul (va avea un gust amar). De asemenea ai grija sa nu atingi cu mana zaharul ars pentru ca e FOARTE fierbinte si arde foarte rau. Eu, cu toate ca stiu, de fiecare data cand lucrez cu caramel, o patesc. Chiar si acum, cu greu scriu la tastatura, caci degetul aratator are o mica arsura :( Eee, o sa treaca :) Desertul asta a fost asa de bun, ca a meritat.
    Sa continuam: cand tot zaharul e caramelizat, pune in el migdalele si amesteca-le bine. Toarna pralinele pe fundul tavii unse cu unt si intinde-l in strat subtire. Toate aste se fac repede, pentru ca prin racire caramelul se intareste foarte tare. Cand pralinele s-au racit, rupe-le in bucati mici.
    Pentru servire, pe o farfurie mai adanca pune cateva linguri de creme anglaise cu1-2 bezele deasupra. Presara cu praline. Si lasa-te sedus de aromele si texturile acestor Insule plutitoare.

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Insule plutitoare" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (13)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Tort Pavlova cu ciocolata si capsuni

Postat de RuxyRux

Tort Pavlova cu ciocolata si capsuni

Albusurile se mixeaza un minut cu praful de sare pana devin spuma, apoi se mixeaza adaugand zaharul lingura cu lingura inca 7 sau 8 minute,  sau pana nu se mai simte zaharul inte degete....

Citeste continuarea

Chec cu sos de ciocolata (reteta video)

Postat de farfuriavesela

Chec cu sos de ciocolata (reteta video)

Separam albusurile de galbenusuri, le frecam pe cele din urma cu uleiul, cu ajutorului mixerului. Albusurile le batem spuma tare si apoi adaugam zaharul treptat, mixam bine pana se dizolva...

Citeste continuarea

Comentarii

la 12.11.2011, 19:57
iar is prima si pot sa pap cat vreau
la 12.11.2011, 20:04
Foarte interesant preparatul !
la 12.11.2011, 20:06
antici_gabytza, sigur ca da. Papa cat iti pofteste inima
la 12.11.2011, 20:06
Bunica, multumesc
la 12.11.2011, 20:08
wow, super!! vreau si eu!

Vezi toate comentariile (13)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking