Maios

Postat de dantes in Mezel de casa
15 Ian 2020 | 7694 vizualizari
Maios

Bunatati pentru Craciun  

Ingrediente

  • 1 Kg ficat de porc
  • 2 kg gusa de porc
  • 5 buc mate de porc
  • 600 gr ceapa alba
  • 200 gr untura de porc
  • dupa gust sare de mare
  • dupa gust piper macinat
  • dupa gust cimbru uscat
  • 10 l apa

Mod de preparare

Ficatul de porc se curata si se lasa in apa rece circa o ora.Gusa de porc trebuie sa fie cat mai grasa, se taie in bucati mari si se pune la fiert intr-o oala cat mai mare.

Cand gusa este aproape fiarta, se pune la fiert si ficatul de porc.

 Ficatul l-am lasat pe foc cam 20-30 de minute. El NU trebuie sa fie fiert complet, ci sa ramana cu mijlocul moale si rozaliu. Daca il lasati sa fiarba in nestire, el se intareste si se inchide la culoare.

 Cand sunt gata fierte, scoatem bucatile de gusa si ficat si le lasam sa se raceasca. Zeama in care au fiert nu se arunca.

 Ceapa se curata, se taie solzisori si se caleste in untura de porc, pana devine translucida, apoi se lasa la racit.

 Cele trei ingrediente se dau prin masina de tocat, carnea de doua ori, si se amesteca cu ajutorul unui mixer, adaugand din zeama in care au fiert, pana obtinem o pasta fina, pe care o condimentam dupa gust.

  Matele sunt sarate si trebuie mai intai inmuiate in apa rece (sau calduta) si apoi clatite bine de tot sub jet de apa rece, atat in interior, cat si la exterior. Cel mai simplu e sa le trageti un capat pe robinet si sa lasati apa sa curga bine de tot prin ele. Cu ocazia asta, se vede si daca sunt sparte.

 Cand am terminat de umplut bucatile de maios, le punem la fiert, la foc mic, in zeama in care a fiert carnea, circa 40 de minute, si se scot si se clatesc in jet de apa rece, pentru a indeparta grasimea si se lasa la zvantat pe un blat de lemn.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Maios" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (15)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Pastrama din piept de pui

Postat de Lia1

Pastrama din piept de pui

1.Carnea se va macera in 2 pasi - facem acum prima marinada: - intr-un bol se pun: 1.5 linguri zahar+2 linguri sare+1 capatana usturoi zdrobit+2 foi de dafin+1 lingurita ienibahar....

Citeste continuarea

Piept de porc fiert in zeama de varza

Postat de Constelatialeu

Piept de porc fiert in zeama de varza

Bucata de piept daca este inghetata, o lasam la dezghetat, apoi o asezam intr-o oala incapatoare ( 10 l), peste turnam zeama de varza, adaugam sare si boabele de piper si punem oala sa fiarba la...

Citeste continuarea

Comentarii

la 15.01.2020, 16:39
Îmi place foarte mult lebărul și acesta arată tare bine...!
la 15.01.2020, 16:59
la 15.01.2020, 17:43
Foarte gustos și mai ales sănătos, preparat în casă!
la 15.01.2020, 17:51
la 15.01.2020, 17:53

Vezi toate comentariile (15)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking