Mămăligă de cartofi

Postat de ela2015 in Mancaruri de post
14 Dec 2015 | 12110 vizualizari
Mămăligă de cartofi

Mămăliga de cartofi este o specialitate culinară foarte apreciată în zona Moldovei, unde i se mai spune şi "mămăligă de barabule"! Dar cu siguranţă o găsiţi şi în meniurile restaurantelor (mai ales a celor din zonele turistice). Se face uşor şi se serveşte fierbinte alături de preparate tradiţionale: brânză proaspătă cu smântână, brânză de burduf, tochitură, cârnaţi prăjiţi (de casă), ouă fierte, sărmăluţe, borşuri, chişleag etc.  

Ingrediente

  • 6 cartofi albi, potriviţi;
  • 200 gr. de mălai grisat;
  • un praf de sare.

Mod de preparare

Spălăm şi curăţăm cartofii de coajă. Îi tăiem cuburi potrivite, îi acoperim cu apă (puneţi şi un praf de sare) şi îi punem la fiert până intră uşor dinţii furculiţei în ei.

Îi scurgem de zeamă pe care o păstrăm şi îi pasăm cu zdrobitorul de cartofi (ca pentru piureu). Transferăm piureul în ceaunul de tuci şi subţiem cu zeama păstrată. Punem la fiert şi când compoziţia începe să bolborosească adăugăm un praf de sare şi mălaiul uşor, în ploaie, amestecând continuu.

Lăsăm mămăligă să se "scoacă", la foc mic, amestecând din când în când pentru a preveni arderea. Este gata când se desprinde uşor de pereţii vasului.

O răsturnăm pe farfuria intinsă sau pe un blat de lemn. După ce s-a răcorit uşor o tăiem cu aţă curată de bumbac.

O servim caldă, cu borşuri, fripturi, sărmăluţe, brânzeturi etc.

Este foarte bună, sănătoasă şi este un înlocuitor perfect pentru pâine.  

Daca ti-a placut reteta noastra "Mămăligă de cartofi" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (36)
Retete similare

Tocanita olteneasca de porc

Postat de katty

Tocanita olteneasca de porc

Taiem carnea in bucati mai mici si o punem intr-o cratita pe foc, impreuna cu uleiul. Acoperim cu un capac si dam focul mai iute pana se incepe sa se rumeneasca usor. Adaugam carnatii taiati...

Citeste continuarea

Chiftelute la cuptor pe pat de mamaliguta

Postat de miha

Chiftelute la cuptor pe pat de mamaliguta

Chiftelute: Cartoful se da pe razatoarea cu ochiuri mici, apoi se stoarce de zeama. Se amesteca pieptul de pui tocat cu cartoful si morcovul rase, condimentele si verdeata. Adaugam oul si...

Citeste continuarea

Comentarii

la 14.12.2015, 13:11
N-am auzit pana acum, dar cred ca e foarte buna, mai ales cu ceva carne langa...
la 14.12.2015, 13:16
Asata-i tare, serios, mai ales pentru mine care-s adept al mămăligii pentru 90% din preparatele pe care le consum. Am s-o fac şi eu, mai mult ca sigur că am s-o fac. Super!
la 14.12.2015, 13:19
Cu siguranta Cleme! E buna si simpla (langa produse de post), dar si alaturi de carnuri si chiar muraturi!
la 14.12.2015, 13:20
Daaaa, am mâncat în copilarie, culmea in Maramureș
la 14.12.2015, 13:21
Padre, , succes si pofta buna! Noua ne place (ca e satoasa ), dar merge de minune langa toate mancarurile de post (am servit-o cu multe, dar cel mai mult mi-a placut cu cea de praz)! Multumesc inca o data!

Vezi toate comentariile (36)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking